Nadýchané sukně vévodily Haute Couture Giambattista Valli pro jaro 2017

Nadýchané sukně vévodily Haute Couture Giambattista Valli pro jaro 2017

Nebylo to jen o dortových sukních, ale také o pastelových odstínech, třásních na lemech a velkém množství volánů.

Haute Couture přehlídky se vždy považují za ukázku toho nejvyššího krejčovského umění. Kloubí v sobě filozofii zakladatele módního domu, která bývá upřednostněna před osobní vizí aktuálního kreativního ředitele, spolu s těmi nejluxusnějšími materiály, ručním zdobením a většinou bývá představen nižší počet modelů než u konfekčních kolekcí. To má své zřejmé důvody - modely pracnější a honosnější stojí mnohonásobně více peněz a není, kde pro ně stále brát správné kupce. Díky tomu se velmi snadno pozná, kdo má tak velké jméno, že si může dovolit dělat i Haute Couture o 60 a více modelech. Většinou to bývá Chanel či Dior, které dosahují i devadesátky. Menší značky někdy představí také skromnou desítku nebo dvacítku modelů. Giambattista Valli se drží na zlaté střední cestě - jeho jarní kolekce čítá 46 modelů.

Haute Couture začalo jednoduššími šaty ve střihu do písmene H s třásněmi a páskovými sandálky na nízkém podpatku. Postupně se ale rozjela. Na molo vkročily modelky na vysokých podpatcích, v řasených róbách s odhalenýma nohama a vzadu s velkým množstvím látky buďto v podobě volně vlajících pruhů, nebo nařasené do stovek drobných volánků. U další části šatů návrhář upřednostnil spíše statickou podobu - tudíž, nikde se nevlnila látka podél nohou modelky, ale těžce padala k zemi pod pracnou pečlivou konstrukcí celého modelu. 

Jelikož kolekce obsahovala více jak čtyři desítky modelů, bylo místo, aby se Valli vyřádil. Proto bychom v kolekci jen stěží hledali barevnou nebo střihovou kontinuitu. Barevná paleta se vystřídala od bílé, světle šedé, přes oranžovou, látky s potiskem lučního kvítí, až k olivově zelené, fialové a baby růžové. Hlavní střihový prvek, který většinu šatů spojoval, byly široké sukně vepředu do poloviny stehen a vzadu princeznovsky nabírané. Na konci přehlídky tato vlastnost šatů gradovala, až svým způsobem dosáhla extrému, který by si ani nikdo neoblékl. Ale i o tom Haute Couture bývá...  

vogue.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram