Smích – zázračný lék, který máme vždy po ruce

Smích – zázračný lék, který máme vždy po ruce

Snad každý někdy slyšel, že smích je zdravý. Překvapivé ale je, jak mocným lékem smích doopravdy je! Dokáže totiž nahradit cvičení v tělocvičně i léky proti bolesti či nachlazení.

Smích je v podstatě jediným lékem, který máme neustále po ruce a k tomu je silně nakažlivý. I když je fungování smíchu i pro vědce stále trochu záhadné, jedno je jisté. Jediný záchvat smíchu pro vás udělá víc než lékárna a telocvična zároveň.

Podívejme se, jaké léčivé účinky sebou smích přináší.

Posiluje imunitu
Pokud se smějeme opravdu často, posilujeme svůj imunitní systém. Tím pádem jsme odolnější proti nachlazení, chřipce i rýmě. Navíc se díky smíchu a chechtání lépe zbavujeme stresu.

Zastoupí cvičení
Pouhé 3 minuty smíchu se svým výdejem energie vyrovnají 15 minutám běhu.

Tlumí bolesti
Smích dokáže také tlumit bolesti hlavy a zubů, ale i menstruační bolesti, bolesti svalů a svalové křeče. Pouhých 10 minut smíchu vás zbaví bolesti až na 2 hodiny.

Zlepšuje náladu a uvolňuje
Podobně jako morfium přináší i smích uvolnění a pocity štěstí. Podporuje tvorbu endorfinu neboli hormonu štěstí.

Prokrvuje celé tělo
Během smíchu se začne naše tělo lépe prokrvovat včetně mozku a tím se zlepšuje i krevní oběh. Smích tak působí proti nemocem srdce i cév a pomáhá při léčbě nejrůznějších mozkových poruch.

Zlepšuje trávení
Pouze na trupu otřásá smích celkem 80 různými svaly. Pohyb těchto svalů při smíchu masíruje vnitřnosti a tudíž zlepšuje trávení.

Zmírňuje infekce
Se smíchem se do našeho organismu dostávají látky zmírňující infekce a urychlující hojení.

Prevence zubního kazu
Při smíchu se nám v ústech tvoří více slin, což podporuje prevenci zubního kazu.

Léčivé účinky chechtání daly vzniknout také léčbě smíchem. Terapii smíchem doporučuje například Americká společnost pro léčbu rakoviny. Stejným způsobem u nás pomáhá třeba hnutí zdravotních klaunů, kteří baví dětské pacienty. Proto neváhejte a nebojte se od srdce zasmát při každé příležitosti.

Zdroj: google.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram