terické plastiky Franka Gehryho ovládly výlohy Louis Vuitton

terické plastiky Franka Gehryho ovládly výlohy Louis Vuitton

Výlohy Luis Vuitton po celém světě ožívají plastikami slavného architekta Franka Gehryho. S vytříbenou elegancí a éterickou lehkostí doplní prezentaci podzimní kolekce.

Frank Gehry, světově uznávaný architekt a držitel Pritzkerovy ceny, navrhl pro výlohy Luis Vuitton řadu plastik inspirovanou stylovými škunery z 18. století a především jejich plachtami, které se ladně pohybují ve větru, choulí se k sobě i odvrací.

„Jsou jako plachty vzdouvající se větrem. Říkáme jim‚ větrná křídla,“vysvětluje Frank Gehry a odkazuje tak i na své sochařské práce inspirované malířskou tvorbou Franka Stelly, který svým obrazům propůjčuje iluzi pohybu. „Jako kdyby se vznášela v širokém otevřeném moři.“

Stejně jako dřevěné stěžně škunerů jsou i plastiky vyrobeny ze dřeva. Dřevěné konstrukce však halí perleťový lesk bronzu a mědi v odstínech šedé, modré, hnědé a mahagonové.

Svým povrchem odrážejícím světlo mnoha způsoby vytváří tyto kovové plachty nejrůznější efekty, kdy z jednoho pohledu připomínají strukturu skla, jindy zas působí jako tekuté. Tento efekt jim propůjčuje jedinečnou dynamiku.

Fascinující zpracování s reflexními odlesky vytváří dojem, že jsou plastiky skutečně v pohybu. Masivní zakřivené kovové prvky se kroutí, otvírají, převalují jeden přes druhý, jako by spolu soupeřily, či se k sobě něžně vinuly.

Můžeme je chápat jako metaforu pro nové horizonty v módě i architektuře. Frank Gahry jednoznačně vytvořil elegantní pozadí obklopující vystavené modely z podzimní kolekce Luis Vuitton včetně první dámské kolekce Nicolas Ghesquiere, které na sebe určitě přitáhnou velkou pozornost.

Návštěvníci i kolemjdoucí se navíc mohou přes mobil s aplikací Louis Vuitton Pass obohatit o exkluzivní informace o tomto projektu a stejně tak se informovat o produktech z výlohy. Vše pak mohou sdílet přes sociální sítě.

Gehry pro Vuittona navrhl také kabelku jako součást Vuittonova projektu Icon and the Iconoclasts, která půjde do prodeje v polovině října. Tohoto projektu se účastní také Cindy Sherman, Rei Kawakubo, Karl Lagerfeld, Christian Louboutin a Marc Newson.

Zdroj: wwd.com, louisvuitton.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram