Rozhovor se Zuzanou Studenovskou

Rozhovor se Zuzanou Studenovskou

Přečtete si rozhovor se Zuzanou Studenovskou, která se návrhářství věnuje již více než dvacet let.

Zuzano, jak jste se stala návrhářkou? Bylo to Vaše vysněné povolání již od dětství?

Že existuje takováto profese, jsem netušila. Háčkovala jsem a šila od šesti let, nic jiného mě nebavilo. Dělala jsem módní přehlídky pro panenky a modely jsem prodávala v baletu. Ve třinácti jsem začala studovat střihové dokumentace a v patnácti mě napadlo, že půjdu na švadlenu. Toto má intelektuální rodina okamžitě zavrhla s tím, ať vystuduji normální školu a navrhování můžu dělat při tom. A tak jsem vystudovala kybernetiku. Modely jsem tvořila dál, pletla a šila. Poté, co jsem vyhrála módní soutěž oděvních výtvarníků na Bertramce, jsem začala publikovat v časopisech

Věnujete se kromě návrhářství i něčemu jinému?

Věnuji se mnoha dalším činnostem. Jsem finanční poradce, věnuji se tvorbě interiérů a chovu loveckých psů, jsem myslivec. Někdy je toho více než dost.

Jak byste našim čtenářkám popsala svůj návrhářský styl? Pro jaký typ ženy navrhujete?

Popsat můj styl je těžké. Určitě si u mě přijdou na své nekonfekční zákaznice. Ty, které se rády liší. Zároveň ale samozřejmě vytvářím i oděvy na přání zákazníka, třeba i oblečení pro zaměstnance firem nebo modeluji vzory pro konfekční výrobu.

Který kousek nebo kousky ze své tvorby byste vyzdvihla?

Vyzdvihla bych především to, že si zakládám na dokonalém zpracování a na tvorbě kožených modelů. To, jak se šijí kožené oděvy, jsem se před mnoha lety naučila v Gale v Prostějově.

Považujete patchwork styl za současný trend?

Oděvní styly jsou dány, čas od času se některý vrací. Patchwork není nic nového, ale myslím, že nastává čas pro jeho comeback. Ovšem styly, které se vracejí, se objevují vždy v trochu jiném provedení.

Podléhá vůbec Vaše tvorba současným trendům nebo si jdete vlastní cestou?

Je samozřejmé, že trendy není možné ignorovat. Já sama tvořím v souladu s trendy, které přijdou, ne s trendy z konfekce, která má rok až dva zpoždění.

Kde jako designér čerpáte inspiraci?

Inspiraci čerpám z celkové atmosféry kolem nás. A ta mi připadá patchworková - vracíme se k něčemu, co bylo dobré. Patchwork je jednou z nejobtížnějších technik jak na zpracování různorodých materiálů, tak na ladění barev. U použití této techniky se lehce sklouzne do nevkusu nebo nehezkého oděvu.

Kde si naše čtenářky mohou prohlédnout Vaše oblečení?

Zákaznice mě buď navštěvují v mém domě, nebo si pár modelů mohou prohlédnout i na www.styl-studenovska.cz

Foto: Zuzana Studenovská

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram