Vláknina nad zlato! Prevence rakoviny, nezbytná při hubnutí!

Vláknina nad zlato! Prevence rakoviny, nezbytná při hubnutí!

Podstupujete časté diety, pak nezapomínejte právě na vlákninu. Je nezbytná nejen v procesu hubnutí, ale je i dokonalou prevencí.

Přestože neslouží jako zdroj energie, je vláknina pro každého z nás velmi důležitá a prospěšná. Nejen že pomáhá zasytit při hubnutí, ale je také nezbytná pro zdravé zažívání a navíc je známo, že pomáhá snižovat riziko zácpy a nádorových onemocnění.

Kde můžeme vlákninu hledat a kolik bychom jí měli denně sníst?

Vláknina se celkově dělí do dvou kategorií, rozpustná a nerozpustná. Rozpustnou vlákninu nalezneme v potravinách, jako jsou luštěniny (hrách, fazole, čočka apod.), v některých druzích ovoce a zeleniny (banán, jablka, mrkev,…), v bramborách a také v semenech psyllia. Nerozpustnou vlákninu obsahují například oříšky, semínka, slupky nebo obsah některého ovoce a zeleniny (rajčata, květák, cuketa,…) a celozrnná jídla.

Doporučenou denní dávku tvoří 30 g vlákniny za den, i když v České republice se průměr denního příjmu pohybuje dle odborníků někde okolo poloviny doporučovaného množství. Pro navýšení příjmu vlákniny byste tedy měli výše uvedené druhy potravin zařadit na svůj denní jídelníček.

Co možná nejlépe byste měli začít svůj den posnídáním ovesných vloček na vlákninu dostatečně bohatých. Vlákninu můžete kombinovat s kysanými mléčnými výrobky, protože vláknina spolu s mléčnými kulturami vytváří příznivé prostředí v dolní části zažívacího systému.

K obědu pak sáhněte po pestrém zeleninovém salátu s celozrnným pečivem a k večeři zvolte například čerstvý filet lososa pečeného na másle a jako přílohu zvolte hnědou rýži, kterou občas není od věci zaměnit za klasickou bílou rýži. Jeden šálek hnědé rýže totiž obsahuje asi 3,5 gramů vlákniny a je rovněž zdrojem mnoha stopových minerálů. 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram