20 faktů o legendární modelce - TYRA BANKS

20 faktů o legendární modelce - TYRA BANKS

Tyra Banks je považována za jednu z nejúspěšnějších modelek světa, ale ne každý ví, že také ovládla skoro každý aspekt showbyznysu jako podnikatelka, herečka, autorka a producentka. Nyní je v byznysu již přes 20 let, proto se může zdát, že o krásné modelce víme vše, ale opak je pravdou! 

1. Dětsví

Tyra Lynne Banks se narodila 4. prosince 1973 v kalifornském městečku Inglewood. Její rodinou jsou rodiče Carolyn London a Donald Banks a také o pět let starší bratr Devin. Matka pracovala jako fotografka, zatímco otec byl počítačovým konzultantem. Jejich manželství skončilo, když bylo Tyře šest let. Vystudovala střední školu Johna Burroughse a také úspěšně absolvovala vysokou školu Immaculate Heart. Ve dvanácti letech poprvé okusila modelingový svět, když její matka pracovala jako glam fotografka. "Když mi bylo 12 let, pomáhala jsem, jak jen jsem mohla. Vizážistkám jsem držela náčiní, při focení expozimetr a reflektor. Pronikla jsem do světa make-upu a naučila se tipy, triky a vše o stínění obličeje. V té době se ještě neretušovalo," prozradila Tyra.

2. Jak se stala modelkou?

Už v patnácti letech Tyra věděla, že chce být modelkou, a proto se vášnivě snažila získat smlouvu s modelingovou agenturou. Než se tak stalo, odmítly ji čtyři agentury, což ale malou Tyru neodradilo a snažila se dál. Pátý pokus vyšel a vedl k podepsání smlouvy u L.A. Models, odkud po chvíli přešla k Elite Model Management, kde začala čelit problémům kvůli své pleti. Spousta lidí ji považovalo za příliš etnický typ a nechtělo s ní spolupracovat, protože černošské modelky byly v této době stále ještě nezvyklé pro modeling vyšší úrovně. Proto je také Tyra považována za jednu z průkopnic pro černošské ženy a to nejen v modelingu. V roce 1991 odletěla do Paříže na Fashion week, kde jí čekala první a hned osudová přehlídka její kariéry. Proč osudová? Tyra se natolik líbila, že byla zabookovaná hned na 25 přehlídek, což se nikdy předtím nováčkovi v oboru nestalo a Tyra dostala status SUPERMODELKA.

3. Amerika hledá top modelku!

V roce 2003 Tyra světu představila úspěšnou televizní soutěž - Amerika hledá top modelku. Jak už prozrazuje název, cílem soutěže bylo najít novou top modelku, která získá plno cen a slušný start kariéry. Show byla natolik úspěšná, že letos odvysílala již 23. řadu. Krom úspěchu zaznamenala soutěž několik skandálů. Pár soutěžících z bývalých ročníků se rozpovídalo o šílenství, které musely modelky trpět při účinkování v soutěži. Vítězka první řady Adrianne Curry se v roce 2007 nechala slyšet, že do dnes nedostala slíbené peníze z výherní spolupráce s Revlonem. Dále také zmínila, že při natáčení soutěže nejen ji, ale i ostatním soutěžícím zakazovali spát, jíst a byly nuceny k hranému dramatu. Další soutěžící Angelea Preston zažalovala soutěž a samotnou Tyru z důvodu odebrání výherního titulu. Ten jí byl odebrán, když vyšlo najevo, že se v minulosti živila jako prostitutka. Angelea také přiznala, že se k nim Tyra chovala velmi hrubě a soutěž přirovnala k vězení. Na druhou stranu soutěž pomohla velké skupině modelek a modelů, kteří dnes patří do první ligy. Významné na této show je, že nejde pouze o krásu na první pohled, ale také o životní příběhy, které inspirovaly nejednoho člověka. Minulý rok byla soutěž zrušena, ale o pár týdnů později obnovena pro 23. řadu, ve které však Tyra odmítla účinkovat jako moderátorka kvůli mateřství a přenechala tuto pozici zpěvačce Ritě Ora.

4. Spor s Naomi Campbell!

Legendární a hlavně dlouholetý spor mezi Tyrou a Naomi Campbell je dodnes považován za jeden z nejslavnějších sporů showbyznysu. “Pařížský Fashion week ze mě udělal top modelku. Bylo to velmi složité, protože jsem za krátkou dobu dosáhla velkého úspěchu a lidé začali říkat věci jako 'Bacha stará Naomi Campbell, přichází mladá Tyra Banks! Měla by ses odklidit, protože ti sebere všechnu práci.' Tyto pomluvy nebyly vůbec férové a stavěly nás do nepříjemné pozice, protože ostatní modelky stejné generace, které nebyly etnického původu jako např. Kate Moss a jiné modelky, podobné situace nezažívaly. Jak už jsem řekla, nebylo to k Naomi férové, ale to neomlouvá roky krutého chování k mé osobě. Stále z ní mám strach.“, prozradila Tyra. Po čtrnácti letech sporů se Tyra rozhodla čelit strachu a pozvala Naomi do své talk show s cílem si vše vyříkat. Naomi nabídku přijala. Rozhovor byl velmi dramatický, intimní a dojemný. Naomi přiznala, že se k Tyře opravdu chovala bezcitně, protože měla pocit, že jí okrádá o práci. Skoro hodinový rozhovor vyústil ve velké usmíření, které však bylo o několik let později zapomenuto, jelikož Naomi představila svou novou show The Face, která stejně jako Amerika hledá Top modelku, má za úkol najít novou tvář modelingového světa. Naomi se sice nechala slyšet, že podstata a účel show rozhodně není konkurovat Tyřině Top modelce, ale když se ukázalo, že moderátor soutěže je bývalý dlouholetý porotce Amerika hledá Top modelku, těžce se tomu věří. Ať už se modelky mají či nemají v lásce, jedno je jasné, Tyra Banks a Naomi Campbell jsou legendy modelingového světa.

A nyní trochu stručněji… :-) 

5. V roce 2015 uvedla na trh dnes již úspěšnou kosmetickou značku Tyra Beauty.

6. Od roku 2005 do roku 2010 moderovala svou vlastní show The Tyra Banks Show, která byla natolik úspěšná, že za ní v letech 2008 a 2009 vyhrála cenu Emmy pro nejlepší talk show.

7. Tyra je první ženou černé pleti, která se objevila na obálce časopisu Sports Illustrated a také katalogu značky Victoria’s Secret. Dále pózovala pro obálky časopisů Elle, Cosmopolitan, Harper’s Bazaar, Seventeen, Teen Vogue, španělský Vogue atd.

8. Předváděla pro mnoho významných značek jako např. Oscar de la Renta, Yves Saint Laurent, Christian Dior, Donna Karan atd.

9. Modelka figurovala v kampaních značek Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Pepsi, Nike a Yves Saint Laurent.

10. V roce 1997 vyhrála cenu “Modelka roku“, kterou přebrala při živém vysílání slavné televizní stanice VH1.

11. Tyra Banks je jedna z původních andílků značky Victoria’s Secret, kde úspěšně působila od roku 1997 do roku 2005.

12. Její televizní debut se uskutečnil ve čtvrté řadě úspěšného seriálu Fresh Prince, ve kterém hrál hlavní roli Will Smith.

13. Její filmový debut proběhl v roce 1995, a sice v dramatu Higher Learning.

14. Založila produkční společnost Bankable Productions, která produkovala její talk show Tyra Banks Show a také soutěž Amerika hledá Top modelku. O nějaký čas později přejmenovala společnost na Ty Ty Baby Productions. 

15. Modelka účinkovala v mnoha videoklipech známých umělců, jako jsou Michael Jackson a jeho Black or White, dále Mobb Deep - Trife Life, Tina Turner - Love Things, George Michael - Too Funky, Lionel Richie - Don’t Wanna Lose You atd.

16. Její první hudební singl se jmenuje Shake Ya Body. Ve videoklipu účinkovalo šest soutěžících z druhé řady Amerika hledá Top modelku. Dále vydala song K.O.B.E., na kterém spolupracovala s NBA hráčem Kobe Bryantem.

17. Je autorkou knižní série Modelland, která se z části zaměřuje na její modelingové, ale také životní zkušenosti. Příběh je o čtyřech dívkách, které jsou přijaty do exkluzivní modelingové školy. První díl se okamžitě stal bestsellerem.  

18. Tyra je novou moderátorkou populární soutěže Amerika má talent, kde doplní slavné tváře, jako jsou Heidi Klum, Mel B, Howie Mandel a Simon Cowell.

19. V lednu 2016 se narodilo její první dítě, a sice syn jménem York Banks Asla, kterého však odnosila náhradní matka.

20. Po roční pauze, kdy její místo v soutěži „Amerika hledá Top modelku“ převzala zpěvačka Rita Ora, ohlásila slavnostní návrat. Tyra Banks se oficiálně vrátí jako moderátorka a mentorka ve 24. řadě.

Nevím jak vy Módňáci, ale redakce Moda.cz rozhodně patří mezi fanoušky Tyry Banks, protože zkrátka milujeme a ctíme historii modelingového světa, kterou tato legenda nejen utvořila, ale i přepsala. 

                                                                                                                                                                  Pinterest

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram