Rozhovor s Veronikou Kašákovou o modelingu i její nadaci

Rozhovor s Veronikou Kašákovou o modelingu i její nadaci

Okamžiky strávené s Veronikou Kašákovou a povídáním o jejím dětství, nadaci i o aktuální modelingové spolupráci nás obohatily…

A my věříme, že tento příjemný rozhovor obohatí i mnohé z vás.

 

Vyrůstat v dětském domově muselo být velmi těžké...
Naopak, byla to jedna velká škola v přírodě. Na pobyt v DD  velice ráda vzpomínám. Bylo to krásné dětství, které bylo jiné v tom, že vám chybí máma a táta. Měla jsem spoustu kamarádů, spoustu hraček i oblečení. Pocit mateřské lásky či výjimečnosti jsem ale neznala. Chybělo mi to ve chvílích, kdy jsem si to začala vše uvědomovat. Horší byl život před dětským domovem, jsem mu vlastně vděčná, protože nás zachránil od všeho zlého.

Cítíte, že právě díky těmto zásadním zkušenostem jste tam, kde dnes stojíte?
Naprosto, jsem o tom přesvědčená. Je to má cesta. Vše jsem prožila, abych všechny děti, se kterými dneska pracujeme, pochopila, abych se do nich uměla opravdově vcítit a našla potřebu, kterou strádají. Je to dar, ta zkušenost, o kterou se později můžeme všichni opřít. Jsem dnes už s minulostí srovnaná a naopak jí vnímám jako pozitivní.

Váš nadační fond pomáhá dětem z dětských domovů. Hlavní myšlenkou je tedy jejich vzdělávání?
Tak jak tělo potřebuje trénink a zdravou stravu proto, aby fungovalo, stejné potřeby má mysl. Řekla bych, že se snažíme děti vzdělávat duševně a obohacovat psychiku, která  je velice pošramocená.

Se svou motivační přednáškou jsem již 35 dětských domovů navštívila a zjistila, že je to velice krátkodobá pomoc a tak na základě tohoto úspěšného projektu Nadačního fondu Veroniky Kašákové – NOVÝ START S VERONIKOU, který má za sebou úspěšnou návštěvu Ústeckého a Jihočeského kraje, a dále pokračuje Prahou a Středočeským krajem, je potřeba tento projekt rozšířit do větší hloubky, a proto jsme vytvořili nový projekt „RESTART“.

Díky pozitivním zpětným vazbám z již navštívených dětských domovů je organické a potřebné projekt posunout dále: na odbornou pomoc dětem. I díky důvěře dětí Veronice mohl tento nový projekt vzniknout.

Ve spolupráci s Ústeckým krajem a fondem Ústeckého kraje se nám podařilo získat peníze na tento projekt. Tak jako prvotní projekt jsme odstartovali v Ústeckém kraji, tak i tento odborný projekt startujeme právě nyní, a to až do června 2017.

Cílem tohoto projektu je pomoc dětem prostřednictvím návštěv odborných, námi vybraných koučů a terapeutů v dětských domovech, celkem se jedná o 10 odborných koučů a terapeutů. Tito koučové budou pracovat s dětmi, které mají o tento projekt zájem a jejich návštěvy budou zaměřeny na odbourání negativních vzorců z dětství, traumat, ale také na získání sebevědomí a sebelásky.

Celý tento projekt bude důkladně monitorovaný, námi, ale i odbornými terapeuty a kouči, tak, aby byla zřejmá zpětná vazba a efekt celého projektu. A věříme, že pro spoustu dětí to bude obrovským přínosem do života a pomůže jim lépe zvládnout veškeré problémy, se kterými se doposud potýkaly nebo které je v životě ještě čekají.

Co dělá kvalitní kouč?
 „Nemůžete lidi nic naučit. Můžete jim pouze pomoci objevovat, co je v nich samotných.“ řekl Galileo. Tento citát vystihuje podstatu toho, co kouč dělá. Při koučování vám pomáhá objevit, co je ve vás samotných.

Kouč není poradce, je průvodce. Neradí co byste měli dělat, ale používá techniky, díky kterým si může koučovaný nacházet sám své vlastní odpovědi a svá vlastní nová řešení pro jednotlivé životní situace.

 Prakticky to znamená, že vám kouč pomáhá k nalezení vaší vlastní cesty, k udržení se na ní, případně k nalezení cesty nové. Neradí vám, to dělá poradce, trenér, mentor, ne kouč! A proč? Protože nejlepší rada, jakou můžete kdy dostat je, nenechat si od nikoho radit! Je to cesta věru náročnější, o to však smysluplnější a opravdovější. Je to cesta VAŠE!

Napsala jste i velmi osobní knihu. Proč by se do ní měli lidé začíst? Co v ní najdou?
To co by měli učit ve školách. Najdete v ní obrovskou víru v sebe, nalezení sama sebe, najdete v ní také pochopení a návod, jak se naučit odpouštět. Je to můj deník, můj život, ve kterém je má pravda, ale spoustu z nás se někdy cítila poníženě, nemilovaně, zle, smutně a mají pocity vzteku, zloby, nespravedlnosti. To vše jsem pociťovala i já a v knize se za to nestydím a ukazuji jim cestu až sem. Moc bych si přála uchránit děti před tolika slzami a pocity nedůvěry. Proto má kniha!

Pojďme k něčemu veselejšímu. Jaké projekty vás letos v rámci modelingu čekají?
Stala jsem se novou tváří švédské značky, ale také v této spolupráci startujeme nový celorepublikový projekt s NFVK! S obrovskou vděčností a zodpovědností jsem přijala nabídku spolupráce od značky Oriflame, která je pro mě splněním snu. Jsem dojatá, protože je pro nás velkou ctí propojit nadační fond s tak úspěšnou kosmetickou značkou. Společně pomůžeme v tomto roce padesáti dětem s podporou vzdělání a osmnácti vybraným dětem s profesionálním týmem odborníků pomůžeme zvýšit sebevědomí v projektu Proměny s Veronikou. Nejde tolik o moje tělo či tvář, jsem hrdá o to víc, že je tato spolupráce spojená s NFVK. Takže mě letos uvidíte v několika katalozích, reklam či portálech.

Udržet si tak krásnou postavu asi není snadné, jakými sporty se zabýváte?
Představte si, já jenom běhám na páse, snažím se minimálně hodinu intenzivního běhu, někdy protáhnu tělo víc, někdy posiluji, ale nejčastěji se věnuji jen běhání. Snažím se kdykoliv mohu si jít zaběhat. Někdy jdu každý den, někdy třeba jen třikrát týdně, tak jak mi čas a energie dovolí.

Hodně cestujete, kde se vám líbilo nejvíce?
Neřekla bych že hodně, naopak navštívila jsem málo zemí a to mě moc mrzí, těším se, až to doženu. Začíná mi v životě konečně období, kdy si cestování budu moci dovolit a využiji toho. Nejvíce se mi ale zatím líbilo na Maurciu, kde jsem byla s Českou miss v roce 2014, ale také v Alpách, kde jsem byla loni poprvé. Těším se moc na další cesty, je ale jedno kde jsme, domov jsem já a můj partner Milan, dokážeme si ho udělat kdekoliv na světě.

Co by podle vás mělo být hlavní myšlenkou pro rok 2017? Máte své osobní motto nebo předsevzetí?
Přála bych si jen, abych já a mí blízcí byli zdraví, spokojení a šťastní! Zbytek přijde samo, když na sobě zapracujeme.

instagram.com/veronikakasakova, nfvk.cz

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram