Průvodce měsícem módy – co musí znát každý fashionista?

Průvodce měsícem módy – co musí znát každý fashionista?

Září již tradičně nesignalizuje pouze konec léta. Pro milovníky módy po celém světě nastávají druhé Vánoce. Je zde totiž Fashion Month. 

Módní magazíny plné dohadů o nových trendech a fotografií šatů pro následující sezónu mizí ze stánků ještě teplé z tisku. A svět se připravuje na šílenství, které již tradičně doprovází čtyři největší módní týdny.

Celosvětovou oslavu módy každoročně odstartuje módní týden v New Yorku. Následuje Londýn, Milán a třešničkou na závěr je město světel a haute couture - Paříž. Nikdy nevíte, co se během měsíce módy stane, neexistuje však lepší čas na sledování toho, co mají slavní, bohatí, talentovaní a excentrici za lubem.

Na oslavu tohoto festivalu módy, připravil online obchodní dům ShopAlike.cz přehled těch nejikoničtějších momentů módních týdnů. Pamatujete se, když Lady Gaga ovládla runway? Nebo, kdo byla ta supermodelka, která to neustálá na šíleně vysokých podpatcích? A víte vůbec, kde tradice módního týdne začala? Nápovědy k těmto, a mnoha dalším pikantnostem z historie módních týdnů jsou zašifrované do čtyř koláží.

Tak to zkuste! Odhalíte všechny?

NEW YORK

8.-15. září 2016

První pomoc pro módu

Druhá světová válka dočasně vyřadila Paříž z módní hry a umožnila New Yorku převzít otěže. ''Press Week'', první sezónní módní event v historii, se zde konal v roce 1943.

Who let the dogs out?

Isaac Mizrahi v roce 2011 vypustil na runway ultimátní módní doplňky, bonbónově barevné živé pudlíky.

Odvaha lišit se

Dr. Danielle Sheypuk se na módním týdnu v New Yorku v roce 2014 stala první modelkou na vozíčku. Následovala ji Jamie Brewer, první modelka s Downovým syndromem.

Oči pro pláč

Malá North West si během Newyorské módní přehlídky jejího otce Kanye Westa v roce 2015 šla oči vyplakat. Přestože jí se asi jeho kolekce nelíbila, jinde sklidila samou chválu.

Matka příšer

V roce 2016 se na přehlídce Marca Jacobse prošla po runwayi i Lady Gaga. Vše proběhlo hladce, nikomu ani nevadilo, že je o hlavu menší než většina modelek.

Důležití návrháři: Hood By Air, Edun, Yeezy, Rodarte, A.P.C.

LONDÝN

16.-20. září 2016

Kde to všechno začalo

První oficiální módní týden se uskutečnil v Londýně v roce 1984.

S malou pomocí přátel

Jako každý absolvent módního designu, i Stella McCartney využila na absolventskou prohlídku své kamarádky. Byla mezi nimi i tehdy již modelingová superstar Kate Moss.

Já, Robot

Dnes již zesnulý legendární módní designér Alexander McQueen pozvedl módní přehlídky na úroveň umění. V roce 1999 například použil dvě robotické paže, které během prohlídky sprejovali šaty modelek barvou.

S kůží na trh

V roce 2005 přerušili demonstranti za práva zvířat z organizace PETA prohlídku Juliena McDonalda přímo na molu.

Ano, Vaše Veličenstvo

Vivienne Westwood, ikona britské avantgardní módy, obdržela v roce 2006 od Jejího Veličenstva královny Alžběty II titul Dame.

Důležití návrháři: J.W. Anderson, Gareth Pugh, Topshop Unique, Ashish, Marques Almeida

MILÁN

21.-27. září 2016

Za svobodu bradavek

Když v roce 1967 rodina Missioni „osvobodila" na přehlídce ve Florencii bradavky svých modelek, kritici to označili za „Šílenou Missioni kolekci pro štětky". Když je za tento skandál vyloučili z módního eventu Pitti Uomo, přestěhovali svou show do Milána. Celý svět je brzy následoval.

Originální Supermodelky

V roce 1991 na přehlídce Versace šli ruku v ruce po molu první supermodelky Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista a Christy Turlington a zpívali nový hit George Michaela ''Freedom''.

Šaty dělají člověka

Jen málokdo si v roce 2000 na přehlídce Donatelly Versace všiml jedny zelené šaty. To bylo předtím, než si je na Grammy Awards oblékla J.Lo a vyvolala mediální senzaci.

Mamma Mia

Dolce & Gabbana si svou kolekcí v roce 2015 uctili maminky a na molo vyslali modelky v očekávání a s jejich dětmi.

#selfie

Dolce & Gabbana poslali na molo modelky s tím, že mají během prohlídky fotit selfíčka. Následovalo šílenství na sociálních sítích.

Důležití návrháři: Damir Doma, Etro, Moschino, Marco De Vincenzo, Gucci

PAŘÍŽ

27. září - 05. říjen 2016

Padají i nejlepší

Naomi Campbell slavně spadla ze šíleně vysokých podpatků na přehlídce Viviene Westwood v roce 1993. Jako správná profesionálka se nad tím zasmála, zvedla se a dokončila show.

Excusez-moi?

Jen krátce před módním týdnem 2011 vyhodil Dior svého kreativního ředitele Johna Galliana za antisemitský výstup v jednom pařížském baru.

Hula-belka

V roce 2012 překvapil kreativní ředitel Chanel, Karl Lagerfeld, davy svou novou kreací - hybridem kabelky a hula hop obruče. Média šíleli, ale praktičnost kabelky nebyla zcela jasná.

Cash nebo Kredit?

Chanel během fashion weeku 2014 překvapil svým pop-up supermarketem, kde nakupovali hvězdy jako Rihanna, Cara Delevigne či Kendall Jenner. Všechno nakoupené jídlo bylo následně darované charitě.

Peep Show

V roce 2015 poslal návrhář Rick Owen své modely na molo bez kalhot. Tato přehlídka se přičinila o vznik tuny „not safe for work" obrázků dole bez.

Důležití návrháři: Julien David, Rick Owens, Vetements, Gosha Rubchinskiy, Acne Studios

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram