Vítězové mezinárodní designové soutěže A' Design Award & Competition

Vítězové mezinárodní designové soutěže A' Design Award & Competition

Poodhalte s námi fantazii výherců nejrůznějších kategorií soutěže A´Desing Award & Competioton a nechte se uchvátit originálními až futuristickými designovými kousky!

Cílem soutěže A’Design Award & Competiton je každoročně ocenit a upozornit na ty nejlepší návrhy a designové koncepce z celého světa.
I letos byli vyhlášeni vítězové několika desítek hlavních kategorií.
Móda.cz vám přináší ukázku vítězů několika kategorií, mezi nimiž samozřejmě nesmí chybět kategorie oděvního designu.

Design interiéru a výstavních prostor

Creative Sound Records Office - Marina Nosova (Kreativní zvukové nahrávací studio)
Studentce moskevské mezinárodní školy designu byl inspirací dům hudby - Soundhouse ve Velké Británii. Hudba jako taková ve všech svých formách prochází celým jedinečným interiérem studia. Snahou autorky bylo vytvořit unikátní otevřený prostor, kde budou odděleny jednotlivé zóny, jako je recepce, odpočinková lounge zóna, poslechové studio a současně budou tyto zóny plynule přecházet jedna do druhé bez nátlaku a povšimnutí.

V mini salonku je centrálním objektem poměrně nestandardní zakřivená dvousedačka s rozkládacími vestavěnými lampami. Celkově je celý interiér nabytý moderními čistými liniemi, stejně tak i moderním nábytkem a stylovými uměleckými předměty.

Design nábytku, dekoračních předmětů a produktů do domácnosti

xifix2base arm-chair-one  - Juergen Josef Goetzmanna (křeslo)
Vydařenou snahou autora bylo vytvořit sedací soupravu, která vyžaduje minimum prostoru i materiálu a současně je pohodlná, útulná, s područkami, navíc harmonická, bez rohů, a to ze všech stran i zespodu. Tento cíl se stal skutečností v podobě unikátního vysoce stylového a módního křesla vytvořeného na principu rack design.

Křeslo se skládá pouze z jednoho kovového rámu a sedla, které může být z nejrůznějších materiálů, jako je dřevo, kov, kůže, tkaniny nebo rattan pro venkovní posezení.

Icicle chair - Ali Alavi (Rampouch židle)
Židle jsou všeobecně nejdůležitější součástí interiéru, mimořádnou roli hrají i ve venkovních prostorách. Obvykle je chápána pouze jako místo k posezení, odpočinku a relaxaci. V  dnešní době je ale stále více chápana jako designový kus. Autor chtěl svým návrhem inspirovaným rampouchy upozornit na to, co se stane, když něco oplývající bezpečím a krásou je najednou násilné až nebezpečné. 

 

Za zmínku stojí také design menších plně funkčních prvků naší domácnosti, po kterých jistě zatouží i řada z vás. Jedná  se například o Pinguino Salt & pepper shaker od Simon Colabufalo (slánka a pepřenka ve tvaru tučňáka) a nebo o naprosto nenápadnou stolní lampičku s názvem Aida Desk Lamp od Ali Alavi. Ali Alavi se nechal inspirovat rohem berana, jehož tvaru vdechl sochařskou a dekorativní formu.

Na závěr ukázka z kategorie móda, oblečení a oděvní design
Nature Fiesta - Suk Ming Chan (dámská módní kolekce Oslava přírody)
Kolekce mladé návrhářky zobrazuje krásu přírody v každém jejím detailu. Všech 5 modelů v sobě skrývá jednotlivé živly a zároveň oslavují romantiku, svádění, energii přírody. Kolekci autorka vytvořila s cílem, aby se lidé cítili šťastněji už jen ze samotného bytí v přírodě. Kolekce je určena zejména dámám, které žijí a pracují v rušné společnosti a díky těmto modelům mohou mít přírodu stále nadosah.

Všechny modely jsou vyrobeny ručně a jsou plné jemných detailů. Celá kolekce je naprosto přírodní, od barev,  po nejrůznější kombinace materiálů, jako je vlna, krajka, bavlněné tkaniny, len, kůže, kov, dřevo a mnohé další.

A ještě taková zajímavost z řad "našich reprezentantů". Z návrhů Čechů, kteří se účastní soutěže a současně se stali i jejími výherci, jsou výjimečné práce například Jakuba Lanča, který byl stejně jako loni oceněn za své celosvětově ojedinělé "šíši“ v kategorii design nábytku, dekoračních předmětů a produktů do domácnosti. Každá shisha kterou vyrobí pod svou značkou Meduse Design je naprostý unikát.

Tyto výrobky jsou z českého skla, často za použití uměleckého kování nebo laseru. Elegantní organické linie jsou inspirovány podvodním mořským životem. Ručně vyrobená shisha, díky ovocné mozaice a hře světla, umocní jakýkoli požitek z kouření aromatického tabáku. Cílem autora je jednoznačně povznést už tak nevšední zážitek na novou vyšší úroveň.

Shisha od Meduse Design je nám Čechům pravděpodobně nejpřístupnější produkt, neboť Jakub Lanča má u nás už dvě prodejny. Stal se celosvětovým průkopníkem, který přišel s novým exkluzivním pohledem na tradiční shishi.

Zdroj: adesignaward.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram