ROZHOVOR s módní návrhářkou Annou Tejklovou

ROZHOVOR s módní návrhářkou Annou Tejklovou

Modely designérky Anny Tejklové se nesou ve znamení výjimečnosti a originality. V rozhovoru nám prozradila, jak vznikají její ručně malované modely a tištěné autorské látky.

Anna Tejklová na své přehlídce v Karlových Varech

Anno, prozradíte nám jak dlouho Vaše značka "Anna Anna" funguje? 

Značku jsem si nechala registrovat pod ochrannou známkou před 5 lety, přijde mi to ale spíš jako padesát let.

Jaké byly Vaše začátky? 
On je vlastně pořád nějaký začátek, protože čím dál chci značku posouvat, tím víc musím řešit stále něco nového a dělám  nové chyby..:-) Aktuálně se třeba soustředím na vznik ateliéru se showroomem, pro který hledám místo v centru a koordinaci více švadlen. Ale ty úplné začátky bych shrnula jako roztomilé a velmi nevyspalé, moji kluci byli malí, takže hodně práce se odehrávalo mezi plácáním báboviček přes den a malováním mezi kojením v noci..

Tvoříte si své vlastní autorské látky, jak je to náročné a jak složitý je výrobní postup? 
No překvapivě je to mnohem zdlouhavější proces než na šaty přímo malovat. V tom jsem si absolutně jistá a jde to “samo”. Naopak u vzoru na látce je potřeba motiv namalovat tak, aby ze všech stran plynule navazoval a netvořil zrcadlové obrazce. Ty sice také můžou být hezké a mám i takové látky, navazující vzor je ale ještě o level výše. 

.

Malujete na látky jako je samet, šifon či úplet. Jak odlišné je malování na různé materiály? 
To je dobrá otázka, je to rozdíl, protože některá látka víc “chlastá” barvu, např. právě samet. Šifon či síťka kloužou a propíjejí se, ale zase potom malba stojí za to. Nejraději a nejčastěji ale maluji na klasický kvalitní úplet, který se i nejvíc prodává. 

Stalo se Vám, že se malba na šaty nepovedla? Co potom s tím? 
Mockrát. Také se mi stalo, že jsem na hotové plesové šaty loktem vylila sklenici černé vody od barev, která se ladně rozstříkla po celé jejich délce. Všechny fleky a jejich kontury jsem pak musela v obrovské ploše zamalovat titěrnýma ornamentama. Vtipné je, že z toho vznikly nakonec ještě hezčí a zajímavější šaty, než měly být podle návrhu a hned se prodaly..

Plesové kolekce 2018 ukázka ruční malby

Jak je náročná údržba malovaného oblečení? 
Jelikož mám od dětí srovnání s častým praním jejich triček s potiskem, troufám si říct, že toho možná ruční malba vydrží i víc. Ideální je ale prát ji ručně a neagresivními pracími prostředky. Jelikož sama své kousky nosím roky a stejně tak to vidím u mých zákaznic, myslím, že malba vydrží dlouho. 

Které malované plesové šaty byly ty nejdražší? 
Nejnáročnější na výrobu a nejdražšší jsou černé sametové šaty s příznačným názvem “Zloba”(inspirovány filmem s Angelinou Jolie jako zlou královnou). Jsou z těžkého sametu, na který nešlo malovat a všechny motivy jsem musela malovat zvlášť na speciální materiál, vystřihovat a pak složitě přidělávat a pro lepší uchycení ještě připájet množstvím kamínků.. Výsledek je ale impozantní. 

Máte za sebou řadu úspěchů. Který považujete za ten největší?
Děkuji, to je od Vás milé. Největší úspěch pro mě je, že se stále vracejí spokojené zákaznice, které mě i doporučují dál. Za velkou radost a čest také považuji to, že má přehlídka letos otvírala Czech fashion week 2018 v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech, kde jsem mohla předvádět po boku návrhářů, které jsem jako osmnáctiletá obdivovala v křídových módních časopisech. 

Tvoříte několik kolekcí, CLASSIC, BUSINESS A SHOW... Na které z kolekcí se Vám pracuje nejlépe?  
Všechny mě moc baví a je těžké z toho množství nápadů vysekat jen omezené množství modelů, které se budou šít. Snažím se do každé kolekce dát střihy využitelné pro všechny typy postavy, k čemuž mě často inspirují přímo mé konkrétní zákaznice či modelky. Na každé přehlídce vždy předvádí a sklízí obrovský aplaus má krásná sestra, která nemá “modelkovskou” velikost, ale své křivky umí vynést jako Beyonce.

Šaty od Anny nosí vyhledávaná modelka Mónica Sofia

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram