Zdravé letní osvěžující koktejly

Zdravé letní osvěžující koktejly

Přinášíme vám výběr zdravých osvěžujících letních koktejlů plných vitamínů. Chutný koktejl se dá udělat v podstatě z čehokoli. Inspirujte se jedním z našich receptů.

Každý z nás v létě rád mlsá a zároveň se chce osvěžit. Rozhodně lepší než pojídat často přeslazené nanuky, je dát si chutný vychlazený drink.

Letní měsíce nám přináší širokou škálu ovocných plodů a zeleniny, z kterých si můžete namíchat opravdu lahodné osvěžení.  V horkých slunných dnech vás však nejvíce osvěží nápoje z čerstvých melounů, okurek a především citrusů. A navíc obsahují spoustu vitamínů.
 

Mrkvovo-brusinkový koktejl podávaný bez cukru je nejen dietní, ale také plný vitamínů.

2 šálky čerstvě vymačkané mrkvové šťávy
3/4 šálku brusinkové šťávy
čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
bílý nebo třtinový cukr dle chuti

Vše dobře promíchejte a podávejte vychlazené.

 

Bloody Mary je ideálním koktejlem pro tento letní čas. Je oblíbeným nápojem podávaným ke snídani, obědu i večeři. Větší příznivce má však u dospělých, díky jeho pikantní chuti.

rajčatová šťáva nebo džus
podle chuti:
tabasco omáčka
sůl
worcester
mletý černý pepř
citronová šťáva

Promíchejte a nechte vychladit, nebo nalijte do sklenic s ledem. Koktejl můžete ozdobit stonkem celeru.  Můžete přidat také vodku.
 

Okurkové osvěžení
1/2 salátové okurky
1/2 citronu
několik kostek ledu
několik kuliček bílých hroznů
pár lístků čerstvé máty a bazalky

Vše rozmixujte a rovnou můžete podávat.

 

Borůvkovo-okurkový Gimlet ( 1koktejl)
Tento koktejl je skvělý, neboť se v něm dá využít jakékoliv sezónní ovoce. Borůvky můžete nahradit broskvemi, nektarinkami, melounem, čím vás jen napadne.

1 hrnek krystalového cukru
1 šálek vody
1/4 šálku borůvek
8-10 plátků okurky
15 ml čerstvé limetkové šťávy
30 ml ginu

1. Nejprve si připravíme sirup. Na mírném ohni přiveďte k varu cukr a vodu v malé pánvi, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nechte 30 minut vychladnout.

2. Borůvky a okurky vložte do šejkru a podrťte, aby se uvolnily šťávy. Přidejte limetkovou šťávu, 15 ml vychlazeného sirupu, gin a kostky ledu. Uzavřete shaker a silně protřepte, dokud se vše nespojí. Směs lijeme do sklenic do poloviny naplněné ledem. Zdobíme plátky okurky a borůvek.
 

Melounovo-okurkové ochlazení
5 šálků melounu bez pecek na kostičky
1 velká salátová okurka, oloupaná a nakrájená na kousky
1/4 šálku čerstvé limetové šťávy (ze 2 limetek)
2 lžíce medu
led
Pro alkoholickou verzi přidejte 2/3 šálku vodky.

1. Připravte si jemné síto přes velkou mísu, či džbán. Rozmixujte vodní meloun, až vám vznikne  pyré, nalijte jej přes síto a prolisujte dužinu nejlépe gumovou stěrkou. Měly by vám zůstat asi 2 šálky melounové šťávy. To samé proveďte s okurkou a šťávy smíchejte.

2. V malé misce nebo odměrce smíchejte limetkovou šťávu a med. Následně jej přidejte do melounovo-okurkové šťávy, případně spolu s vodkou. Pokud chcete mít koktejl sladčí přidejte více medu. Zdobíme plátky okurky.
 

Drink z grilovaného melounu - Mint Julep (4 koktejly)
Mint juleps je typickým nápojem podávaným na Kentuckém Derby koňských dostihů. Je ideální pro popíjení na verandě i v horkém odpoledni.

hrst máty
1/2 šálku bílého krystalového cukru
1/2 šálku filtrované vody
¼ kg melounu bez pecek krájeného na trojůhelníky
drcený led
6 panáků bourbonu

1. V malé pánvi smíchejte mátu, cukr a vodu. Zahřejte na mírném ohni a mírně poduste. Vypněte a nechte směs odstát po dobu 1 hodiny. Vznikne vám sirup.
2. Meloun ogrilujte na grilu s dřevěným uhlím (můžete také orestovat na pánvi) asi 1 minutu z každé strany. Jakmile dostane meloun tmavě červenou barvu, je správně ogrilován. Dejte na talíř a nechte mírně vychladnout. Odřízněte kůru a nakrájejte ogrilovanou dužinu na kostičky. Následně dužinu rozmixujte a přeceďte přes síto.
3 . Naplňte koktejlové sklenice s drceným ledem a přidejte burbon do každé z nich. Dále přidejte lžíci nebo dvě odstátého sirupu dolijte melounovým pyré a ozdobte lístky máty.
 

Malinové prskavky (4 koktejly)
cca půl litru malin
5 lžic čerstvé pomerančové šťávy (obměna 1 citrón a 1 limetka)
1-2 polévkové lžíce cukru či medu (v závislosti na trpkosti malin)
2-3 velké listy bazalky, nahrubo nasekané (obměna máta)
3lžíce/sklenice šampaňského nebo šumivého vína, lze zakoupit i nealkoholické (obměna 4 panáky ginu)

Vše rozmixujte a dle požadované konzistence buď přeceďte, nebo rovnou smíchejte s vínem či ginem a nalijte do sklenic s ledem. Pozor na šampaňské, musí se vlévat velmi pomalu neboť spolu s malinovou směsí hodně pění.
 

Hruškový koktejl s rozmarýnem a citrónovou trávou (4 koktejly)
Vzhledem k rozlišnosti velikosti a druhů hrušek je třeba přizpůsobit jejich množství své chuti.

5 středních hrušek (obměna neslazený hruškový džus, 2krát více než sody)
1/3 fenykl
3 snítky rozmarýnu
2cm čerstvého zázvoru, více nebo méně v závislosti na chuti
1 stonek citrónové trávy, sekané a drcené
špetka muškátového oříšku
2 špetky mleté vanilky
1/2 - 1 šálek perlivé vody nebo sody

1. Dejte hrušky, fenykl, 2 snítky rozmarýnu a zázvor do odšťavňovače. Nemáte-li odšťavňovač můžete tuto směs rozmixovat. Šťávu nalijte do malé pánve. Postavte na mírný oheň, přidejte citronovou trávu, muškátový oříšek a vanilku.
Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte povařit po dobu 15 minut, nebo dokud směs nezhoustne. Nechte úplně vychladnout. Následně vše prolisujte přes jemné síto.

2. V mixéru rozdrťte led, dejte do velkého šejkru či džbánu, přidejte vychlazenou a prolisovanou směs, sodovou vodu a vše dobře promíchejte.

Pro alkoholickou verzi přidejte méně vody. Drink je skvěle kombinovatelný s nejrůznějšími likéry, vodkou a whisky. Při kombinaci s whisky se však doporučuje přidat pár kapek čerstvě vymačkané citrónové šťávy do každé sklenice.

Na zdraví!

Zdroj: theboysclub.net, justputzing.com, greenkitchenstories.com, steadyhealth.com,tasty-trials.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram