Zemřela bývalá zástupkyně editora Vogue a módní poradkyně princezny Diany Anna Harvey

Zemřela bývalá zástupkyně editora Vogue a módní poradkyně princezny Diany Anna Harvey

10. října zastihla módní průmysl smutná zpráva. Anna Harvey, osobnost světové módy, zástupce editora Vogue a důvěrná módní rádkyně zesnulé Lady D., ve věku 74 let zemřela.

Dlouhá kariéra v Condé Nast

Dáma světové módy, jejíž hvězda na módním nebi nikdy nezhasne. Zanechala za sebou obrovský kus práce a odkaz budoucím generacím. Téměř třicet let Anna Harvey budovala svou kariéru v Condé Nast, mediální společnosti spojující několik módních magazínů. V sedmdesátých letech působila v Brides, a pak se konečně dostala do vedení Vogue, kde působila od roku 1977 až do roku 1990. Poté na nějaký čas zabrousila do magazínu Tatler, než se definitivně vrátila do Vogue, stala se přímo zástupkyní hlavního editora a v této pozici setrvala až do roku 1996.

Přinesla Vogue do Číny, Indie i Ruska

Její přínos pro magazín byl obrovský. Jako ředitelka pro nové trhy se jí podařilo rozšířit magazín po celém světě, speciálně v Evropě i v Africe, kde následně pomohla i expanzi dalších médií Condé Nast. "Anna Harvey byla jednou z největších editorů všech dob, který kdy Vogue měl. Oplývala neuvěřitelným vkusem a schopností zobrazovat na stránkách našeho magazínu. V posledním období to byla ona, kdo se zasadil o expanzi na trhy v Číně, Rusku a Indii, kdy radila současnému vedení, které tyto expanze provádělo,"  říká CEO Condé Nast International.

Osobní poradce lady Diany

Velmi zajímavé je i spojení Anny Harvey se zesnulou módní ikonou a členkou britské královské rodiny princeznou Dianou. Tu představila Anně bývalá šéf editorka britského Vogue Beatrix Miller v roce 1980, těsně po tom, co bylo oznámeno princeznino zasnoubení s následníkem trůnu princem Charlesem, 17 let před tragickou smrtí princezny. Harvey byla vybrána, aby to byla ona, kdo bude pomocí módy tvořit princezninu image před veřejností. "Třásla jsem se jako osika, ale pak jsem si ji prohlédla a řekla jsem si, že to nebude zase tak složité. Měla skvělou postavu. Oči se jí rozzářily, když viděla věšák se všemi těmi věcmi, její optimismus byl uhrančivý," řekla Harvey na jedné z prvních porad ve Vogue potom, co byla požádána o tak prestižní a zároveň náročnou úlohu. Pak už následovaly pravidelné návštěvy přímo v Kesingtonském paláci, kde s Dianou seděly nad různými náčrty, návrhy, kusy látek. Jak Harvey později říkala, Dianin přístup byl velice kladný, byla to pravá anglická dívka plná něžného půvabu a smyslu pro romantiku.

Smysl pro eleganci a cit, to je to, co charakterizovalo Annu Harvey, zároveň se však nebála opřít se do těžkého businessu a protlačit módní žurnalistiku na nové trhy. Její odkaz, který po sobě v módním světě zanechala, nebude nikdy zapomenut.

Vogue ; hellomagazine.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram