Transgender modeling mění svět módy

Transgender modeling mění svět módy

Transgender modeling je možná první vlnou nové podoby módního průmyslu. Úspěchy těchto modelek obsahují jména největších světových značek.

Být supermodelka na předních módních přehlídkách je otázkou nejen figury a tváře, ale též jisté vnitřní integrity, emočního cítění a charisma. Obdivujeme je také za jejich žraločí osobnost, která je schopna se prokousat skrz obrovskou konkurenci a také častou amorální nespravedlnost, kterou ostatně skýtají téměř všechny odvětví. Ale jako všechno i módní průmysl se postupně vyvíjí a inovuje směrem k lepší budoucnosti. Zvláště tak kreativní prostředí vyžaduje šokující novinky, aby zaujala nejen potenciální investory ale především zákazníky a snaží se tak udávat trend celé společnosti.

A to rozhodně není levná ani jednoduchá záležitost. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se inovace nebudou týkat jen produktů, které modelky předvádějí, ale i jich samotných. A tak přišly. Jsou odvážné, krásné, jiné a především vědí, jak prodávat módní trendy. To, že jsou transgender a narodily se s jiným pohlavím, není jejich prioritní vlastnost, rozhodně ji však nemůžeme jen tak přejít.

Jsme uprostřed toho, co spousta odborníků nazývá módní revoluce, kterou do odvětví přivádí právě modelky samy. Volají po rovných příležitostech, rovném platovém ohodnocení, tvrdých postizích sexuálního obtěžování a snaží se prosazovat na mola i jiné velikosti oblečení a postav. Vytváří vlastně takovou vlastní politickou platformu, která svou aktivitou a sílou svého hlasu byla schopna odstartovat světovou revoluci. Transgender modeling je možná pouze její součást a krok kupředu. Asi nejvýznamnější nárůst transgender modelek nastal letos na jaře. Demonstrují to následující čísla. Z 12 supermodelek změněného pohlaví se na jaře stalo 45 transgender modelek. Všechny mají jiné příběhy, jedno je ale spojuje, a to láska k přehlídkovému molu a prezentování oblečení. Jak to tak bývá, některá jména však v současné době rezonují více.

Pojďte se s námi podívat na příběhy pěti nejznámějších transgender modelek:

Geena Rocero

Modelka získala největší popularitu v dobách dlouhého působení pro Rimmel-London a Hanes. Během své modelingové kariéry se mimo jiné angažovala i ve vzdělávání veřejnosti o pojmu transgender a o procesu a stavech, které provázejí člověka ke změně pohlaví. V této souvislosti se dostala například do tzv. TED talk, inspirativního edukativního projektu, jenž se věnuje prakticky všem tématům. Její projev o transgender komunitě k dnešnímu dni zhlédlo 2,6 milionů diváků. Následně byla pozvána dokonce na půdu Bílého domu a OSN, aby zde prezentovala transgenderovou komunitu. Její nezisková organizace Gender Proud se specializuje na poskytování právních služeb pro transgenderovou komunitu.

Hari Nef

Vůbec první transgender modelka v IMG. Kromě modelingu se zaobírá i herectvím a letos oznámila, že se v září objeví v další sérii seriálu Transparent. V současnosti modelka předvádí například pro Gucci.

Lea T

Lea je považována za vůbec první transgenderovou modelku na světě. Objevili ji v Givenchy v roce 2010, konkrétně módní návrhář Riccardo Tisci. V roce 2013 se dokonce objevila v italské verzi pořadu Když hvězdy tančí. Od roku 2014 je hlavní tváří Redken.

Andreja Pejic

Modelingová kariéra Andreji začala ještě před tím, než se stala ženou. Po tom, co se v roce 2014 chirurgickým zákrokem přeměnila v ženu, se nechtěla své kariéry vzdát. Tak se z ní v roce 2015 stala první transgender modelka, která se objevila na obálce Vogue. O jejím životě se v současné době natáčí dokonce celovečerní životopisný dokument.

Isis King

Tahle transgender supermodelka měla opravdu zajímavý kariérní start. Byla to první transgender modelka, která se objevila ve slavném pořadu Amerika hledá topmodelku. Ihned po studii na umělecké škole ve Philadelphii se ocitla na ulici, kde byla objevena právě Tarou Banksovou - topmodelkou, producentkou, moderátorkou a porotkyní Amerika hledá topmodelku. Zachránila jí tím život.

refinery29.com; Allure

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram