Studio Tham & Videgård navrhlo zahradní vesnici ve Švédsku

Studio Tham & Videgård navrhlo zahradní vesnici ve Švédsku

Není to vlastně první projekt tohoto studia, tento má za svým názvem římskou číslici dvě, ale to mu na perfektním propracování ani fantazii rozhodně neubírá.

Vertical Village II je projektem bydlení, které by mělo být postaveno v Göteborgu ve Švédsku. Jedná se o alternativní řadové domy, kde je upřednostněn zejména prostor pro zeleň. Tato vesnice bude součástí nového udržitelného okresu nazvaného Wendelstrand, které je plánované u jezera Landvetter.

Studio Tham & Videgård Arkitekter se podílelo při vývoji celého obydleného systému na charakteru zahradních měst. Metoda urbanistického konceptu byla sestavena Ebenezerem Howardem, který má vidinu samostatné komunity obklopené zelení. Výsledkem je schéma bydlení o rozloze 2.550 metrů čtverečních, které zahrnuje třípatrové domy obklopené zelení a vyznačuje se asymetrickými formami a velkými čtvercovými okny.

Každé obydlí ve Vertical Village II bude postaveno zejména ze dřeva a bude obklopeno soukromou zahradou, která zajistí, že návrh splňuje nejvyšší environmentální a energetické standardy a také, že podporuje místní biologickou rozmanitost.

Všech 17 domů má identické půdorysy, ale budou se lišit různou orientací vůči světovým stranám a také fasádami. Každý dům pak obsahuje kuchyň, obývací pokoj, jídelní kout, koupelnu a tři ložnice s výhledem na okolní krajinu a čtvrtou ložnici umístěnou v šikmém půdním prostoru.

dezeen.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram