První 3D Print Fashion Show a model Eagle Borg Moniky Vaverové

První 3D Print Fashion Show a model Eagle Borg Moniky Vaverové

V sobotu 3. října proběhne v pražské La Fabrice první módní přehlídka 3D tištěných modelů v České republice. Z designérů se do inovativního projektu zapojili např. Monika Vaverová, Ivana Kaňovská, Denisa Nová s Helenou Lukášovou nebo Oldřich Anton Vojta.

Technologie čím dál více pronikají do všech oblastí, výjimkou tedy není ani móda. A právě spojení těchto dvou odvětví je cílem nové unikátní platformy Fashion.stl. Podrobněji jsme se na akci i na tištěné modely zeptali jedné ze zúčastněných návrhářek Moniky Vaverové.

Jak ses dostala k 3D tisku? Ráda experimentuješ nebo v něm vidíš budoucnost oděvního designu?

Byla jsem oslovena, zda bych byla součástí 3D print fashion show s názvem Fashion.stl, která se koná 3. 10. 2015 v La Fabrice. Snahou je propojit 3D tisk s módou a zároveň ukázat jeho možnosti a výhody. Od té doby jsem se o 3D tisk začala zajímat více do hloubky. 

O experimenty v mé tvorbě není nouze a nové technologie mě fascinují. V 3d tisku vidím určitě budoucnost, ale ne jen v oděvním či produktovém designu. Nejvíce vnímám jeho možné zásluhy ve zdravotnictví.

Jaký materiál se vlastně na 3D tisk používá?

Existuje mnoho možných materiálů a odlišných technologií. Nejčastěji se používá PLA (plast na bázi kukuřičného škrobu) nebo ABS (kryty telefonů, běžný plast, hodně rozšířený). Dále existují různé příměsi s 50  % dřeva, bronzu apod. Základem je ale vždy plast. Materiály se vyvíjí stejně jako 3D tisk.

Kolik času zabrala práce na samotných šatech Eagle Borg, můžeš je čtenářům více přiblížit?

Samotná výroba kombinézy od konstrukce střihu, nastříhání dílů, přes našívání a kompletaci, zabrala přibližně tři týdny, ale nutno přičíst pravidelné zkoušky s modelkou a zpěvačkou Markétkou Poulíčkovou, kterou jsem si pro tento model vybrala.

Pro model EAGLE BORG mi byl hlavní inspirací orel. Snažila jsem se vycházet z jeho anatomie. Hledala jsem prvek, který bude propojovat celý model a tím se stal dílek vykreslený v logu.

Jak dlouho trvá 3D tištěné modely vyrobit v porovnání s klasickými šitými?

Na to se nedá moc odpovědět. Je až příliš možností. Konkrétně náš projekt trval 4 měsíce a z toho tak cca 2 měsíce vývoj těch malých dílků/per.

Plánuješ v budoucnu celou 3D tištěnou kolekci?

Prozatím o ní jen sním. ;)

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram