dnes je 29.05.2020 a svátek má Maxmilián

3 podzimní recepty aneb V hlavní roli dýně

Přidat na Seznam.cz
Podzim se nám ukazuje v plné síle. O víkendech jsme si užívali venku krásného počasí, ale s příchodem ranní jinovatky se choulíme raději v rodinném krbu domova. Zpestřete si sychravé období lahodným jídlem, které vás zahřeje. V hlavní roli dýně!
Recepty s dýní

Co se vám vybaví pod typickou podzimní surovinou? Nám rozhodně dýně! Nejen, že slouží jako okrasná designová dekorace, ale také skvěle chutná. A ještě více než chutná, je zdraví prospěšná! Obsahuje draslík, hořčík, železo či vitamíny ze skupiny B nebo C. Pomáhá k normálnímu stavu ledvin, slinivky, nervového či imunitního systému.

A co si takhle složit celodenní jídelníček s onou královnou tykvovité zeleniny? Pojďme na to!

Snídaně, svačinka či dezert 

Dýňové muffiny

Co budete potřebovat?
- 4 lžíce třtinového cukru
- menší hrneček bezlaktózového mléka
- 1 balíček skořicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 8 lžic slunečnicového oleje za studena lisovaného
- 250 g špaldové mouky
- 1 malou dýni hokkaido
-  2 vejce
-  čokoládu na dozdobení

Jak na to?

Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na malé kostičky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby na zhruba 10 – 15 minut při 250 °C. Poté ji necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud se vám bude dýně špatně mixovat, můžete přidat trošku vlažné vody či mléka pokojové teploty. Jakmile máme pyré hotové, připravíme si těsto. Do mísy vložíme třtinový cukr spolu se skořicovým, které smícháme s olejem a žloutky. Směs pořádně vyšleháme. Přidáme mléko a postupně vmícháváme mouku po malých dávkách. Jakmile je těsto zpracované, přidám mletou skořici, pyré a opět vyšleháme. Jako poslední přidáme kypřicí prášek a do těsta opatrně zapracujeme vyšlehané bílky.

Těsto nalijeme do formiček na muffiny, povrch posypeme nastrouhanou čokoládou a necháme péct v troubě přibližně 25 - 30 minut na 180 °C v předehřáté troubě. Zkontrolujeme špejlí, zda se těsto nelepí a pokud ne, můžeme slavnostně vyndat z trouby!

Oběd a večeře

Dýňová polévka s lehkým nádechem pikantnosti

Co budete potřebovat?
- 1 máslovou dýni
- 3 brambory
- polovinu malého zázvoru
- 200 - 250 ml kokosového mléka
- 2 kostičky zeleninového vývaru Würzl
- sušený medvědí česnek
- pepř
- himalájskou sůl

Jak postupovat

Oloupanou a vydlabanou dýni spolu s oškrábanými brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Necháme přivést k varu, přidáme zeleninový bujon a zázvor a necháme zeleninu vařit do změknutí. Poté vmícháme kokosové mléko a necháme chvíli povařit. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme koření dle chuti a můžeme podávat. Dozdobíme krutony, opraženými dýňovými semínky, zakysanou smetanou a balsamikem. Kreativita vítána!

Dýňové noky se sýrovým podtónem

Budete potřebovat?
- 1 dýni hokkaido
- pepř
- himalájskou sůl
- parmazán
- olivový olej
- 200 -250 g špaldové mouky
- smetanu na vaření
- sýr na omáčku dle chuti

Jak postupovat

Vyskládejte na plech oloupanou a vydlabanou dýni nakrájenou na kostičky, polijte olejem, opepřete a osolte. Dýni promíchejte a vložte do trouby na přibližně 45 minut při 200 °C. Upečenou dýni přesuňte do mísy a pořádně vidličkou rozmačkejte najemno. Nechte poté ještě 10 minut stát. Na dýňové pyré prosejte mouku, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a prohněťte, aby vám vzniklo měkké těsto. Poté ho vyválejte na lince posypané moukou a rozdělte ho na 4 díly. Každý z nich pořádně vytvarujte do 30 cm dlouhého hada. Ten pak rozkrájejte na 3cm kousky. Do každého vtiskněte vidličku a vložte noky postupně do osolené vroucí vody. Vaříme je do doby, než vyplavou na povrch a poté ještě zhruba 2 minuty necháváme povařit. Noky jsou hotové!

V hrnci necháme povařit smetanu a přidáme jakýkoliv sýr, který máte rádi. Necháme rozvařit a můžeme podávat!

Dobrou chuť!

Zdroj: pinterest.com; @zanetapodlahova

Přidat na Seznam.cz
MÓDA V KUCHYNI ZDRAVÉ RECEPTY DÝNĚ DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Související články

Sebevědomí a skvělá postava i když nemáte čas? Vyzkoušejte ketodietu, při které nebudete hladovět!

Zhubnout trvale v relativně rychlém čase je v dnešní době určité sci-fi. Hlídat si stravu, sportovat, a ještě se starat o chod domácnosti, děti a manžela, může být nad naše síly. Jsou však způsoby, jak si hubnutí usnadnit. Znáte ketodietu?

Celý článek

Sladké pečení s jablky a mrkví

Zapomeňte na klasické recepty a pojďte s námi experimentovat. Máte rádi bábovku? Co takhle do přidat trochu šťavnatých jablek pro lepší chuť? Jaro je plné i sladké mrkve, tak toho pojďme využít, aby si pochutnali všichni z rodiny.

Celý článek
Zdravé recepty

Už nevíte, co vařit? Inspirujte se rychlými, lahodnými a fit recepty na celý den!

Izolace lidí v současné situaci přináší i svá pozitiva. Vaříme si domácí jídla, která prospívají našemu zažívání. Někdy jsme však už bezradní a tápeme nad tím, co připravit k jídlu a neustále tak opakujeme stejné pokrmy. Inspirujte se našimi fit recepty!

Celý článek

Češi nevěří, že cesta ke zdravému tělu může být vydlážděná i bílou moukou a cukry, říká výživová poradkyně

Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s výživovou poradkyní a influencerkou Hedvikou Hejdukovou. Jak zachovat zdravé tělo i mysl v době karantény? Jde vůbec jíst zdravě, rychle a levně zároveň? A co Češi dělají ve výživě špatně? Prozradíme v článku.

Celý článek

Jak se udržovat fit i doma!

Jaké klišé je dát si s novým rokem i nějakou tu fitness výzvu? Každý si přeje shodit nějaké to kilíčko nebo sní o vypracované postavě, za níž se každý mužský otočí. Tato předsevzetí se otřasla v momentě, kdy bylo oznámeno, že si nějakou dobu pobudeme doma. Ani přesto nemusíme házet flintu do žita, ba naopak.

Celý článek

Krásná zahrada, romantický dvůr selské usedlosti, ale především skvělé jídlo vám v restauraci Baroko učaruje

Protože k dobrému životnímu stylu patří bezpochyby i skvělé jídlo, je tu opět rubrika Móda v kuchyni. Tentokrát jsme navštívili restauraci Baroko v Praze 10.

Celý článek

Romantika na pražské Kampě

Umění vařit spojené s kvalitními surovinami přináší vynalézavost, která nám v kuchyni mnohdy chybí. Pokud máte chuť poznat jídla, která vás budou hýčkat, máme pro vás perfektní tip.

Celý článek
Zdravý životní styl

Zdravé stravování není otázkou trendu, ale onemocnění

Průmyslově zpracované potraviny, mléko, pečivo či rafinované cukry mizí z jídelníčku mnohým z nás. Do jaké míry jsou bezlaktózové, bezlepkové, Low Carb či eliminační diety trendem a do jaké zdravotní záležitostí?

Celý článek