Zajímavosti o značce: Louis Vuitton

Zajímavosti o značce: Louis Vuitton

Legenda mezi legendami, Louis Vuitton na módní scéně už 165 let. Jak se zrodila jedna z nejznámějších módních značek? Čím se živil samotný Louis Vuitton, než dovedl své jméno k luxusu?

Módní značku Louis Vuitton zná skoro každý, dokonce i lidé stylem nepolíbení. A i přes fakt, že je LV sortiment jedním z nejvíce padělaných značek, rozdíl falešné kabelky od té pravé je naprosto znatelný. Může za to nezměnitelná výroba od samého začátku, kdy nositel jména, který je dnes synonymem luxusu, započal jednu z nejslavnějších cest opěvování módy všech dob.

Z chatrče na zámek...

Tak by se dala popsat životní cesta tohoto pána, který se narodil v roce 1821 ve francouzském městečku Anchay do velmi chudé rodiny místního tesaře. Protože rodina neměla tolik možností vzhledem k jejich finanční situaci, byl Louis nucen putovat za prací. 400 km dlouhá cesta do Paříže, kterou šel pěšky, mu přidala na zkušenostech v různých pracovních oborech. Když pak dorazil do proslulé Paříže, ujal se ho nejznámější výrobce zavazadel v té době, pan Maréchal. Pod jeho křídly se z Louise zanedlouho vyklubal odborník, to však stále nevedlo k jeho módě, jakou známe dnes.

Po nějaké době pracovní místo u Maréchala opustil a přijal nabídku pracovat u manželky císaře Napoleona II., Eugénie. Když se manželé nebo i samotná císařovna chystala kdykoliv na cestu, Louis pro ni byl dvorní balič, tedy ten, který jí balil oblečení na cesty. V té době bylo naprosto normální, že šlechta měla své dvorní baliče. Louis se začal pohybovat v luxusu, kterého by se bez svého cestování za prací nikdy nedotkl.

Plochý kufr

Přišel rok 1854, kdy se Vuitton rozhodl založit vlastní firmu. Díky jeho nabytým zkušenostem a znalostem ho napadlo vytvořit nový typ zavazadla - plochý kufr s nepromokavým potahem z bavlny. Učinil tak revoluční a velmi vhodný tah, jelikož v té době se vyráběla převážně nepraktická a velká zavazadla. Díky geniálnímu nápadu, který se uchytil, se značka Louis Vuitton rozjela na plné obrátky. O čtyři roky později poblíž Paříže otevřel Vutitton velkou dílnu, která měla až 60 řemeslníků. Dnes na tomto místě stojí Louis Vuitton Travel Museum.

George Vuitton

V roce 1892 Louis Vuitton zemřel, a tak se vedení firmy ujal jeho syn George. Firma se v té chvíli dostala do skvělých rukou, jelikož se George postaral o průlomový rozvoj samotné firmy. Nechal expandovat značku do mezinárodních měřítek. Díky jeho neustálé potřebě své výrobky zdokonalovat, držel krok s moderní dobou. Rok 1896 byl osudový, protože nechal představit potah s monogramem firmy. Chtěl dosáhnout odlišení kufru od těch ostatních, což se mu velice povedlo. Toto odlišení se používá dodnes, výrobky této řady se označují jako Monogram Canvas. A my je nepřestáváme obdivovat.

Steamer bag

Neboli taška na špinavé prádlo. To se moc k přepychové módě nehodí, ale přece jen vlastně dokonale ano. Originální taška z měkké kůže s uzavíratelným hrdlem se okamžitě stala jedním z nejoblíbenějších artiklů. Ano, je udivující, že pytlík na špinavé prádlo patří do průlomových kousků od Vuittona. Steamer bag se nejprve vkládala do velkých šatníkových kufrů, později se prodávala pro její oblíbenost i samostatně. 

Generace Vuittonů

Oddanost celé generaci Vuittonů byla dokonalá souhra, která hrála pro rozvoj firmy. I přes to, že potomci Georga Vuittona přebírali firmu, ji nijak zvlášť už neměnili. Všichni se však podíleli na skvělých a velice luxusních zavazadlech, které se vyráběla klasicky do prodeje nebo i speciálně na zakázku různým velmi speciálním zákazníkům, mezi které patřili králové, sultáni, filmové hvězdy... Samotná Audrey Hepburn měla ojedinělou dámskou tašku nazvanou Speedy, kterou každá z nás dobře zná.

Louis Vuitton

Od roku 1998 se vedle zavazadel začalo vyrábět i oblečení. Tento průlom se stal ve chvíli, kdy se ujal postu uměleckého ředitele, všem známý, Marc Jacobs. Ten LV změnil image a z tradiční značky vytvořil naprostou kultovní záležitost. Po více jak 165 letech se ale, co se týče výroby, nic nezměnilo. Každá kabelka či zavazadlo od této značky má své sériové číslo, neboť je vše vyrobeno tradičně, tedy ručně.

Není ani jedna filmová hvězda nebo slavná modelka, módní legenda, která by neměla doma kabelku či jiný ikonický kousek od Louise Vuittona. Dokonce i čím dál častěji můžeme na českých ulicích tyto krásky potkávat, jak se pyšně nosí nejen na sebevědomých ženách, dívkách, ale i mužích. Styl, elegance, móda, luxus, přepych... Tento obor přívlastků si nasadíte spolu s kabelkou od Louise Vuittona.

louisvuitton.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram