Versace čelí obvinění z rasového profilování svých zákazníků

Versace čelí obvinění z rasového profilování svých zákazníků

Bývalý zaměstnanec jednoho z butiků Versace žaluje prodejce oblečení za údajnou rasovou diskriminaci.

Versace v posledních týdnech čelí obvinění z rasového profilování zákazníků. Podle soudního sporu, který se dostal k Vrchnímu soudu státu Kalifornie v listopadu 2016, jde o tvrzení bývalého zaměstnance Christophera Sampino, že manažeři obchodu Bay Area školí prodejní personál v rámci určitých diskriminačních postupů.

Sampino tvrdí, že byl instruován k použití kódového slova „D410“, aby upozornil další zaměstnance, když do obchodu vejde černý zákazník. Pod označením D410 se u značky Versace „skrývá“ oficiální kód pro černo barevný oděv. Sampino po těchto instrukcích údajně manažerovi oponoval tím, že sám je Afroameričan. V žalobě je pak konkrétně uvedeno, že je Sampino čtvrtinový Afroameričan. Což mělo dále vliv na zacházení s ním v rámci následujících školení, přestávek i v přístupu k online databázi zaměstnanců a dalším.

Sampino žaluje prodejce pro nevyplacení mzdy a náhrady škody. Značka Versace však všechny obvinění popřela a podala žádost o zrušení soudního jednání. „Versace pevně věří v rovné příležitosti zaměstnavatelů i maloobchodníků. Netolerujeme diskriminaci na základě rasy, národnosti nebo jakékoliv jiné charakteristiky, chráníme naše zákony a občanská práva,“ uvedla značka své prohlášení k celé situaci.

fashionista.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram