Připravte své nohy na léto! Uvidíte, jak je to snadné

Připravte své nohy na léto! Uvidíte, jak je to snadné

První teplé dny jsou za námi a my už začínáme nakukovat do skříně po nejoblíbenějších letních kouscích. „Ale co mé nohy po zimě?“

Z šatníku na vás kouká tolik krásných sukní, krátkých šatů a kraťasů, že si je hned musíte zkoušet, ale ouha! Na vašich nohou se přes zimu objevily nevzhledné žilky a vy si najednou nejste jistá, zda si své oblíbené kousky troufnete obléknout. Scénář, který by žádná z nás raději nikdy nezažila, se bohužel v našich životech často odehrává. Přitom předejít těmto obtížím závisí jen na maličkostech.

Přestaňte vše odkládat, přestaňte se vymlouvat a jděte za svým cílem - krásnýma nohama hned teď. Jistě se vám to vyplatí i ve stáří. MUDr. Ota Schütz, primář pražské Žilní kliniky sestavil pět bodů, které vám pomohou se s křečovými žilami vypořádat.

Sezení prokládejte pohybem
Dlouhé sezení, které denně absolvuje většina z nás, nepůsobí na náš kardiovaskulární systém vůbec dobře. Pro lepší cirkulaci krve v dolních končetinách je dobré se jednou za hodinu projít po kanceláři, nebo alespoň procvičit nohy například krouživými pohyby chodidel. Klidně jen pod stolem. Pokud vám to situace dovolí, dejte si třeba po obědě nohy nahoru – stačí na čtvrt hodiny.

Začněte chodit
Když každý den vystoupíte o zastávku dřív a zbytek dojdete, když místo výtahu použijete schodiště a místo sledování televize si večer zajdete s partnerem nebo přáteli na procházku, vaše nohy vám to nezapomenou. Navíc si užijete i více zábavy než doma na gauči. Ne každý má samozřejmě přesně tyto možnosti, ale důležité je improvizovat. Vždy se dá najít v rámci týdne nevyužité místo, které lze nahradit pohybem. „S dlouhým stáním, sezením a bez pohybu obecně dochází ke zpomalování proudění krve, a u lidí s vrozenou dispozicí se mohou vytvářet křečové žíly a nohy mohou bolet. Jakýkoliv, ale hlavně pravidelný pohyb krev rozproudí, a tím se riziko bolestí a vzniku křečových žil snižuje,“ vysvětluje doktor Schütz. Nejvhodnějším sportem je pro prevenci křečových žil plavání, chůze a běh.

Otužujte se
Krev v žilách vám rozproudí i střídavé oteplování a ochlazování organismu. Nejjednodušší metodou je sprchovat se denně střídavě teplou a studenou vodou. Končit se musí vždy studenou. Pro zpestření můžete jednou za čas zajít i do sauny a chodit se ochlazovat do ledového bazénku. Teplotní výkyvy však nejsou doporučovány, pokud již křečové žíly máte.

Zvažte kompresní punčochy
Spolehlivý způsob prevence komplikací a rozšiřování křečových žil spočívá v nošení kvalitních kompresivních elastických zdravotních punčoch, jejichž délku a stupeň komprese určí odborník.„Kompresní punčochy doporučujeme vždy například na dlouhé lety, jako prevenci syndromu ekonomické třídy. Ten občas postihuje cestující v těsných prostorách letadel při letech delších než čtyři hodiny,“ dává primář Žilní kliniky cennou radu všem, kteří s blížícími se prázdninami plánují dlouhé mezinárodní lety.

Zhodnoťte svůj stav
Pokud na sobě již drobné metličky nebo dokonce křečové žíly pozorujete, prevence vám už samozřejmě nepomůže. Pořád bohužel platí, že křečové žíly jsou dědičná choroba, a mají-li je vaše rodiče, je velmi pravděpodobné, že jim budete jednou trpět také. Neházejte však flintu do žita a už při prvních příznacích navštivte odborníka.„Ženy si často říkají, že ještě počkají, zda se příznaky nezhorší. To je ta největší chyba. Pro úspěšné vyléčení je potřeba začít včas. Není na místě s vyšetřením a léčbou otálet, protože křečové žíly se stále zhoršují. Včasná léčba je vždy rychlejší, jednodušší a úspěšnější než u rozsáhlých a zanedbaných varixů,“ upozorňuje MUDr. Schütz.


V tomto případě už není na co čekat a je na čase domluvit si schůzku s odborníkem. Ten na základě důkladného vyšetření a stavu onemocnění určí, jakou metodu od sklerotizace po chirurgické řešení zvolí. V každém případě je ošetření bezbolestné, a vy můžete ještě týž den odejít domů a od druhého dne bez vážných komplikací provádět téměř všechny běžné denní činnosti.

Zdroj a foto: Žilní klinika

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram