Tess Holliday - plus size modelka ukázala své křivky na obálce magazínu SELF

Tess Holliday - plus size modelka ukázala své křivky na obálce magazínu SELF

Plus size modelka, která to dotáhla na obálku módního magazínu, dokládá, že se naše společnost konečně snaží odprostit od konzervativního názoru na ideální postavu ženy.

Postava podle společnosti

Často se můžete setkat s tím, že se vám bude svět včetně komerčního a mediálního prostoru snažit vnutit myšlenku, jak přesně máte vypadat, abyste byla považována za krásnou, zdravou a úspěšnou. Společnosti se snaží prodávat produkty, které o tom nejen skálopevně přesvědčují (jako například módní magazíny plné žen s hubenou postavou, která je navíc často dotvářena v počítačových programech), ale také ty výrobky, které vám mají k "vysněné" postavě dopomoci. Tyto prostředky jako například doplňky stravy, dietní plány či předražené léky pro úbytek váhy, můžou mít katastrofální dopady na naše tělesné a psychické zdraví. S tímto se rozhodla bojovat modelka Tess Holliday.

Krása je subjektivní

Existují ženy, které proti stigmatizaci plus size postav bojují a daří se jim přesvědčovat společnost o tom, že každá krása je subjektivní a nelze ji paušalizovat. Jednou z nich je právě plus size modelka Tess Holliday, která se dokázala se svými křivkami vypracovat až na top modelku na obálce magazínu SELF.

Průlom v modelingu

Jedná se o průlom v plus size modelingu, jelikož historicky byl tento magazín považován za fitnessově orientovaný módní časopis. Fitness je v očích veřejnosti spojováno s metabolicky funkčním zdravotním systémem, plnohodnotnou fyzickou aktivitou a nejčastěji hubenými svalnatými modelkami, které jsou konvenčně krásné a sexy podle představ většiny mužů. Takže bylo velkým překvapením, když se Tess objevila na obálce s headlinem Zdraví Tess Holliday není vaše věc.

Zdravá a šťastná

"Jsem nesmírně šťastná, že se můžu živit tím, co mě baví. Nic bych na tom neměnila," řekla modelka v rozhovoru pro tento magazín. Jako žena velkých rozměrů je však Tess Holliday často vystavována posměškům a to hlavně na sociálních sítích. Kromě sprostých a urážlivých komentářů se setkala se spoustou negativních reakcí a výhrůžek ohledně jejího zdravotního stavu. Právě na tento problém by chtěla modelka upozornit. Lidé jsou často toho názoru, že člověk při těle má častější zdravotní problémy, a tím je zároveň přítěží nejen pro sebe samého, ale i pro celou společnost. Tento názor často potvrzují mezinárodní zdravotnické organizace. Modelka však dokládá opak na svém zdravotním stavu - například na krevním tlaku, hladině cholesterolu nebo procentech pravděpodobnosti výskytu cukrovky. Všechna tato čísla jsou u ní v naprosté normě.

Od vydání knihy přes sprosté nadávky až na obálku SELF

Po jednom z prvních úspěchů modelky - vydání vlastní knihy Fat Girl (v překladu do češtiny Tlustá holka) - se však Tess musela potýkat s první vlnou haterů. Dle vlastních slov však nejhorší šikanu ze strany veřejnosti zažila Tess během svého prvního těhotenství. Už tak zranitelná a emocionálně nestabilní těhotná modelka se musela potýkat se vzkazy jako: 'Zabiješ svoje dítě, protože jsi tak tlustá' nebo 'Tvoje dítě bude postižené.' Lidé psali i ohyzdné zprávy o tom, že neuvidí své dítě vyrůstat, protože do té doby zemře. Modelka ale těmto haterům nikdy nepodlehla.

Osvěta v módním a fitness průmyslu

Za Tess se postavila i editorka magazínu SELF Carolyn Kylstra v úvodníku zmiňovaného čísla, kde napsala, že tlak na snižování hmotnosti za účelem zlepšení zdravotního stavu může mít ještě horší ba přímo devastující účinky na některé jedince: "Naše společnost oceňuje osoby, které mají hubené tělo, a to i za cenu toho, že jednání, které k tomu vede není zdravé a udržitelné."

Pochybnosti tu byly

Tess Holliday však přiznala, že v minulosti měla pochybnosti o své tělesné váze. Od té doby však ušla dlouhou cestu a to, čeho dosáhla, jí pomáhá bojovat s negativními vlivy, které kolem sebe má. Navíc na svém instagramovém profilu se čím dál více setkává s chválou poselství, které se snaží v modelingu propagovat.

Magazín SELF se významě zapříčinil o to, aby se začalo pravdivě mluvit o problematice váhy a zdraví. O Tess Holliday jistě neslyšíme naposledy. Ovlivnit názory, které ve společnosti již desítky let přetvávají, je však běh na dlouhou trať. Držíme palce a gratulujeme k prvním úspěšným krůčkům ve světové osvětě.

SELF magazine; Huff Post;
Babble; Buzz Feed; Instagram

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram