V butiku nenajdete jediný model jen tak pro krásu, říká módní návrhářka Natali Ruden

V butiku nenajdete jediný model jen tak pro krásu, říká módní návrhářka Natali Ruden

Natali Ruden, módní návrhářka se specifickým rukopisem. Co nám chtěla sdělit novou kolekcí Eden a jaké má plány do budoucna?

Natali Ruden

Na konci května uvedla Natali Ruden v krásných prostorách Preciosa Flagship Store novou kolekci Eden. Co spojuje jednotlivé modely a jaká úskalí skýtají přípravy nové kolekce? To a mnohem více se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Natali, na konci května jste uvedla novou autorskou kolekci Eden prostřednictvím módní přehlídky v krásných prostorech Preciosa Flagship Store. Proč zrovna název Eden? Co pro Vás znamená?

Eden vnímám na zemi, na nebi, ale především v duši člověka. Byla jsem se synem už několikrát ve Vatikánu, ale když jsem tam byla na podzim minulého roku, shlédla jsem opakovaně fresky Michelangela a ačkoliv je moc dobře znám, měla jsem čas se zastavit a popřemýšlet o nich. V ten moment se mi téma spojilo s mými materiály a cítila jsem, že eden bude provázet moji příští kolekci.

Jaké charakteristické prvky se objevují ve Vaší nové kolekci?

Obecně můj styl tvorby spočívá v tom, že nejdříve vybírám materiály a až následně kreslím návrhy. Takto třeba pracoval i Yves Saint Laurent. Materiál zkrátka diktuje model. Charakteristické nejen pro moji novou kolekci jsou kvalitní materiály. Na těch si obzvláště zakládám. Od hedvábí, společenských látek, jako je organza až po kůži. Dbám na to, aby byl model zevnitř propracovaný, nezapřu v sobě perfekcionalistu. Ve společenských šatech jsou všité korzety, podprsenky a výztuže tak, aby se naše klientky cítily maximálně komfortně, a aby nemusely řešit otázku vhodné volby spodního prádla. Ze všeho nejvíce však myslím na nositelnost. V butiku nenajdete jediný model jen tak pro krásu.

Jak dlouho trvá taková příprava nové kolekce? Myslím tím od prvotní myšlenky až po přeplněný sál lidí, kteří netrpělivě vyhlíží modelky obléknuté ve Vašich nových modelech.

Přibližně půl roku, za kratší dobu to nestihnu, jelikož každá má kolekce obsahuje 50 modelů.

Co je pro Vás z příprav nejobtížnější?

Jednoznačně finance. Tím, že vytvářím dvě přehlídky za rok, tak je to komplikované, ale vzhledem k mým partnerům, kterým jsem vděčná, to každý rok zvládnu. Nejraději bych věnovala veškerý čas pouze tvorbě, kreativitě, ale peníze jsou nedílnou součástí, bez které by tohle všechno nebylo možné. Letošní kolekce Eden byla pod záštitou Ministerstva kultury, což je pro mě velká pocta.

Pro jakou klientelu, typ žen jsou Vaše aktuální modely určené? Je to spíše pro mladší generaci nebo jsou vhodné i pro starší dámy? Jaká je Vaše cílová skupina?

Chci oslovit ženy napříč všemi skupinami. Od mladých slečen, až po starší klientky, od 20 až 70 let. Šijeme také na zakázku, nabízíme velikosti od 36 do 46, pro různé typy postav, ale také různé styly. Tudíž lze směle říci, že si vybere téměř každá žena. A pokud šaty přeci jen nesednou, jsme schopni je zmenšit či zvětšit až o dvě velikosti.

Zprava: Natali Ruden

Chodí za Vámi do salonu i muži a vybírají modely pro své partnerky?

Muži především touží po tom, abych vytvořila i nějaké obleky, všichni se na to ptají a já stále nemám čas. Měla bych o tom už vážně pouvažovat (smích). Muži ale chodí samozřejmě do našeho salonu, aby jejich ženy byly v šatech žádané, sebevědomé, ryze ženské. Tak vnímají nejen muži, ale i dámy naše šaty.

Jak osobně vnímáte styl oblékání českých žen? Jsme tak trochu bázlivé, nebo se naopak nebojíme experimentovat?

České ženy hledají kvalitní nositelné oblečení, vhodné pro více příležitostí, a aby v něm příliš nevybočovaly. Vyhovuje jim střídmější styl oblékání. Jsme opakem slovenských žen, které chtějí být extravagantní. Jsme si tak blízko, přitom jsme úplně odlišné.

V jakém oblečení se cítíte nejlépe?

Ačkoliv jsem za „rockerku“, nebo za něžnou květinu, cítím se dobře snad ve všech stylech. Jsem takový chameleon. Ale co opravdu nemám v oblibě, tak jsou tepláky. Volné, vytahané, plandavé materiály. Mám ráda sportovní golfové věci, v tom se cítím moc dobře.

Jaké máte plány do budoucna? Na co se můžeme těšit?

Chtěla bych expandovat do zahraničí a momentálně hledám řešení, jak toho docílit.

Děkujeme Natali Ruden za příjemné shledání a poskytnutí rozhovoru.

Zdroj fotografií: Anna Mrázek Kovačič
Modelka: Andrea Verešová
Hair styling: Petra Měchurová

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram