Zimní víkendový detox

Zimní víkendový detox

S příchodem nového roku si dáváme řadu předsevzetí a jedno z nich by se mělo týkat i našeho těla a celkového zdraví. Proto vám přinášíme tip na skvělý rychlý zimní detox.

Existuje mnoho důvodů, proč právě teď stisknout tlačítko reset našeho organismu. Stres, únava či pocity stagnace jsou jen prvním impulzem, kterým vás vaše tělo žádá o pozornost. Detoxikace našeho těla je většinou delší proces, který zabere kolem jednoho až dvou týdnů. Zima ovšem není ideálním obdobím na tak dlouhou očistu. Proto vám dnes představíme dvoudenní plán, díky kterému se nejen rychle pročistíte, ale naberete novou energii a vitalitu.

Plán víkendové zimní očisty je ideální také pro ty z nás, kteří jednoduše nemají tolik času a jsou velmi pracovně vytíženi. Zahrnuje smoothie a polévku plné zeleniny, alkaloidů a skvělých chutí.

STŘÍDÁNÍ JÍDEL (druhý den můžete změnit)
Po ránu: Sklenice teplé vody s citronem
Snídaně: Smoothie – 1 šálek
Oběd: Špenátová polévka
Svačina: Smoothie – 1 šálek
Večere: Polévka
Během dne: Snažte se vypít co nejvíce vody – 1 a půl a až 2 litry denně (6-10 šálků). Je-li to možné, využijte bio organických produktů.
Vyvarujte se: kávě, cukru, alkoholu, tabáku, televizi a stresovým situacím.
 

ZÁZVOROVO-MÁTOVO-HRUŠKOVÉ SMOOTHIE – 3 šálky/700ml


2 hrušky
1 avokádo – dužina
35g/půl šálku baby špenátu
250ml/šálek vody
2 lžičky mletého zázvoru
1 a půl lžíce čerstvé citronové šťávy
10-20 lístků máty (dle chuti)

Vše vložte do mixéru a rozmixujte do hladka.
 

ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA SE SLADKÝMI BRAMBORY A KORIANDREM
– 6 šálků/1,5l


1 polévková lžíce kokosového oleje
2 střední cibule, nakrájené
5 stroužků česneku, mleté
1 lžička mořské soli
700ml/3 šálky vody
2 středně velké sladké brambory, oloupané nakrájené na malé kostky
1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
špetka kajenského pepře (dle chuti)
60g/2 šálky čerstvého nebo mraženého koriandru (listy i drobné stopky)
50g/2 šálky baby špenátu

1. Rozehřejte kokosový olej ve velkém hrnci, přidejte cibuli a sůl, promíchejte a vařte, aby se cibule zjemnila, asi 5-7 minut. Přidejte česnek, promíchejte a 1 minutu povařte. Přidejte sladké brambory a vodu. Přiveďte k varu a poté vařte na mírném plameni, dokud sladké brambory změknou, cca 12 až 15 minut.
2. Po uvaření vše rozmixujte do hladka. Na závěr přidejte špenát, lístky koriandru, dochuťte citronovou šťávou a pepřem. Polévku skladujte v ledničce.
V procesu detoxikace hrají velkou roli vybrané potraviny a hlavně bylinky. Abyste skutečně pocítili nějakou změnu, měli byste se pokusit dodržet program opravdu po celé dva dny. Ale samozřejmě si můžete denním menu z detoxikačního programu zpestřit i svůj běžný jídelníček.

JAK ZVÝŠIT ČISTÍCÍ PROCES NAŠEHO TĚLA?
Cvičení – čím více se hýbeme, tím účinnější je detox na naše tělo. Zvyšuje se cirkulace krve a lymfy a tím i odplavování toxinů. Během očisty je ideální jóga, strečink a chůze.

Kartáčování pokožky – přejíždějím speciálním kartáčem po suché pokožce má mnoho výhod. Pomáhá stimulovat lymfatický systém, který nás zbavuje toxinů. Zlepšuje krevní oběh, zvyšuje odolnost pleti proti bakteriím a pomáhá kůži vypadat i cítit se zdravější a odolnější. S tím souvisí také redukce celulitidy. 

Sauna – pravidelné saunování pomáhá chránit tělo před infekcemi a rychleji léčit nejrůznější nemoci. Viry, toxiny, oslabené buňky a nádory jsou slabší než buňky normální a teplo špatně snáší. Ohřevem tkání a následným pocením se tak všechny nečistoty dostávají ven z našeho těla. Zajděte se proto jednou týdně pořádně vypotit.

Zdroj: mynewroots.org

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram