Rozhovor s českou módní návrhářkou Alenou Wilson

Rozhovor s českou módní návrhářkou Alenou Wilson

Přinášíme vám rozhovor s českou módní návrhářkou, jejíž největší inspirací jsou reálné ženy, jejich přirozená krása, křivky a osobitost. Ženy, které den co den potkáváme na ulici.

Co byste o sobě našim čtenářům řekla?
Já o sobě nemluvím příliš ráda, nejraději se bavím o své práci. Takže ve zkratce. Jsem ambiciózní moderní žena, která si před sebe klade spoustu cílů a úkolů jak v pracovním tak v rodninném životě. Jsem vdaná, mám dvě úžasné děti (4 a 6). Můj manžel je Američan, odtud mé přijmení.

Co  Vás vedlo právě k návrhářství a jaké byly Vaše začátky?

Původně jsem vystudovala obor ekonomie a zahraniční obchod, který jsem doplnila manažerským studiem MBA. Téměř 15 let jsem pracovala v marketingu a reklamě v nejvýznamnějších reklamních společnostech. Ale mou opravdovou vášní byl vždy módní design. Ten jsem měla jako svého koníčka od svých 17ti let. Navrhovala jsem věci pro sebe a své okolí.
Po mateřské jsem se rozhodovala, zda se vrátit do marketingu nebo konečně začít to, co mne opravdu naplňuje. V tu chvíli mne velmi podpořil manžel, který viděl reakce mých dosavadních klientek na mé modely, které vždy ve společnosti vzbuzovaly pozornost a zájem a rozhodl se se mnou založit módní značku Alena Wilson.

Čemu se v současné době věnujete?
V současné době pracuji na několika projektech. Samozrejmě se věnuji klientkám, kterým nejen šijeme modely z našich kolekcí na míru, ale také s nimi konzultujeme styling, vhodné typy střihu, materiálu... atd. Dále navrhuji individuální modely pro klientky, nejvíce jsou to svatební a plesové šaty, které chtějí ženy jedinečné a podle vytoužených představ :)  Dále pracuji na několika PR projektech v rámci fashion designu. Ale největší věc, které se nyní věnuji, jsou přípravy na otevření svého vlastního kamenného obchodu. Zájem o mou práci je veliký, takže obchod je důležitou součástí dalšího kroku v budovaní mé modní značky. Doufám, že během příštího roku otevřeme v centru Prahy první obchod značky Alena Wilson.

Na základě jakého kritéria volíte použité materiály?
Materiály, které nakupuji, jsou vždy velmi kvalitní. Samozrejmě materiál se odvíjí od navrženého modelu. Čili kritéria se nedaji určit všeobecně. Ale ve svých kolekcích používám hodně různé druhy hedvábí, italských kvalitních šatovek, kůže... atd. Chci aby se v nich ženy cítily příjemně i na dotek. Na materiálu se nesmí šetřit, je nejdůležitější součástí výsledného efektu. A u nás jsou to tři základní věci: luxusní mateiál, dokonalé zpracování a perfektní střih.

Jak se díváte na konkurenci, nemáte někdy pocit, že Vaši práci někdo kopíruje?
Konkurenci samozrejmě monitoruji s velkým zájmem. Máme u nás i v zahraničí spoustu velmi nadaných návrhářů a je velmi zajímavé jejich práci sledovat. Já mám vlastní jasně stanovenou strategii, jak v oblasti designu, tak v budování své značky a tu jsem zatím u nás na trhu nikde neviděla. Kopiím návrhů se asi nikdo nevyhne, ale já osobně jsem se s tímto ještě nesetkala.  

Kde stále berete inspiraci?
Vlastně všude. Na ulici, v historii, v architektuře, v přírodě... ale hlavně mě inspirují reálné ženy! Ne ty, co vídáme upraveny grafickým programem na obálkách různých časopisů, ale ženy, které každý den ve svém životě potkávám. Jejich krása a jejich křivky. Jejich odvaha. Jejich originalita, elegance a sebevědomí. Inspirující je i jejich výdrž, jejich cílevědomost a jejich schopnosti. Přála bych si a dělám vše pro to, aby se tyto a další ženské „vlastnosti“ svým způsobem projevily v kolekcích, které navrhuji“

Je možné Vaše modely běžně zakoupit? Popřípadě si je nechat zhotovit?
Mé kolekce mohou ženy vidět na mém oficiálním facebooku Alena Wilson Fashion a nebo na webových stránkách alenawilson.com. Pokud si něco vyberou a nebo budou chtít individuální návrh, stačí nás kotaktovat na telefonu 739 246 627 nebo mailem a my si s nimi sjednáme osobní schůzku, kde vše společně probereme.

Co obdivujete na domácí/světové módní scéně?
Já jsem velkým obdivovatelem návrháře Valentina Garavani. Jeho smysl pro ženskost, detail a užasné materiálý, které berou dech, jsou mou velkou inspirací. Je pro mě nesmírně zajímavé sledovat jeho módní přehlídky a nové kolekce.

Chtěla byste spolupracovat s některým z našich či zahraničních návrhářů?
Ano, právě s výše jmenovaným Valenitnem. 

Co nového připravujete, chystáte? Na co se můžeme těšit?
Začíná společenská sezóna a tak pracuji na několika návrzích vysoce společenských šatů a dokončuji kolekci pro rok 2015.
Ovšem úplnou novinkou je startující projekt, který je mimo mou obvyklou designovou oblast a to pár výjimečných návrhů pro pány. Bude se jednat o mini kolekci designově výrazných pánských sak. Tento projekt vlastně vznikl „nátlakem“ pánské části klientely, která mne neustále bombardovala otázkami, kdy se značka Alena Wilson bude také věnovat pánské módě. :) Bude to samozřejmě limitovaná edice a je to pro mne spíš velmi zajimavý jednorázový projekt. Uvidíme, jak dopadne.

Zdroj: Alena Wilson a Móda.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram