Zimní radovánky aneb co na sebe a kam vyrazit

Zimní radovánky aneb co na sebe a kam vyrazit

Plánujete zimní dovolenou a nevíte, jaké zvolit zimní oblečení? Rádi vám při výběru toho pravého pomůžeme. Buďte včas připraveni.

Objemné oteplovačky a tlusté kousavé svetry jednou provždy vynechte a raději sáhněte po oblečení, v kterém se budete cítit pohodlně. Budete si pak ničím nerušené radovánky na sněhu užívat plnými doušky.

Vybavíte-li se tím správným oblečením, sjíždění nekonečně dlouhých kopců, za kterými se většina z nás každoročně vydává do zahraničí, kde trávíme svou vysněnou zimní dovolenou, se může obejít i bez zbytečného a nepříjemného pocitu z pocení, ať už jste příznivcem jedné či dvou stop.

Tomu snadno předejdete díky kvalitnímu základu, tedy základní spodní vrstvě, kterou by mělo tvořit funkční oblečení zpravidla vyrobené z bavlněných materiálů, majících schopnost odvádění přebytečného potu.

S vrstvami to zbytečně nepřehánějte. Snadno si vystačíte s termoprádlem, které se nosí přímo na tělo a jako základ je ideálním izolantem. Najdete zde spodky, legíny, trička i roláky. Pro ty větší zimomřivce a nebo děti výrobci nabízí tepláky, kalhoty, ale také mikiny, vesty a kvalitní ponožky.

Základ máte, nyní podpořte odvádění vlhkosti dále od těla termoizolační vrstvou, kterou snadno zastoupí například fleecové mikiny a tepláky. Na huňaté svetry vážně zapomeňte.

Vše pak uzavřete svrchní vrstvou, jejímž primárním úkolem je účinná ochrana před větrem, deštěm, sněhem i mrazem, proto si dejte pozor na materiál, z kterého je oblečení vyrobeno. Naprostou voděodolnost zajistí například lepené švy, jimiž jsou běžně opatřeny jak kalhoty a bundy, tak i kombinézy. U malých dětí je dobré oblečení zateplené dutým vláknem, které zvyšuje termoizolaci těla.

 

Nezapomeňte také na lyžařské rukavice, nejlépe s pogumovanými prsty a termo čepici pod helmu, která je v dnešní době nezbytností.

TIP Redakce: Přestože jsme zvyklí na zimní dovolené v zahraničí běžně a bez zbytečných obav využívat lyžáren, kde je naše vybavení uschováno a na speciálně vyhřívaných trnech vysychají naše lyžáky, v tuzemských podmínkách to riskne jen málokdo. Proto doporučujeme zakoupení vysoušečů bot a pro celodenní příjem tepla od nohou, topení do lyžařské obuvi.

 

 

Zdroj foto: invia, pinterest

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram