Rozhovor s Olo Křížovou

Rozhovor s Olo Křížovou

Rozhovor s Olo Křížovou, módní expertkou a jednou z nejvýraznějších osobností české módní scény, o Spolku studentů Arts Managementu a o podpoře módy ze strany státu.

Spolek studentů Arts Managementu si pro první diskusi letošního akademického roku pozval významného hosta. Speciální přednášku v prostorách Vysoké školy ekonomické totiž včera vedla módní expertka, předsedkyně Czech Fashion Council a umělecká ředitelka Fashion LIVE - Slovak Fashion Week Initiative, Olo Křížová. Olo dostála své pověsti jedné z předních osobností naší módní scény a poskytla studentům vyčerpávající přednášku. Mluvila o srovnání českého a zahraničního módního byznysu a trendech a zároveň i výzvách v této oblasti. A jelikož debata nebyla určena jen pro studenty Vysoké školy ekonomické, zúčastnili jsme se jí také a udělali s Olo krátký rozhovor.

Během dnešní přednášky jste mluvila o Spolku studentů Arts Managementu, který podporujete. Můžete nám prozradit jak?
Mám mnohaleté zkušenosti s tím, jak přivést značku na trh. A to je naprosto nemožné bez managementu. Je to velmi zdlouhavý proces, pokud nemáte tým. Tým nemusí znamenat mnoho lidí, mohou to být klidně jen dva, kteří mají jasně rozdělené odpovědnosti a dobrou komunikaci. Lidé, kteří jsou obeznámeni s ekonomickou stránkou, právním systémem a dalšími obory jsou během zakládání značky velmi důležití.

Zakládání značek je politika. Jean-Paul Gaultier by bez Donalda Potarda nikdy nebyla značka takového formátu, jakou ji známe. Za značkou nestojí jen jméno, ale na stejnou rovinu je postaven manažer, který to celé řídí.

Proč nejsou módní školy a móda u nás celkově ze strany státu tolik podporovány?
Nejsou tolik podporovány z toho důvodu, že se této problematice nikdy nikdo nevěnoval komplexně. Stát se musí opřít o statistiku, bez které to nepůjde. Do této doby nemáme statistický průzkum této oblasti. Měl by existovat fond, dotace, granty, což musí někdo iniciovat. Takovým zástupcem by měl být například Czech Fashion Council, který nahlíží na problémy této sféry a nemůže se zaměřovat jen na problémy návrháře.

V Czech Fashion Council jsme z oblasti módy zatím jen dva. Téměř rok vedeme dialog skrze kreativní průmysl. Už jsme se zúčastnili schůzek na ministerstvu a předseda vlády prohlásil, že kreativní průmysly podpoří. Vláda potřebuje dostat impuls a důvod k tomu, že je to potřeba. Je to také o odbornících. Myslím si, že je to na dobré cestě, ale jde o mravenčí práci, která není vidět.

Jak jste spokojená s dnešní účastí na přednášce?
S účastí jsem velmi spokojená. Čekala jsem dvacet lidí a přišlo jich kolem padesáti, i pánové. Móda není jen doménou žen, v žádném případě. Překvapilo mě, že lidé na této debatě měli přehled, a to je velmi důležité.

Co máte dnes na sobě?
Dnes mám na sobě Jakuba Polanku, Denisu Novou a Petru Ptáčkovou.

A nevadí návrhářům, že jejich kousky kombinujete s tvorbou někoho jiného?
Vůbec ne. Rivalitu mezi sebou nemají, naopak. Jsou tomu velmi naklonění a vědí, že věci mixuji, protože mě už znají. Vytvářím si tak vlastní styl. Celé jejich looky miluji, ale zároveň je i ráda kombinuji.

Foto: Lukáš Petr Tesař, Olo Křížová

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram