Ztracená svatební korunka Věry Čáslavské je opět na světě

Ztracená svatební korunka Věry Čáslavské je opět na světě

Byla to událost roku. Československá sportovkyně, miláček národa Věra Čáslavská se vdává. Pompézní svatba si žádá i krásný outfit. Všichni chválí jak svatební šaty, tak okrasnou korunku.

Byl to velkolepý den. Ačkoli Věra Čáslavská, naše nejslavnější sportovkyně a miláček národa, si představovala komorní skromnou svatbu, opak byl pravdou. „Když se to dozvěděli Mexičané, začali shánět něco většího než jen malou kapličku. Chtěli se totiž svatby účastnit také," vzpomíná Radka Čáslavská, dcera gymnastky, v legendárním dokumentu Věra. Její srdce již nepatřilo pouze Čechoslovákům ale také Josefovi Odložilovi, atletovi, který byl též velmi úspěšným československým sportovcem. Na olympijských hrách v Tokiu vybojoval tři zlaté medaile.

Na svatbu, která se konala v Mexiku, dorazilo spousty zvědavců a žhavé novinky přinášely denně československá média u nás. Věra byla snad nejsledovanější osobností. Tehdy v Mexiku na hrách dokonce získala hned čtyři vítězství. Věra Čáslavská měla na sobě nejen speciálně designersky upravené šaty, ale hlavně nejvíce viditelnou součástí jejího svatebního outfitu byla její svatební korunka. Korunka se však ztratila. K výročí této zásadní události se proto společnost Preciosa rozhodla zhotovit přesnou repliku klenotu, který náhodou zahlédla členka gymnastického týmu ve Věřině kufru pár dnů po svatbě.

Věřiny svatební šaty se staly vzorem pro mnoho československých žen a korunku Věra dokonce půjčovala svým známým na jejich svatby, a právě jednoho dne už se jí nevrátila. Nadační fond Věra Čáslavská se proto rozhodl zadat zhotovení kopie korunky k jubilejnímu výročí svatby. Korunka je vytvořena z 2,3 metrů kovových řetězů pokrytých 515 kameny. Veřejnosti byla poprvé ukázána letos v Mexiku v Národním muzeu světových kultur, kde jsou vystaveny i originální svatební šaty Věry Čáslavské.

Hospodářské noviny

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram