Syndrom histaminové intolerance? Možná jím trpíte i vy

Syndrom histaminové intolerance? Možná jím trpíte i vy

Zažívací problémy, kožní vyrážky, bolesti hlavy, nevolnost, únava, návaly horka nebo problémy s dýcháním. Pokud trpíte těmito symptomy, zřejmě to má na svědomí histaminová intolerance.

V dnešní době je všem známá lepková či laktózová intolerance. Donedávna však pojmem neznámým. Ale co taková histaminová intolerance? Slyšeli jste už o ní? Onemocnění, které trápí v současné době 2 – 3 % populace, převážně ženy středního věku. Je to procento pravdivým údajem, nebo je ve skutečnosti vyšší a jen nevíte, že se toto onemocnění týká i vás?

Co je to syndrom histaminové intolerance?

HIT neboli syndrom histaminové intolerance je onemocnění, které vzniká důsledkem nepoměru histaminu v těle. Tato nerovnováha je způsobena vysokým příjmem histaminu v potravě nebo vychází z poškozeného systému odbourávání histaminu z těla. Řeč je o nedostatečné aktivitě enzymu diaminooxidázy neboli DAO. Pokud máme tento enzym v těle se sníženou koncentrací, dochází, laicky řečeno, k „histaminové bombě“. Naše tělo obsahuje velké množství histaminu, které následně způsobuje zdravotní problémy.

Jaké jsou příznaky HIT?

Existuje celá řada symptomů této nemoci. Největší z nich je však břišní diskomfort, spočívající v dušnosti – nadýmání, bolesti až křečí břicha, průjmu nebo zácpy. Mezi časté příznaky patří také bolesti hlavy, migrény, závratě, nevolnost, poruchy spánku, únava, kožní problémy (vyrážka, kopřivka, zarudnutí pokožky, ekzém apod.) ale také potíže s dýcháním (otoky nosní sliznice, voda z nosu, kýchání, arytmie) a změny krevního tlaku.


 

Co je příčinou této nemoci?

Jak již bylo řečeno, dochází k nerovnováze histaminu v těle a jeho následném hromadění. Ten se hromadí v těle nejen příjmem potravin s vyšším obsahem histaminu, ale jeho nadbytek můžeme přijímat z některých léčiv (např. antibiotika, analgetika, antidepresiva, antikoncepce aj.), toxinů, fyzické aktivity a především stresu.

Jakým potravinám se má vyvarovat histaminik?

Bohužel potravin s vysokým obsahem histaminu je celá řada. Především ty, které máme nejradši. Obecně jsou to potraviny, které jsou fermentované, kvašené, konzervované a ty, které mají postupné zrání či obsahují umělá barviva, sladidla, konzervanty, stabilizátory aj. Jmenovitě se jedná o zrající sýry, uzeniny, alkohol (především pivo, červené víno, sekt), sladkosti a snacky – čokolády, brambůrky, umělé šťávy, sycené vody a různé potraviny v konzervách (tuňák, nakládaná zelenina aj.). Bohužel vysoký obsah histaminu se objevuje i u některé zeleniny a ovoce. U zeleniny jsou nejrizikovější rajčata, špenát či baklažán. U ovoce jsou to citrusy, jahody, ananas, maliny nebo broskev. Nejdůležitější u ovoce je však jeho zralost. Pokud bude ovoce, které je na seznamu povolených surovin přezrálé, je pro histaminika škodlivé. Seznamy zakázaných a povolených potravin se leckdy neshodují a jsou pouze orientační. Potravina, která je na škodlivém seznamu nemusí danému „pacientovi“ způsobovat problémy a naopak. Každý člověk je jiný. 


 

Kam se obrátit, pokud máte dojem, že patříte mezi histaminiky?

Na specializované pracoviště alergologie, které se zabývá potravinovými intolerancemi. Alergolog zjistí nemoc na základě příznaků a odběrů krve.


 

Nejste si jistí a váháte, zda i vy trpíte tímto onemocněním? Objednejte se ještě dnes k vašemu doktorovi!

Zdroj: proalergiky.cz; pinterest.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram