Rozhovor LaFormela

Rozhovor LaFormela

Designérské trio LaFormela, které tvoří Antonín Soukup, Katarína Kopková a Miroslava Kohutiarová, představilo na letošním MBPFW novou jarní kolekci, která zaujala zajímavými kontrasty, materiálovým složením i barevnými kombinacemi.

A co o svojí tvorbě říkají samotní návrháři?

Kdy Vás napadlo dát se dohromady a vytvořit vlastní značku?

Krátce po škole, asi půl roku po ukončení studií na TU v Liberci.

Jak dokážete ve třech tak dobře a efektivně spolupracovat?

Většinou se dva z nás hádají a ten třetí rozhodne. :) Samozřejmě je to hodně o kompromisu a o vzájemné spolupráci. Snažíme se práci si rozdělovat podle toho, k čemu každý z nás inklinuje. Někdo důkladněji vnímá ženské tvary, někdo praktičnost a někdo zase vnese do kolekce více experimentu. Celkový dojem a styling potom vytváříme převážně společně. I přesto se to u každé kolekce mění podle inspirace a zdroje.

Máte každý i svoje vlastní zaměstnání, jak všechno stíháte?

Všichni tři pracujeme v obchodech u známých módních a šperkařských značek. Díky tomu si ale zase můžeme vyzkoušet, jak to chodí u velkých módních firem a samozřejmě to je hodně propojené s naším zaměřením. Na vlastní značce pak pracujeme hlavně po večerech, když vrcholí přípravy nové kolekce, tak i dlouho do noci.

 

Jak jste měli rozdělenou práci na této kolekci?

Samotné tvorbě předchází vždy dlouhé přemýšlení a debatování. Tentokrát jsme se inspirovali výtvarným uměním, konkrétně obrazy Oskara Kokoschky, jeho liniemi i barevností a zároveň také punkovým stylem 70. let. Každý si navrhl nějakou svoji linku, svoji představu, jeden svůj model, aby byl v oděvu patrný jeho rukopis a teprve v průběhu vzniku celé kolekce jsme měnili její koncept a dotvářeli ji. Když už jsou jednotlivé modely ušité, pracuje se s nimi totiž úplně jinak než jen s návrhy.

Jarní kolekce je na rozdíl od předchozích kromě jiného plná drsných punkových prvků...

Ano, už od začátku jsme zvolili řekněme „punkový postup“, ke kterému jsme se postupně vraceli.

Zajímavé je, že v kolekci pro jaro/léto převládá černá barva...

Stále hledáme naši identitu a snažíme se posunout dál. Touto kolekcí se částečně vracíme k tvorbě v začátku. Baví nás černá barva, temnota, pochmurná atmosféra, ale rádi se projevíme i v barvě. Tentokrát jsme se zaměřili na kombinace barev a vzorů dohromady. Černá barva je fajn, ale pokud jí je moc, může působit nudně a zejména na fotografiích, jako obyčejný černý flek. Proto se snažíme pracovat s černým materiálem v různých verzích, například s leskem, transparentností, vzorem nebo ji kombinovat s jinou strukturou či lemem.

 

Trendy materiály dokážete využít opravdu netradičním způsobem, modely z nich musí být náročné na ruční zpracování?

Záleží od materiálu. Například tentokrát nám přišlo zajímavé použít protiskluzovou síť, která nesmí přijít do kontaktu s žehličkou a práce s ní zabere celkem dost času. Rádi pracujeme v přehlídkových kolekcích s něčím pro nás zajímavým, což je vždy skvělá výzva. Chceme kromě příjemných materiálů nabídnout i něco navíc, dát oděvům nějakou strukturu a reliéf a zároveň zanechat jejich funkčnost pro nošení.

Jako jedni z mála si sami tvoříte i doplňky, kdo z vás je dělá?

Ano, zajišťujeme si vždy na přehlídky i styling, podílíme se na něm všichni. Je pro nás opravdu důležitou částí. Vše si dokumentujeme, sepisujeme a přehrabujeme se ve spoustě fotek a papírů. Ve finále si doplňky většinou vyrábíme sami.

Před MBPFW jste měli rok a půl pauzu, za jak dlouho plánujete představit další kolekci?

Připravujeme nový projekt se zajímavou světovou společností, ještě do konce tohoto roku by měla vzniknout kolekce potisků triček a mikin. Celé by to mělo být hodně hravé a vtipné.

 

Zdroj obrázků: LaFormela, autor: Kateřina Sai

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram