Štrůdl aneb umění se zastavit 

Štrůdl aneb umění se zastavit 

Opravdu sobota a ještě v 9.30, kdo vymýšlí ty časy? No jasně, zaspala jsem, nezvonil mi budík. Rychlá sprcha, rychlý start směr Praha, Kino Lucerna.

Co ten štrůdl vlastně je? Lucie Špaková hned na začátku říkala, že popsat, co ten štrůdl vlastně je, je trochu složitější. Takže, štrůdl se nedá popsat, štrůdl se musí zažít. A my za redakci jsme rádi, že jsme zrovna ten vánoční štrůdl zažili. Jinak se dá popsat jako inspirativní happening na různá témata a tento předvánoční štrůdl byl na téma umění zastavit se. Pokusím se za sebe říci, co mě osobně happening přinesl. První přednášející byla šamanka KARAIMI, která nám všem přítomným chtěla prostřednictvím meditace předat trochu vnitřního klidu a pohody. Jsem na to zvyklá z jógy, na kterou, jak víte, nedám dopustit, ale v kině Lucerna se mi nepovedlo tolik  se soustředit. Budu uvažovat o klidnějším semináři, které Karaimi pořádá. Moc milá bytost, která má ve svém portfoliu předávat ostatním lidem energii lidství a bytí. 

                

Prožitek a zastavení. To mě dostalo. Každému v kině přistála v náruči jedna mandarinka, přesněji řečeno, jeden měsíček mandarinky (nebyla bio). Prožít si jeden kousek mandarinky a dokázat jí žvýkat 3 minuty, bylo těžké sousto i pro mě. Zkuste si to doma také vyzkoušet, já jsem to nedala, zvládla jsem 2 minuty, ale 3 minuty NE. Tím chtěl básník říct, že bychom měli prožívat každé naše sousto a tím tak ulevit našemu trávení a prožít si tu chuť. 

 

Dalším milým hostem byla Zdeňka Pohlreichová. Nemusím zdlouhavě popisovat, čím si tato žena prošla. Mně se její povídání líbilo a obdivuji, jak dokázala o své nemoci velice hezky hovořit. Díky rakovině našla v sobě to krásné, přestala bojovat sama se sebou a našla vnitřní krásu. Cituji Zdeňku: "Doma jsem si sbalila kufry a chtěla odjet za léčitelem někam hodně daleko a za velký obnos peněz. Můj manžel mi řekl, že pokud odjedu, tak se rozvádíme!Na druhý den mi zařídil chemoterapie a vše potřebné kolem.Nevzdala jsem ovšem ani léčitelství, každý si v sobě musí najít rovnováhu a lásku." 

 

Následovala 20minutová pauza. Odskočit si do fronty dlouhé jak týden na toaletu bylo nutností. Dokonce jsem uvažovala, že vyrazím k domovu. Nebo spíš někam na jídlo. Dezert v podobě štrůdlu se nekonal :)  A jeden měsíček mandarinky nestačil... Příště sváču s sebou. 

Nelitovala jsem, že jsem zůstala. Tomáš Klus byl výborný! Vážně, ten bulvár udělá z lidí takové blbce. Mě Tomáš velice překvapil. Nezpíval! Ale mluvil a moc hezky. Rozpovídal se o jeho roční pauze od zpívání a nejen to. Téma byly hlavně děti, trochu politika, ale také o postoji k životu. Ztotožnila jsem se s ním a jeho názory jak na výchovu dětí, tak na partnerský život. 

Předvánoční štrůdl s Tomášem, šamankou i Zdeňkou byl moc fajn. Nebyla jsme tam naposled. 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram