Prohlášení ex návrháře Martina Margiela šokovalo módní svět

Prohlášení ex návrháře Martina Margiela šokovalo módní svět

Martin Margiela byl ve své době geniálním návrhářem. Deset let po odchodu z módního průmyslu řekl pravdu, proč odešel.

Génius z Belgie

Belgický rodák Martin Margiela se vypracoval na tu nejvyšší úroveň, na kterou se může návrhář dostat. Svými nápady, drzostí, nekomerčností a sebevědomím ovlivňoval před deseti lety celý módní svět. Inovativní myšlenky, ironie a funkčnost hrály velkou roli v tvořivém procesu. Obdržel několik prestižních cen v rodné Belgii i celosvětově, ale i přesto se rozhodl z módy odejít. Až po celé dekádě se svěřil proč. A to písemnou formou v dopise. 

Uzavřený návrhář

Margiela je a byl slavný pro svou uzavřenost a omezenou komunikaci s médii. Jinak tomu nebylo ani tento rok, kdy mu měla být předána další cena Jury Price Belgium za jeho celoživotní práci. Zvláštností bylo, že cena měla být udělena tak dlouho po návrhářově odchodu. Margiela však poslal dopis místo osobního převzetí. Tento dopis byl otištěn i v alternativním anglickém časopise o módě Dazed. Návrhář poděkoval své zemi i muzeu, kde vystavují jeho práce a pokračoval dále, že hlavním důvodem odchodu i přes veškeré úspěchy byla jeho neschopnost zvládnout tak velký tlak módního světa a přerůstající poptávku po neustálých novinkách.

Digitální apokalypsa

Smutné, ale pravdivé bylo i jeho tvrzení, že digitální svět ničí soukromí, nápady a momenty překvapení. Nemohl nadále ustát nadměrnou informovanost sociálních sítí, internetu a digitálního světa. Podle něho to ničilo čas čekání na novinky, těšení se a následné radosti z naplněného očekávání. Pro talentovaného návrháře to byly základní stavební kameny tvorby a inspirace. Smělý krok odchodu učinil již před 10 lety. Jeho geniální práce ale budou ovlivňovat a inspirovat i další generace. Módní dům a značka stejného jména žije dál, ale nikdy nikdo nenahradí jeho práci a kreativitu. 

vogue.com, pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram