Tetování má dlouhou historii - ukážeme vám lidi, kteří byli těmi prvními

Tetování má dlouhou historii - ukážeme vám lidi, kteří byli těmi prvními

O tom, že je v poslední době tetování trend, není pochyb. Pro někoho trend, který zůstane na celý život, pro někoho životní styl a pro někoho důvod si o někom vytvořit zkreslený obrázek.   

Módní ikony, hollywoodské hvězdy nebo třeba kolega v práci. Tetování v dnešní době je čím dál  častějším způsobem zkrášlování. A proto se i v našich očích mění samotný pohled na něj. Ovšem ne vždy tomu tak bylo, a ne vždy bylo společností přijímáno. U některých lidí i přes rostoucí popularitu vyvolává pocit spjatý s kriminalitou, nerozvážností. V Japonsku například toto přiřazení stále přetrvává, mají totiž tetování spojené se značením členů tamní mafie Yakuzy...

Vyjádření, ať už estetické nebo náboženské, to je důvod, který nás při zamyšlení nad tetováním napadne. V historii však tetování nebylo jen o zdobení různých částí těl. Důkazem toho je nález mumie Ötziho, datovaného do doby 3300 př. n. l., kdy jeho tetování v podobě čar mělo být pravděpodobně pro léčivé účely.

Krása, obdiv a občas i údiv skýtá toto umění. V posledních stoletích se lidé chodili udivovat do cirkusu, kde se vedle lvů a akrobatických triků vystavovali i potetovaní lidé. Ty byste na ulici běžně nepotkali, jelikož to bylo zcela nevídané a nepřijatelné. První zaznamenanou potetovanou dámou byla dcera profesionálního tatéra Nora Hildebrandt, která objížděla Ameriku s cirkusem a vystavovala své tělo na obdiv. 

V polovině 20. století se tetování dostávalo mnohem více pozornosti než kdy dříve. Sám o tom ví své známý tatér Don Ed Hardy, který spojil tetování s módou. Probodnutá srdce šípem nebo lebky v plamenech a mnoho dalších ikonických symbolů nám nabídl nosit nejen na těle pod kůži, ale i třeba na extravagantním tričku.

Zpět do současnosti…

V současnosti je tetování velkým hitem a není těžké narazit na člověka, který nějakou kérku má. Svou funkci nálepky lidí už neplní a nositelé jsou často rozdílní lidé bez společných vlastností. I samotní tatéři mají jiný společenský status. Z temných salónků do otevřených tetovacích studií se tak díky rostoucímu zájmu široké veřejnosti dostali samotní tvůrci okrasných děl, kteří jsou nyní považováni za umělce, a ty společnost ocenit vřele umí. Lidé jsou schopní dát za kvalitní tetování i deseti tisíce a počkat si na objednání měsíce. Koneckonců proč ne, tetování je přeci na celý život.

tattooswin.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram