Rozhovor s českou vizážistkou Ing. Kamilou Vilímkovou-Šimánkovou

Rozhovor s českou vizážistkou Ing. Kamilou Vilímkovou-Šimánkovou

Zásadní myšlenkou nebo vnitřním postojem je magnet a zákon říká,že podobné věci se přitahují

Ing. Kamila Vilímková - Šimánková – vizážistka  
Vzhledem ke Kamilině pracovnímu a také rodinnému vytížení jsme rozhovor dělali přes email. Proč vám to píši? Protože se mi poprvé stalo, že jsem začala dělat rozhovor se slečnou Šimánkovou a na konci rozhovoru už s paní Vilímkovou. Ano je to tak, Kamila se stihla během našich otázek a odpovědí vdát – Gratuluji a přeji mnoho štěstí.  

Přemýšlela jsem jak představit přední českou vizážistku Kamilu Vilímkovou a na jejím webu jsem našla toto moto: „Zásadní myšlenkou nebo vnitřním postojem je magnet a zákon říká, že podobné věci se přitahují, z čehož plyne, že vnitřní postoj bude trvale přitahovat takové události a situace, které odpovídají povaze.“ Charles Haanel. Je třeba ještě něco dodávat? 

Kamilo, neodpustím si otázku, kterou asi slýcháte velmi často, ale jako matku mne opravdu velmi zajímá, jak zvládáte skloubit mateřství (16 měsíců syn) a domácí práce s prací vizážistky? 
Ze začátku po porodu jsem měla trošku strach, abych se vrátila zpět brzy a ve stejné formě, jako jsem vstupovala do mateřství. Moje práce je ale mým koníčkem, dá se tedy skloubit úplně všechno, co se chce. Samozřejmě mám velkou oporu doma v manželovi, který mi umožňuje pracovat naplno.  Domácí práce je úžasná věc pro mě i pro syna, rád mi pomáhá a tak vždy všechno děláme společně. A každý, kdo má dítě mi dá za pravdu, že je to krásné a nikdy bych neměnila.

Čekáte další miminko, jak dlouho plánujete zůstat na mateřské?
Momentálně jsem v 7. měsíci těhotenství a čekáme holčičku Viktorku. Bylo to opravdu velké překvapení pro všechny, tak je třeba plánovat trošku více dopředu, abychom všechno dali dohromady. Ale přiznám se, že opravdu nevím, jak to budu se oběma dětmi zvládat. Vše ukáže až čas, ale věřím tomu, že s manželem vše zvládneme. Jinak budu mít volno 2 měsíce a pak už mám domluvenou další práci.

Původem pocházíte z Moravy, bylo těžké rozhodnutí se přestěhovat do Prahy? Co převážilo?
V době, kdy jsem začala nějakým způsobem líčit spíše jako koníček, bydlela jsem ještě ve Zlíně a měla jsem normální práci jako vedoucí pobočky u developerské společnosti. Vizážistiku jsem si ale zamilovala a z Prahy přicházelo čím dál více práce. Zároveň mi končila v bytě nájemní smlouva a tak jsem učinila velké rozhodnutí, že se vydám do světa a zkusím štěstí. 

Velmi se mi líbí výsledky Vaší spolupráce s fotografem Michalem Skramuským. Sešli se při ní dva velmi talentovaní mladí lidé. Jak se Vám s Michalem spolupracuje? Kdo přináší nápady na focení a na líčení? 
Michal Skramuský je můj dlouholetý kamarád, který mi pomáhal při mých začátcích v Praze. Má opravdu talent vidět v každé ženě tu jemnost a zároveň ji dokáže vystihnout sexy a originálně. Naše spolupráce se vyvinula úplnou náhodou a spolupracujeme dodnes. Jsme spojená dvojice tak, že ani nemusíme mluvit, společně tvoříme make-up, vlasy a následně fotografie, radíme se navzájem a kritika je naopak přínosem pro oba. Snažíme se o to, aby ženy u nás získaly zpět svoje sebevědomí a cítily se maximálně komfortně.

Jste osobní vizážistkou například Leony Machálkové, Eki a Moniky Bagárové, která je tak jako Vy éterickou bytostí. Jak se Vám líčí a jaký je rozdíl v líčení Moniky a například dračice Agáty Prachařové?
Všechny moje klientky mám moc ráda. Když s někým spolupracujete často, musíte se mít rády i jako osoby, protože byste to jinak v tom nátlaku nevydržely. Důležité je umět se společně domluvit, vyhovět a celkově si rozumět, naslouchat si a respektovat jedna druhou. Každá má svůj styl líčení a to mě na tom baví, nedají se líčit stejně. Mě celkově baví výzvy, takže se snažím splnit každé jejich přání.

Všimla jsem si jak v posledních letech stoupá jak nabídka tak i poptávka po kurzech líčení a pro fofotografy. I Vy kurzy vedete, jak se Vám učí umění dělat „modely“ krásnějšími?
Dělám jak větší, tak individuální kurzy. Je to moc krásné učit lidi, jak se zkrášlit, když zrovna mají chuť si dát make-up. Ten pocit, když odchází spokojená zákaznice, je k nezaplacení.

Další otázka je na druhý úhel pohledu. Stane se Vám, že má fotograf nebo model svou představu o nalíčení a Vy víte, že to není to pravé a že to nedopadne dobře, jak to řešíte?
Ano, často se stává, že daná osoba má svůj styl a představu o tom, jak vypadat krásně. Jednou z hlavních předností dobrého vizážisty je ta, že se dokáže odprostit od toho, co má rád, protože každý máme svůj styl a takzvaný rukopis. A proto se snažím každého napasovat do jeho stylu. Důležité je naslouchat lidem a spojit své umění s představou zákaznice nebo fotografa.

Jste známá tím, že model nikdy neví, jak ho nalíčíte. Jisté je, že na fotografiích bude každý vypadat skvěle. Co Vás na této práci uspokojuje nejvíce?
Nejvíce mě baví vyzvednout na ženě pozitiva a potlačit nedostatky. Snažím se na obličeji ztělesnit krásu duše, která z obličeje vychází. Krásný pocit je, když se žena libí sama sobě. Každá žena chce a  touží být krásna. Já směřuji tu krásu přes duši a obličej, to pak vyzařuje do okolí.

Pochopila jsem správně, že práce se Vám stala koníčkem?
Moje práce je mým koníčkem a mým životem. Miluji svoji práci a děkuji tam nahoru za to, že jsem měla možnost dělat to, co mě baví.

Poslední otázka – Kdybyste měla dát lidem, kteří chtějí fotit a budou potřebovat v týmu i vizážistku nebo nějakou radu ohledně spolupráce s vizážistkou, která by to byla?
Doporučuji vždy osobní reference, které jsou lepší než internetové prezentace, protože jsou v dnešní době i hodně falšované.

Více informací o Kamile Vilímkové najdete na facebooku nebo na jejích osobních stránkách.        

http://www.kamilasimankova.com/
https://www.facebook.com/kamila.simankova?sk=info 

Zdroj: Veronika Šimáčková, afop.cz
Zdroj fotografií: Ing. Kamila Vilímková - Šimánková 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram