10 nejdražších svateb v historii aneb takhle se žení a vdávají nejbohatší lidé světa

10 nejdražších svateb v historii aneb takhle se žení a vdávají nejbohatší lidé světa

Svatba je pro někoho nejkrásnějším dnem v životě, pro jiné zase nutnou formalitou. Jedno je jisté. Je to způsob, jak dokázat svému okolí, jaký statut vlastně ve společnosti zaujímáte. A někdo si na takovou prezentaci opravdu potrpí. Zde je 10 nejdražších svateb na světě.

Chtěli ohromit svět svou láskou a dokázat mu svou výjimečnost. A ačkoli se jejich velký den zapsal do historie, téměř v 80 % to nevydrželo. Řeč je o 10 párech, kterým se povedlo zapsat se do historie jako nevěsty a ženichové v top desítce nejdražších svateb na světě. Není náhodou, že jsou to osobnosti z řad celebrit a společenského života. A tak zatímco si některé nevěsty nepotrpí na velké hostiny, některé celebrity jako například Brad Pitt jsou schopné utratit i 75 tisíc dolarů za květinovou výzdobu. A tak žádné okolky, pojďme se podívat na top desítku nejdražších svateb na světě.

10. Christina Aguilera a Jordan Bratman

Rozpočet (2005): 45 854 000 korun

Nevěsta a ženich: popová  zpěvačka Christina Aguilera a úspěšný hudební producent Jordan Bratman

Na svatbu bylo pozváno bezmála 150 hostů včetně hollywoodských hvězd jako například Sharon Stone. Svatba se konala na vinici ve známém údolí Napa Valley v USA. Samotné šaty nevěsty stály 30 tisíc dolarů, v přepočtu asi 687 810 korun českých. Šaty si nechala Aguilera ušít a jsou modelované ve španělském stylu od návrháře Christiana Lacroix. Na práci na dekoracích si Christina najala designéra Michaela Gapinskiho.Ten situoval výzdobu do zimy, a tak obřadní síň i hodovací sál byly zaplněny růžemi, sněhobílým saténem a kožešinou. Láska ženicha a nevěsty však nebyla věčná, pár se rozvedl po necelých pěti letech manželství.

9. Elizabeth Hurley a Arun Nayar

 Rozpočet (2007): 596 102 000 korun

Nevěsta a ženich: topmodelka a filmová herečka Elizabeth Hurley a podnikatel Anur Nayar

Svatební obřad tohoto páru probíhal hned dvakrát a svatba jako taková trvala celkem 8 dní. První obřad se konal v Edinburghu a druhý v paláci Umaid Bhawan v Jodhpur podle hinduistických tradic ženicha. Za přepravu svatebčanů soukromými tryskáči zaplatil pár přes 7 milionů korun a za ubytování další 3 miliony. Svazek však neměl dlouhého trvání. Pár se rozvedl poté, co do médií unikly fotky modelky, jak se líbá s australským hráčem kriketu Shanem Warnem. Jednalo se mimochodem o nejdelší svatbu v historii a také nejrychlejší rozvod v historii celebrit. Soudce vynesl rozsudek o rozvedení manželství za pouhých 92 sekund.

8. Paul McCartney a Heather Mills

Rozpočet: 82 537 200 korun

Nevěsta a ženich: člen kapely Beatles Paul McCartney a modelka a aktivistka Heather Mills

Obřad se konal v kostele sv. Salvadora v Monaghan v Irsku. Obřadu se účastnilo 300 hostů. Na hostinu, která byla čistě vegetariánská, se pak svatebčané přesunuli na zámek, jehož pronajmutí stálo 40 tisíc dolarů. 300 tisíc dolarů pak stála květinová výzdoba a ohňostroje. Na svatbě také poprvé zazněla píseň Heather, kterou McCartney složil pro svou milovanou. Růžové brýle však spadly rychleji, než kdo čekal, manželství bylo rozvedeno po 4 letech. Rozvod byl dokonce dražší než svatba. Soud nakázal Paulu McCartneymu vyplatit Mills 27 milionů dolarů a z děleného majetku odešla Heather ještě s 13 miliony dolarů navíc.

7. Elizabeth Taylor a Larry Fortensky

Rozpočet: 91 708 000 korun

Nevěsta a ženich: ikonická filmová herečka Elizabeth Taylor a stavební dělník Larry Fortensky

Elizabeth Taylor potkala Larryho v léčebně drogově závislých. Životní problémy je nakonec spojily a vznikla z toho ikonická svatba na ranči Michaela Jacksona, v Neverlandu. Mezi hosty se kromě Jacksona objevili například Nancy Raegan, Liza Minnelli, Eddie Murphy a Macaulay Culkin. Zajímavé je, že Larry Fortensky musel během obřadu podepsat předmanželskou smlouvu, která mu udávala, že v případě rozvodu jej Taylor vyplatí pouhým milionem dolarů. Možná i proto bouřlivý vztah vydržel 5 let, poté se pár rozdělil, ale zůstali dobrými přáteli. Po smrti Elizabeth Taylor zdědil Larry Fortensky pouhých 800 tisíc dolarů, které mu Taylor zanechala ve své poslední vůli.

6. Liza Minnelli a David Gest

Rozpočet: 96 293 400 korun

Nevěsta a ženich: zpěvačka Liza Minnelli a hudební producent David Gest

Hvězdná svatba se konala v New Yorku na Páté Avenue za přítomnosti družičky Elizabeth Taylor a svědka Michaela Jacksona. Přítomni byli všichni členové kapely Jackson Five, kytarista kapely Queen Brian May, Liam Neeson, Joan Collins, Gloria Gaynor, Anthony Hopkins, Mia Farrow, Tony Bennett, Stevie Wonder a Natalie Cole. Orchestr, který na svatbě hrál byl 60ti členný a svatební dort stál 40 000 dolarů. Románek však netrval dlouho, pár spolu vydržel pouhý rok. Rozvedeni byli po 5 letech a jednalo se o nejdramatičtější rozvod v historii. Dvojice na sebe házela špínu prostřednictvím bulváru. David Gest dokonce žaloval Lizu Minnelli z domácího násilí. Mimochodem svatební šaty Lizy Minnelii od návrháře Bobbyho Mackieho byly v roce 2018 prodány v aukci.

5.Chelsea Clinton a Marc Mezvinsky

Rozpočet: 114 635 000 korun

Nevěsta a ženich: dcera prezidenta USA Billa Clintona Chelsea Clintonová a investiční bankéř Marc Mezvinsky

Na svatbu bylo pozváno přes 500 hostů. Hostina se odehrávala v klimatizovaných stanech u Astorových kurtů nad řekou Hudson. Zřízení stanů stálo 60 tisíc dolarů. Dort pak novomanželé pořídili za 11 tisíc dolarů. Jedny z nejdražších položek v rozpočtu však byly šaty nevěsty od návrhářky Very Wang a ochranka. Jedním z hlavních hostů večera byla Oprah. Inu, když jste dcera bývalého prezidenta a ministryně zahraničí, nemusíte nijak troškařit.

4. Wayne Rooney a Coleen McLoughlin

Rozpočet: 183 416 000 korun

Nevěsta a ženich: servírka Coleen McLoughlin a nejlépe placený fotbalista v historii Wayne Rooney

Náhoda tomu chtěla, aby se ti dva potkali. Na první rande zamířili do kina a vznikla z toho jedna z nejdražších svateb v historii. Své ano si řekliv klášteře v Cevaře poblíž Genoi v Itálii v roce 2008. Hostina se odehrávala na luxusní jachtě, která stála v přepočtu téměř 3 miliardy korun. Sem byli hosté přemístěni privátními tryskáči. Mezi 65 hosty byla i Roomneyho oblíbená irská kapela Westlife, jejíž hudba na celý večer stála novomanžele 650 tisíc dolarů. Hostina byla situována jako bál v maskách, a jelikož trvala několik dní, našli svatebčané útočiště v pětihvězdičkovém hotelu. Novomanželé však rozpočet nakonec velmi zkrátili. Za exkluzivní svatební fotky jim totiž jeden nejmenovaný britský magazín nabídl zaplacení poloviny celého rozpočtu.

 

3. Prince William a Kate Middleton

Rozpočet: 779 518 000 korun

Nevěsta a ženich: následník trůnu princ William a Kate Middleton

K této svatbě nelze říci více než pár prostých čísel. 80 % rozpočtu padlo na ochranku, která zajišťovala ulice Londýna při průjezdu novomanželů v kočáře. Květiny a dort stály 880 tisíc dolarů. Obřad sledovalo u televizních obrazovek a na internetu přes 100 tisíc diváků. Právem je tato svatba nazývána svatbou století. Pokud si chcete připomenout některé zajímavosti z tohoto mimořádného dne, najdete je zde

2. Vanisha Mittal a Amit Bhatia

Rozpočet: 1 513 182 000 korun

Nevěsta a ženich: dcera miliardáře a ocelového magnáta Lakshmia Mittala Vanisha Mittal a londýnský bankéř Amit Bhatia

Zasnoubení obou novomanželů proběhlov paláci Versailles, svatba se pak konala v Chateau Veaux le Vicomte poblíž Paříže. Pozvánky byly svatebčanům odeslány ve stříbrných krabičkách včetně letenky. Hostina probíhala v pařížském pětihvězdičkovém hotelu, který byl celý zamluven pouze pro tuto příležitost. Během večera pak vystoupila na 30 minut zpěvačka Kylie Minogue, a to za 300 tisíc dolarů. Oslavy trvaly 5 dní a na závěr byl pro hosty připraven ohňostroj z Eiffelovy věže. Jako dárek pak svatebčané dostali dárkové tašky s luxusními šperky. Štěstí ale novomanželům nevydrželo, a tak bylo po téměř 10 letech manželství rozvedeno.

1. Prince Charles a Diana

Rozpočet: 2 521 970 000 korun

Nevěsta a ženich: nejikoničtější princezna všech dob Diana Spencer a princ Charles

Nejdražší svatbu všech dob sledovalo osobně na místě 3 500 lidí a u televizních obrazovek 750 milionů diváků. Dianiny šaty byly potkány 10 tisíci pravými perlami a závoj byl 25 stop dlouhý. Na hostinu bylo objednáno 27 svatebních dortů a jeden dlouhý 5 stop, na kterém cukráři pracovali dlouhých 14 dní, a to z toho důvodu, že pro všechny případy připravili i jeden duplikát. Ani tak nádherná a drahá svatba nezajistila novomanželům šťastný život až do smrti a manželství bylo v roce 1996 rozvedeno. Princezna Diana poté v roce 1997 tragicky zemřela. Příští měsíc uplyne 22 let od této tragédie.

Financeonline.com; Business Insider

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram