Životní příběh Coco Chanel

Životní příběh Coco Chanel

Dnešní podoba módního domu Chanel je dnes spojována hlavně s Karlem Lagerfeldem. Na počátku ale stála módní návrhářka a vizionářka Coco.

Chanel dnes patří k těm nejuznávanějším módním domům, které udávají směr oděvnímu průmyslu. Za nehynoucí slávou jména Chanel ale stojí tvrdá práce a odhodlání mladé dívky z chudých poměrů.

Zakladatelkou věhlasné módní značky je Gabrielle Bonheur Chanel, také přezdívaná Coco, jejíž začátky v módním průmyslu nebyly vždy lehké, ale díky tvrdé práci a odhodlání si získala respekt širokého okolí a postupem času vybudovala neotřesitelné impérium.

Dcera podomního obchodníka Alberta Chanela se narodila roku 1883 a už od útlého mládí v ní rostla láska k módě, kterou Coco začala rozvíjet navrhováním a výrobou vlastních klobouků. S touto tvorbou je také spojován vznik módní značky Chanel datován do let 1909-1910. Díky vlivným přátelům z dostihové společnosti se mladá ambiciózní návrhářka dostává k prvním zakázkám a její obliba roste i v Paříži, kam se Coco přestěhuje a vlastní zde minimálně tři butiky.

S velkou poptávkou přichází rozšíření sortimentu na jednoduché oblečení pro ženy ve sportovním duchu. To by ale nebyla ta opravdová vizionářka Coco, která by se spokojila s málem. Inspirací ji mnohdy byly šatníky jejích milenců a tak vůbec poprvé oblékla ženy do kalhot a námořnického trička.

Největší popularitu nadčasové módě Coco Chanel přinesla dvacátá léta, kdy byl na trh uveden legendární parfém Chanel No.5, který je záměrně opatřen nejšťastnějším číslem francouzské návrhářky.  Doslova módní revolucí ale bylo uvedení kolekce šatů v roce 1926, nesoucí název „Malá černá“, která vzbudila obrovský rozruch, díky razantnímu zkrácení. Coco tak jako první nechala odhalit ženská kolena.

 

Vrcholem její slávy byl ale rok 1954, kdy jedenasedmdesátiletá Coco vytvořila nejznámější typ oděvu a sice kostým „Chanel“. Elegantní krátké sako bez límce doplněné sukní po kolena  oblékají ženy dodnes po celém světě.

 

V době své největší slávy tato šarmantní dáma oblékala hvězdy a módní ikony. Modely Chanel zářily na stříbrném plátně díky Audrey Hepburn, Grace Kelly nebo Marilyn Monroe.

Nesmazatelný rukopis a odkaz Coco Chanel zůstává zakořeněn v tvorbě haute couture (vysoká krejčovina) módě Chanel dodnes pod vedením hlavního návrháře Karla Lagerfelda.

 

"Oblékejte se tak, jako by to bylo naposled" citát Coco Chanel

 

Zdroj: fashion.telegraph, google

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram