Svatební speciál: Díl třetí - Květiny ani doplňky rozhodně nepodceňte

Svatební speciál: Díl třetí - Květiny ani doplňky rozhodně nepodceňte

Svatební den se blíží a tak pomalu vybírám poslední drobnosti, které jsou pro svatbu nezbytné. Mezi ně rozhodně patří i doplňky a květiny…

Žena vlastně nemá snadný úkol. Sladit sebe, ženicha a celou svatbu tak, aby se k sobě vše maximálně hodilo. A to ani v případě, že máte volnější styl svatby, jako my.

Svatební kytice

Ačkoliv většinou svatební kytici držíte jen chvíli v rámci obřadu a následně jí hodíte do davu svobodných dam, měla by vypovídat něco o vás samotných, o vaší osobnosti. Pamatujte si však, že neexistuje špatný výběr květin, vždy je to jen o vašem citu a vnímání a ten by měl být na prvním místě.

Svatební květina je důležitou součástí celého outfitu nevěsty. Nepodceňte výběr floristy a rozhodně se nejprve ujistěte, jakou práci má již za sebou. Většina květinářství má album svatebních kytic, které doposud zpracovalo. To je vlastně základním bodem úspěchu. Pečlivě si album projděte a teprve poté se pro konkrétního floristu rozhodněte. Nebojte se ho navíc zahltit spoustou dotazů, ostatně od toho svou práci dělá.

Ptejte se, zjišťujte

Odborník vám poradí, jaká kytice se k vám bude hodit. Určitě mu řekněte vlastní představu. Opět platí pravidlo přinesených obrázků, například ze svatebních časopisů či z internetu. Nezapomeňte však, že méně je někdy více. To platí i u svatebních květin.

Prostřednictvím květiny můžete vyjádřit mnohé. Růže, pivoňky i konvalinky mají svou „řeč“ a na internetu určitě najdete význam každé jednotlivé květiny.

Bodem číslo dvě bude stanovení rozpočtu. Jestliže na něm nezáleží, pak má florista volnou ruku, víte-li ale, že kytice pro nevěstu i pro svatební matky musí stát maximálně dva tisíce, rozhodně to v květinářství řekněte. Raději buďte vůči sobě i floristovi upřímná a hledejte variantu, která bude vyhovovat oběma stranám, než abyste pak byla nešťastná.

Barva květů

Barva je důležitou součástí vašeho rozhodnutí. Květina doplňuje svatební šaty a celkové svatební téma. Jestliže se zaměříte na sezónní dostupnost květin, určitě díky tomuto kroku ušetříte. Mezi oblíbené květiny a barvy patří tyto kombinace:

Bílá – růže, kamélie a konvalinky

Růžová – růže, pivoňky a tulipány

Fialová – levandule, šeřík i sasanka

Žlutá – narcis, slunečnice, gerbery

Červená – růže, dahlia i amarylis.

Sezónní dostupnost květin

Dostupnost květin pro nízkorozpočtové svatby hraje svou roli, proto přikládáme pár kombinací na jednotlivá roční období:

Jarní květiny: amarylis, sasanky, narcis, frézie, gerbery, konvalinky, orchidej, pryskyřníky, stefanotisu a hrachor vonný.

Letní květiny: Anthurium, karafiát, chryzantéma, Gypsophila, lilie, magnólie, pivoňky, růže a slunečnice.
Podzimní květiny: Agapanthus, astra, plamének, sedmikráska, Hosta, hortenzie, mučenky.
Zimní květiny: kamélie, Euphorbia, kosatec, Nerine, maceška, vánoční hvězda, sněženka, tulipán.
Celoroční květiny: kala, karafiát, Gypsophila, orchidej, protea, růže a tulipán (i když tento seznam se může lišit podle regionu).

 


 
Velikost a druh kytice

Kytice nevěsty by měla být největší a nejokázalejší. Nemusí být však nutně přehnaná do všech směrů. Bílá je stále tradiční a oblíbenou barvou svatební kytice, často doplněná o barvu, ve které je vedena celá svatba. Svatební kytice se vybírá i podle výšky nevěsty a ženicha. Převislé květiny mohou nevěstu opticky zvýšit, drobnější postavy však musí myslet na to, aby jednotlivé květy nebyly příliš veliké, zbytečně by pak kytice upoutala více pozornosti než nevěsta samotná. Nejčastější svatební kyticí jsou kytice kulaté. Zde můžete použít větší květy s listy, které budou svázané stuhou. Nebo se můžete pustit do exotických kombinací, či moderních vázaných květin.

Svatební matky by měly mít zmenšenou verzi nevěstiny kytice, nebo pak jí podobné. To stejné platí o družičkách, jestliže je máte. Nebo jim naopak nechejte uvázat kytici z jiných druhů květin, i to vypadá opravdu hezky.

Doplňky nejenom do vlasů

Květiny můžou působit i jako doplňky a to například v podobě květinového náramku či doplňků do vlasů. Toužíte-li po něčem méně výrazném, rozhodně se poohlédněte po svatebních čelenkách, sponkách nebo například perličkách do vlasů.

Ostatně většina svatebních salónů těmito drobnostmi počítá. Já jsem takto ušetřila spoustu času díky volbě boskovického salónu La Queen a skvělé majitelce slečně Pilátové, která mi vyšla maximálně vstříc. A právě perličky u mě zvítězily na plné čáře. Mnoho nevěst však dává přednost například svatebním korunkám, které jsou vskutku roztomilé, nesednou však každé nevěstě a tak si dejte s výběrem na čas… Neméně důležitý výběr je v rámci šperků, svatebního podvazku či svatební obuvi. Vždy myslete na náhradní variantu, tedy plán B u všeho, nikdy nevíte, co se může stát...

 

A jak že to je s výběrem svatebních šatů? To si řekneme už za týden…

Svatební salón: La Queen

Foto: Vlastní
Ilustrační foto: pinterest.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram