Rozhovor s úspěšným kadeřníkem Michalem Zapomělem

Rozhovor s úspěšným kadeřníkem Michalem Zapomělem

Jeden z nejlepších českých kadeřníků odpovídá na otázky o své kariéře, přístupu ke klientům a v neposlední řadě radí našim čtenářům, jak k vlasům přistupovat a starat se o ně.

Několikanásobný držitel titulu Kadeřník roku, bojovník za vlasy krásnější. Dva salóny, skvělá pověst, úsměv na tváři, pozitivní a osobitý přístup jak k vlasům, tak k životu. Charismatický Michal Zapoměl odpovídá na otázky pro moda.cz.

Kadeřník… jak jste se k tomuto řemeslu dostal? Byl to Váš dětský sen?

Byl a dokonce už od útlého dětství. Vlasy mě vždy fascinovaly a byl jsem jimi skoro až posedlý. Po střední škole jsem si sen splnil a vystudoval kadeřnický obor. Je to už 23 let.

Patříte k velice uznávaným odborníkům ve Vaší profesi, byla to dlouhá cesta? Kde se vidíte za 10 let?

Byla to cesta pozvolná a stabilní. Spousta mých kolegů zazářila jako kometa, ale vlastně už o nich dnes není slyšet. Je to o vytrvalosti, pokoře a neutuchajícím nadšeni, které mě stále drží na výsluní. A jsem za to velmi vděčný a každý den za to v modlitbách děkuji. Za deset let se vidím spíše v pozici školitele, někoho, kdo předává své zkušenosti. Mám ještě jeden obrovský sen, ale ten si nechám pro sebe a budu na něm tvrdě pracovat. Věřím, že se splní. Jinak kadeřnické křeslo nechci nikdy opustit. Vlasy (a ty krásné a zdravé) prostě miluji.

Kosmetický svět je v současnosti přikládán spíše k ženám. Myslíte si, že být kadeřníkem mužem nabízí určitou výhodu, nebo naopak?

Naopak, dříve to byla doména mužů. Nevím, co se historicky stalo, ale dle mého jsou muži předurčeni vnímat ženskou krásu a povznášet ji. Jako mladý jsem to měl velmi těžké. Byl jsem jediný kadeřník ve městě a věřte, že až na výjimky jsem byl trnem v oku mnohých kolegyň. Ale o klientelu jsem neměl nouzi nikdy. Myslím, že je také velmi důležité, jaká jste osobnost. Ta dodává celému tomuto umění plnost.

Máte i své zákaznice mezi tuzemskými celebritami, pamatujete si svého prvního VIP klienta?

Ano byla to Jana Paulová. Tehdy jsem jí stříhal na krátko a byla velmi milá, přátelská a vtipná. Ona mě vlastně ukázala, že celebrity jsou také lidé a že si mezi nimi mohu připadat dobře i být sám sebou. Dnes jich do mého salonu chodí mnoho a jsem přešťastný, že žádná z nich se nechová jakkoliv povýšeně a se všemi mám velmi hezký vztah. Jinak říkám, že je jedno, zda u mě sedí v křesle Britská královna, či paní Nováková, všechny dostanou stejnou službu... tu nejlepší.

Vlastníte dva salony, jeden v Praze a druhý v Plzni. Jak pečlivě a podle čeho si vybíráte svůj tým?

Je to velmi těžké. Doba tomu nepřeje a tak je velmi málo kadeřníků, kteří hledají práci a chtějí být zaměstnáni. Dnes se každý cítí na to, otevřít si svůj vlastní salon. Pak to ale také tak dopadá. Kadeřníci se dál nevzdělávají, nemotivují, nesoutěží mezi sebou a většinou zamrznou na stejném stylu. Já jsem pro velké a tvořivé týmy. Lidi většinou sháním přes Instagram. Mám to štěstí, že mám skvělý tým. Aktuálně bych ale někoho nového potřeboval.

Bojovník za vlasy krásnější, to zní jako určitý filozofický směr nejen vaší práce, ale i postoj k životu. Co si pod tímto heslem mají zájemci o Vaši péči představit?

Jsem velmi striktní a přísný v přístupu k vlasům. Neptám se nikdy „jak to chcete udělat”, ale doporučuji, co by bylo nejvhodnější pro zdravé vlasy. Kvalita je pro mě nade vše a snažím se měnit špatné návyky klientek. Spousta z nich vlastně ani neví, že si ubližují. Chystám nyní edukační videa, kde budu vzdělávat koncové klienty. Mám vlastní e-shop luxusnivlasy.cz, kde prodávám pouze to, co funguje, s čím pracuji a v co věřím. Pořádám školení pro kadeřníky v Čechách i na Slovensku. Snažím se lidi pozitivně motivovat k tomu, aby se o sebe celkově starali a chodili do kvalitních salonů. Někdy totiž nevěřím s jakými vlasy přijdou, a co jim kolegové z oboru dokážou na hlavách napáchat za zločiny. 

Využíváte nějaké sociální platformy k zviditelnění své práce? Pokud ano, jsou efektivní?

Jsem na Instagramu a Facebooku. Ale vlastně se starám jen o Instagram. Nemám na to žádnou společnost a vše dělám velmi spontánně a jsem tam sám sebou. Propojuji tam svůj profesní život, ale i své nitro a myšlenky. Denně dostávám kolem 30 - 50 zpráv s dotazy a snažím se na vše odpovídat. Někdy je to velmi časově náročné, ale vnímám to jako poslání. Díky Instagramu jsem si vybudoval velmi široké pole působení a myslím, že je to aktuálně nejsilnější sociální médium.

Nabízíte i služby pro pány? Jsou klienti mužského pohlaví nároční?

Rozhodně ano, muži jsou velmi nároční a oceňují, že nejsme barbaři. S těmi se v poslední době roztrhl pytel a jen pár je opravdu výjimečných a dobrých. Muži jsou nedílnou součástí našich obou salonů. Žena jako klientka je velmi emotivní, hodně zkouší a mění a ne vždy je její vztah k salonu stabilní. Ale pokud si získáte klienta muže, je vám oddán a je skoro až závislý. 

Prodlužování vlasů je stále velkým trendem? Upřednostňujete nějakou metodu?

Po několikaleté přípravě jsem se spojil s nejlepším výrobcem vlasů u nás a vytvořil jsem vlastní značku Nanotape by Michal Zapoměl. Jedná se o páskovou techniku a vlasy nejvyšší kvality, které nepochází z Indie a ani Asie. Máme dokonce VIRGIN nebarvenou variantu těch nejkvalitnějších vlasů vůbec. Také nyní přicházíme se zahušťovacími příčesy a nejdelšími culíky na trhu Grande by Michal Zapoměl. I ty chystám prodávat u sebe na e-shopu.

Nové hity, nové metody, nové IN… Sledujete změny v těchto směrech?

Největší hit je neničit vlasy při odbarvování a barvení. Trendy jsou celkově mimo mě. Přijde mi to spíše takové nucené a nepřirozené. Každý by měl být osobitý trendy netrendy. A krásné vlasy jsou dle mého nadčasové. Sleduji samozřejmě všechny novinky a stále jsem v dění a vím co je IN. Bez toho bych byl stále na stejném místě. Ale neberu to zásadně a snažím se stále být sám sebou.

Vlastníte v hlavním městě i kavárnu, co Vás od salonu krásy přivedlo ke kávě?

Miluji kávu a hlavně italskou kvalitní kávu. Vždy jsem si přál mít stylovou kavárnu a tak jsem si s novým salonem tento sen splnil. Zbožňuji to tam a začínám tam i končím většinu svých dní. Sami si vše pečeme a tvoříme. Máme snídaně, domácí koláče, sladké i slané mlsání a menu pravidelně obměňujeme. Jsme moc rádi, že k nám chodí i lidé, kteří nejsou naši klienti. Prostě to miluji u mě ZaZrcadlem (tak se naše kavárna jmenuje).

Problém alergie na vlasové barvy, dá se to u Vás v salónu nějak řešit?

Nejvíce lidí má reakci na PPD...na salonu máme i barvy pro alergiky, které jej neobsahují. Dnešní doba je prostě skvělá a pro každého se dá najít něco. 

Co byste vzkázal čtenářům magazínu móda.cz? Je nějaký obecný recept na vlasy krásnější?

Milí čtenáři, zapomeňte na babské rady a kamarádky a dopřejte si kvalitního kadeřníka. Jen on nejlépe dokáže zjistit, co je pro vaše vlasy nejvhodnější. Nepodporujte reklamní produkty a lacinou drogerii.Pořizujte si kvalitní přípravky a nástroje na vlasy. A hlavně, nechtějte přetvářet a ničit to, co vám příroda nadělila. Jen to prostě trošku vylepšete. Všem vám přeji krásný prosluněný čas... Váš #bojovnikzavlasykrasnejsi Michal Zapoměl.

Foto: michalzapomel

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram