Přírodní kosmetika – s respektem k vašemu tělu i životnímu prostředí

Přírodní kosmetika – s respektem k vašemu tělu i životnímu prostředí

Že je kosmetika přírodní, ovšem neznamená, že se vše hodí na všechny typy pleti či vlasů. Je tedy dobré vědět, jaké složky jsou vhodnou volbou právě pro vás.

Ráno vstaneme a naše kroky vedou do koupelny, vyčistíme si zuby pastou, použijeme antiperspirant, obličej vyčistíme tonikem, namažeme krémem, použijeme make-up a nastříkáme pár kapek parfému. V dobré víře, že se nám péče o tělo vyplatí, zůstaneme krásnější a mladší, používáme přípravky, které v reklamních kampaních slibují zázraky na počkání.

Pokud vezmeme do ruky obal od krému a přečteme si jeho složení, pravděpodobně zjistíme, že nám chybí titul z chemie. Bohužel, mezi nesrozumitelnými slovy často nebývá uveden tajemný zázrak na mládí v kelímku, nýbrž deriváty ropy, změkčovadla plastu anebo suroviny ze zvířat. Tyto „chuťovky“ jsou ve většině případů velmi nebezpečné a často jsou spojovány se vznikem nádorových onemocnění, ekzémů a hormonálních změn.

Naštěstí se dnes dají sehnat alternativy téměř veškeré drogerie, které jsou vyrobeny z přírodních složek, některé dokonce v bio kvalitě. Ovšem skutečnost, že je kosmetika přírodní, ještě neznamená, že se vše hodí na všechny typy pleti či vlasů. Je tedy dobré vědět, jaké složky jsou vhodnou volbou právě pro vás.

Podrážděná, citlivá a suchá pleť

Pro tento typ pleti ve složení hledejte například heřmánek, měsíček lékařský, extrakt z oliv, aloe, levandule či růže.

Mdlá, dehydratovaná pleť

Pokud vaše pleť potřebuje osvěžit, je třeba zapojit spíše zelené produkty, jako je výtažek z okurky, salátu, sléz a vitamín E.

Pleť starší s počínajícími vráskami

Ani s vráskami nemusíte bojovat „těžkým chemickým arzenálem“. Zaručený elixír mládí je například granátové jablko, semena hrušky, mateří kašička, mořský kolagen a vitamín C.

Pleť mastná

Ve složení krému se vyhýbejte hutným olejům a raději vyzkoušejte svěží grapefruit či citrón, rozmarýn, šalvěj či borovici.

Pleť problematická se sklonem k akné

Ani zde nedoporučujeme oleje, které by mohly ucpávat póry. Vhodné jsou extrakty ze zeleného čaje, který skvěle hojí, pepřovníku opojného, jahody či kurkuma.

Přinesla jste si domů přírodní kosmetiku, ale první dojem na vás tedy rozhodně neudělala? Nebojte se, výsledky se dostaví! Přírodní kosmetika není „naboostovaná“ chemií, proto viditelné změny mohou přijít až po několika měsících používání, zato však v mnohem větším a trvalejším měřítku.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram