Projekt Mary Stuart Winter 2015 se chystá ohromit Prahu

Projekt Mary Stuart Winter 2015 se chystá ohromit Prahu

Za o trochu více než dva týdny se v Praze představí jedinečný projekt. Milujete divadlo, film i módu? V tom případě je vám Mary Stuart Winter 2015 šitá na míru!

Marie Stuartovna, projekt z dílny Prague Shakespeare Company a A Broad's Way Productions, je jedinečným spojením divadla, tance, hudby a módy. Jejím základem je již nespočetněkrát nastudovaná stejnojmenná hra Friedricha Schillera o dvou sestřenicích, Alžbětě I. (Elizabeth I.) a Mary Stuartovně (Mary Stuart), jež věrná své historické předloze špatně končí právě pro druhou jmenovanou.

Projekt pojímá hru v naprosto jiném světle a zasazuje ji do nového prostředí módní přehlídky módy vysokého šití. V sobotu 29. listopadu jsme měli možnost si v kouzelném prostředí SOHO restaurant & garden prohlédnout, jakou kolekci pro účinkující stvořil módní návrhář Jiří Kalfař a už jen z hlediska módního vám můžeme návštěvu  představení vřele doporučit. Avšak nejen kvůli modelům samotným. Na projektu pracují talentovaní anglicky mluvící herci a výborná choreografka, jež musí pečlivě hlídat a korigovat pohyb herců i látek, Carli Jefferson. Samozřejmě nemůžeme opomenout art directorku a stvořitelku celého počínání, Lindsay Taylor.

‚‚Lidé si většinou představují, že děláme jen na divadelním představení, což není pravda. Vytváříme módní kolekci, výstavu fotografií zachycující celý proces, divadelní představení i módní film. Co je na tomto projektu také užasné, je to, že každý rok, kdy se bude Mary Stuart hrát znovu a znovu, bude muset vznikout nová kolekce. Nejsou to totiž jen kostýmy," řekla nám ke svému konceptu art directorka Lindsay Taylor a zároveň dodala, že téma Mary Stuart si vybrala právě proto, že Mary byla silná a nepochopená žena a nezapomněla zmínit, jak úžasný tým na projektu pracuje. ‚‚Nemohu uvěřit tomu, jak neskutečně blízko jsme se dostali k mé původní vizi. Původně jsem si například myslela, že budeme mít jedny šaty pro Mary a druhé pro Elizabeth, co ale máme teď, je módní řada o dvanácti modelech." 

Mary Stuartovnu si zahraje Ashe Kazanjian, Elizabeth ztvární Bree Welch. Kolem každé z nich budou jejich charakter dotvářet modelky, které nebudou samostatnými postavami, ale právě prodloužením obou královen. Každý jejich pohyb je perfektně promyšlený a bude představovat něco jiného.

Představení si budete moci užít 16., 17., 18. a 19. prosince 2014 v pražském Divadle Kolowrat. Lístky jsou již v prodeji a seženete je buď na internetových stránkách Prague Shakespeare Company nebo prostřednictvím e-mailu [email protected]. Nerozmýšlejte dlouho!

Foto: Mary Stuart Project, Martha Zvody

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram