Trendy cvičení a fitness pro rok 2015

Trendy cvičení a fitness pro rok 2015

Ano, i cvičení podléhá trendům. Pilates vystřídal kickbox, zumba a následně jóga. Letos ovšem přichází něco úplně jiného! Kruhové tréninky, práce s vlastní váhou i gymnastika.

V dnešní době moderní techniky, kdy se nám těla bortí u počítačů, je naprosto každý pohyb a dobře provedený pohyb nesmírně důležitý. A pokud jste se právě rozhodli získat kondičku a vytvarovat si postavu, nebo jen vyzkoušet něco nového, máme pro vás hned několik tipů – nejaktuálnější a neoblíbenější způsoby zlepšování kondice a trénování těla.

Tyto nové cvičební programy, v nichž se dnes „jede“ opravdu ve velkém, mají jednu společnou věc: zaměření na kondici a zpevnění celého těla. Proto většina z nich staví na stejném základu cviků a gymnastických prvků.

CrossFit
Největším hitem ve fitness se momentálně stává CrossFit trénink. CrossFit neboli kruhový trénink je zaměřen právě na kondičku, svalstvo, koordinaci a především zpevnění středu těla, tzv. core. V běžném životě si vůbec neuvědomujeme, jak moc jsou vnitřní svaly v okolí břicha důležité. Tvoří jakousi převodovku mezi horní a dolní částí těla, díky které stojíme a chodíme rovně, jsme pevnější a celkově silnější.

Velice intenzivní, zároveň barvité a rozhodně nemonotónní cvičení CrossFit vymyslel v devadesátých letech v Americe bývalý gymnasta Greg Glassman. Kombinuje techniky různých tréninkových metod, takže se určitě nudit nebudete! Na jednotlivých stanovištích v tělocvičně či posilovně střídavě skáčete přes překážky, přes švihadlo, děláte kliky, výpady, dřepy, zvedáte medicinbal a venku třeba běháte nebo veslujete.

CrossFit může mít nespočet druhů. Co trenér, to jiný styl. Celý trénink spolu s rozcvičkou netrvá déle než hodinu. Kruhový trénink je v podstatě reakcí na dnešní uspěchanou dobu, kdy chceme skvělé výsledky za co nejkratší dobu. Připravte se, že se skutečně zapotíte. CrossFit je fyzicky hodně náročný a je třeba být během cvičení opatrní, nespěchat, postupně přidávat stupeň zátěže a především se na začátku pořádně rozcvičit!

Chytrá aplikace
Naprostou revolucí v domácím cvičení je aplikace společnosti Nike Training Club, kterou jsme vám představili již začátkem roku. V rámci aplikace si můžete vybrat způsob cvičení dle vlastního uvážení a zaměřit jej třeba na kardio, zpevnění, silový trénink, nebo cvičení podle celebrit.

Pavigym
Další novinka také vychází z kruhového tréninku. Cvičení ovšem probíhá na speciální podlaze Pavigym 3.0 složené ze čtverců, kterými rozpohybujete celé vaše tělo. Zde máte možnost s trenérem vybrat program přesně odpovídající vašim potřebám – slabé/problémové partie a jiné.  Na vás pak je ve stanoveném čase na čtvercích například opakovat výkopy, dřepy či skákat na čtverce podle toho, jak se rozsvěcí. Současně si procvičíte přesnost i koordinaci a jistě se také skvěle pobavíte.

Animal flow
V tělocvičnách a posilovnách se v současnosti stále více objevuje trend práce s vlastním tělem. Místo posilovacích strojů je cvičení zaměřeno na různá fyzio-cvičení využívající také dechová cvičení, které nás učí nejen správně dýchat, ale také posilovat jádro a tím získávat rovnováhu. Často se tak během Animal flow dostanete k jakýmsi zvířecím pohybům, což začíná být hodně populární. Animal flow pracuje s vlastní váhou, využívá prvky z gymnastiky, akrobacie i breakdance. Tento zajímavý styl cvičení se k nám zřejmě ještě nedostal. Prozatím nám budou muset stačit instruktážní videa sdílená na youtube.com.

TRX
Jestliže se vám zdá Animal flow nevšední, co potom TRX? Opět se pracuje s vlastní hmotností a navíc i s gravitací. Jedná se o cvičení na závěsném systému popruhů, které nabízí nepřeberné možnosti. Například si do popruhů zavěsíte nohy a děláte kliky. TRX komplexně procvičuje svaly celého těla a velice příjemně protáhne a uvolní kostru.

Další inspiraci, jak se dostat do formy, naleznete například u samotných nositelek krásné postavy, světově nejžádanějších modelek.

Zdroj: pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram