Věra Nováková: Ve své práci nacházím spoustu výzev

Věra Nováková: Ve své práci nacházím spoustu výzev

Věra Nováková začala s návrhy šperků již v mládí. Od roku 2001 se však tomuto řemeslu věnuje naplno a její práce pomalu ale jistě nese své ovoce. O její práci a o začátcích jsme vedli příjemný rozhovor…

V rámci Designbloku jste představila svou novou kolekci s diamanty přímo ve svém Showroomu v Praze. Prozraďte nám o kolekci něco víc…

Není to přímo kolekce, pracovně říkáme spíše edice, protože šperky, které již nějakou dobu vyrábíme, jsou zde doplněny ručně zasazenými brilianty. Nejmarkantněji je to vidět u proměny ikonického prstenu Egoist, který je rozpracován do dvou variant: Egoist Sky s dvanácti brilianty  ”náhodně”  rozvrženými po celém obvodu prstenu a Egoist Wave se čtyřiceti brilianty sledujícími přírodní  strukturu v jedné parabolické linii. Velmi jemně, ale neméně působivě se briliant skví uprostřed prstenu Kulička, který vyrábíme ve třech barvách zlata - bílém, žlutém a růžovém. Ten nabízíme jako designovou alternativu klasického zásnubního prstenu.

Designérkou šperků jste se naplno stala v roce 2001. To už je pořádně dlouhá cesta. Když se po ní ohlédnete, jak se Vám po ní šlo?

Ze začátku nebyla tato cesta vůbec vyšlapaná. Obrazně řečeno jsem si s mačetou v ruce prosekávala cestu pralesem. Při ohlédnutí zpátky mi tehdejší boje už nepřipadají tak těžké, ale vím, že každý krok vpřed byl vyhranou válkou mezi důvěrou a nedůvěrou v sebe. Například když jsem šla do první galerie nabízet šperky a chtěla za ně peníze. Když jsem si objednala první krabičky s mým logem. Když jsem se účastnila prvních Designbloků. Úsměvné je, že vlastně pořád si připadám jako na začátku a stále ve své práci nacházím spoustu výzev, které mě posouvají dál. Dnes je to hlavně vedení značky a delegování práce na ostatní členy týmu.

Je těžké prosadit se v České republice ve Vašem oboru?

Těžko říct. Patřila jsem mezi první generaci šperkařů, kteří se designem šperků začali živit. Bylo to sice náročné, ale zase mě to propojilo s klienty, kteří byli svým způsobem také odvážní vizionáři ve svých oborech. To pro mě byla obrovská podpora do další práce. Dnes hodně záleží na médiích a marketingu, takže k lidem se dostanou třeba ne tak kvalitní věci, zato obalené obrovskou marketingovou bublinou.

O své tvorbě tvrdíte, že využíváte netradiční postupy ke své práci. Prozradíte nám, jaké?

Potřebuji svobodu i řád. Je pro mě důležitý experiment, ale také jeho dovedení do reálného výsledku. Již hodně dlouho rozpracovávám techniku, která je inspirovaná odléváním drahých kovů do sépiové kosti. Já tuto kost používám jako výchozí materiál pro výrobu modelů. Typickou vrstevnicovou strukturu naleznete na téměř všech mých špercích. Troufám si říct, že jsem jediná na světě, kdo takto pracuje.

Proč právě šperky?

Šperk mi připadá jako takové geniální propojení sochy, malby, módy, trendů i starých řemesel. Zároveň mě baví i měřítko a konfrontace s lidským tělem. Pro mě šperk musí být speciální, nevídaný, avšak zároveň velmi pohodlně nositelný. Hodně mě zajímá i použití nejdražších materiálů, kde se na malé ploše kumuluje obrovská hodnota. Je pro mě výzvou dovolit si tvořit luxusní šperky, mít úctu a respekt k materiálu a zároveň zůstávat svobodná.

Vaše šperky jsou k dostání kromě Prahy i na Slovensku a v USA. Kde s nimi máte největší úspěch?

Mým záměrem, který se moc pěkně začal uskutečňovat právě v tomto roce, je dostat moje šperky více do světa. Hodně turistů, kteří navštěvují Prahu, se pak vrací k nákupu přes moje webové stránky. Někdy tak úplně nedohledám, jak se o mojí práci lidé dozvědí, ale našli nás zákazníci z Velké Británie, Lotyšska, Německa, Rumunska nebo USA. Nedávno se nám stala taková vtipná příhoda právě se zákazníkem ze San Franciska. Přišel dopis do našeho showroomu – už to nás překvapilo, kdo v dnešní době píše dopisy. Na krásném křídovém papíře byl obkreslen obrys pánské ruky se vzkazem, respektive objednávkou na prsten z kolekce Luna. Evidentně starší pán se nám přiznal, že píše dopis, protože neumí používat e-mail, ale že se to chce v dohledné době naučit. Nakonec jsme s ním přes e-mail, který si zřídil pouze kvůli nám, vše vykomunikovali, vyrobili prsten na míru a poslali.

Šperky tvoříte z několika různých materiálů, se kterými se Vám pracuje nejlépe?

Aktuálně je to zlato, s tím je potěšení pracovat. Samozřejmě stále vytváříme stříbrné kolekce. Mám moc ráda barevnost minerálů a klenotnického smaltu a stále hledám možnost, jak ve své tvorbě barvy používat.


 

Co, nebo kdo Vás inspiruje k Vaší práci?

Popravdě na tuto otázku neznám odpověď. Není to inspirace, která jako múza přichází jen ve vzácných okamžicích, ale spíše něco, co mám pod kůží, co je se mnou stále.

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram