WRN Jan Černý

WRN Jan Černý

Honza Černý je mladý progresivní designér, který se čím dál více dostává do povědomí české módní scény. Letos jsme jeho novou kolekci Sherwood viděli na přehlídce We Are Next (WRN), kterou pořádali studenti UMPRUM spolu s hosty z Royal Academy in Antwerp a Móda.cz byla u toho!

Čím je tvoje kolekce inspirovaná a proč tě zaujalo zrovna tohle téma?

Chlapeckou prostitucí v 90. letech v Praze. Kluci měli až dvanáct klientů za noc, pomoc hledali v drogách, měli spoustu peněz ale vlastně k ničemu. Roztříštěná duše mladého člověka jde do souboje se září klubových světel a stejně jako se bortí osobnost a ideály, bortí se také jednotlivé oděvní kusy v mé kolekci. Dekonstrukce a následné znovu spojení v nových souvislostech je jedním z jejích nosných prvků. Křehkost mladé duše i těla byla skryta za obrovské bundy a džíny. Kolekce nemá odsuzovat nebo podávat obecný názor, ale spíše upozornit a odehrát příběh, který je dnes současnější víc než kdykoliv předtím. K tématu jsem se dostal docela spontánně, byl jsem na přednášce Karima (Karla Lampy, bývalého prostituta) a taky jsem viděl film Mandragora, který mi nedal spát. Musel jsem to ze sebe nějak dostat.

Jak se stalo, že jsi mezi studenty z Prahy a Antwerp jediný ze Zlína?
Oslovil mě Lukáš Spilka, který momentálně studuje v Antwerpách a pořádal WE’RE NEXT, jestli bych šel do tohoto projektu, a já jsem souhlasil.

Mohl jsi vidět a srovnat práci jak studentů z UMPRUM Antwerp i Zlína, kde vidíš zásadní rozdíly?
Rozhodně v jiném vedení studentů, ze kterého pak vycházejí různé práce. V Česku jsme samozřejmě střízlivější, na druhou stranu ale možná srozumitelnější a civilnější, což považuju za velkou výhodu. Antwerpani si naopak umí brilantně hrát s kombinováním textur, barev a materiálů, mají dotažený styling včetně bot a doplňků. Vytváří výborné koláže a kompozice.

Cítíš jako handicap to, že je Zlín tak trochu z ruky?
Myslím, že je vše tak, jak má být. Ve Zlíně se můžu koncentrovat na práci mnohem víc než třeba v Praze, když je člověk v centru dění. Všichni hned nevidí všechno, a tak se dá skvěle pracovat s překvapením a lépe se soustředit na tvorbu samotné kolekce.

Tvoje kolekce byla čistě pánská. Děláš módu i pro ženy?
Všechno co dělám, si mohou obléct i ženy.

Jaké jsou tvé dojmy z přehlídky a vůbec z celého  letošního Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku?
WRN proběhlo na první ročník velmi důstojně, žádné větší problémy, příjemná a uvolněná atmosféra, vše bylo, jak má být.
Zářijový MBPFW jsem si dosyta užil, výborně fungující backstage, skvělá lokalita, která byla pro fashion week upravena tak, aby se zde mohli hosté zdržet i mezi přehlídkami (thumbs up). Některé kolekce mě dostaly do kolen, za mě highlight trio Polanka-Vibskov-Chatty.

 

Rozhovor pro Moda.cz PŘIPRAVILA TEREZA OTAHALÍKOVÁ
FOTO: W E L I N

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram