DASH – trendy dieta pro rok 2015

DASH – trendy dieta pro rok 2015

Výrazným trendem v hubnutí a zdravé výživě se stává DASH, dieta při které nemusíte počítat kalorie ani cvičit, ale jíte, nehladovíte a tuk na břiše mizí sám.

DASH dieta a flexibilní stravovací plány představený nutriční specialistkou Marlen Heller si již získaly oblibu nejen mezi celebritami, ale také výživovými poradci.

DASH diet, neboli Dietary Approaches to Stop Hypartension, vznikla z vědeckých studií s cílem snížit vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu u lidí trpících právě hypertenzí. Ukázalo se, že opravdu funguje. Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a současně dokáže i odbourávat uložené tuky v oblasti břicha, tedy zmenšit vaší velikost o jedno číslo za pouhý měsíc.

Principem je vyvážený jídelníček zaměřený na potraviny, které vás snadno zasytí. V podstatě jde o to, zvýšit příjem bílkovin, draslíku, vápníku, hořčíku i vlákniny a snížit přísun sodíku, tedy minimálně solit, cholesterolu a volit takzvané „zdravé tuky“.

Stravovací plán klade velký důraz na konzumaci nemoučné zeleniny (vše kromě brambor, dýně, čerstvého hrášku a kukuřice), ovoce a mléčných výrobků. V menší míře zahrnuje také cereálie, ryby, drůbež, fazole, nejrůznější semínka, ořechy a rostlinné tuky. Omezit na minimum byste měli příjem soli, sladkostí, sladkých nápojů i červeného masa.

V prvních čtrnácti dnech je důležité omezit sacharidy, abyste nastartovali svůj metabolismus ke snadnějšímu spalování. Odpusťte si cukry i ovoce a obiloviny, především bílé pečivo. Naopak zvyšte příjem bílkovin, jezte luštěniny vyjma čočky, mléčné výrobky a ryby. Ale pozor, i malé množství soli je v této fázi důležité, zabrání dehydrataci způsobenou rychlejším vylučováním tekutin.

V dalších dvou týdnech se již sacharidům nevyhýbejte, ale volte ty správné. Sáhněte raději po třtinovém cukru než bílém, celozrnném pečivu.

Zde ukázka jednoduchých pokrmů nejen z knihy Marlen Heller

Snídaně: ovesné vločky s jablečným pyré / celozrnná bulka s marmeládou / nízkotučný jogurt a ananasový džus.

Svačina: kefír a nízkotučný sýr / libovolné ovoce / jogurtové mléko a ovesná sušenka.

Oběd: kuřecí salát, celozrnné pečivo, baby karotka a nízkotučné mléko / rajská polévka, grilovaný sýr, celozrnný chléb či malá porce brambor, meloun / grilovaný krůtí řízek, zeleninovo-ovocný salát s mozzarellou a olivovým olejem.

Svačina: cottage sýr s libovolnou zeleninou / kiwi s jogurtem či tvarohem/ půl hrníčku sypaného müsli.

Večeře: pečené kuřecí prsa s brambory a chřestem / špenátovo-rajčatový salát s balzamikem a tofu či sýrem / pečený losos se zelenými fazolkami a džus.

Důležitým pravidlem je jíst pětkrát denně a ke každému pokrmu vypít alespoň sklenici čisté vody, mléčných nápojů, zeleninových a ovocných šťáv či džusů. Odpustit si kofein a nahradit ho bylinným čajem. Během DASH se také vyhýbejte náročným aktivitám a sportům, raději volte klidová cvičení jako je jóga, tai chi nebo pilates, ale nikdy necvičte déle než 30 minut. Dopřejte si dostatek spánku a relaxace.

Pokud vše dodržíte, můžete se těšit ze snížení váhy až o 15 kilogramů bez hladu, špatné nálady a strachu z jo-jo efektu.

Zdroj: swide.com, google.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram