dnes je 15.12.2019 a svátek má Radana

3 podzimní recepty aneb V hlavní roli dýně

Přidat na Seznam.cz
Podzim se nám ukazuje v plné síle. O víkendech jsme si užívali venku krásného počasí, ale s příchodem ranní jinovatky se choulíme raději v rodinném krbu domova. Zpestřete si sychravé období lahodným jídlem, které vás zahřeje. V hlavní roli dýně!
Recepty s dýní

Co se vám vybaví pod typickou podzimní surovinou? Nám rozhodně dýně! Nejen, že slouží jako okrasná designová dekorace, ale také skvěle chutná. A ještě více než chutná, je zdraví prospěšná! Obsahuje draslík, hořčík, železo či vitamíny ze skupiny B nebo C. Pomáhá k normálnímu stavu ledvin, slinivky, nervového či imunitního systému.

A co si takhle složit celodenní jídelníček s onou královnou tykvovité zeleniny? Pojďme na to!

Snídaně, svačinka či dezert 

Dýňové muffiny

Co budete potřebovat?
- 4 lžíce třtinového cukru
- menší hrneček bezlaktózového mléka
- 1 balíček skořicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 8 lžic slunečnicového oleje za studena lisovaného
- 250 g špaldové mouky
- 1 malou dýni hokkaido
-  2 vejce
-  čokoládu na dozdobení

Jak na to?

Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na malé kostičky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby na zhruba 10 – 15 minut při 250 °C. Poté ji necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud se vám bude dýně špatně mixovat, můžete přidat trošku vlažné vody či mléka pokojové teploty. Jakmile máme pyré hotové, připravíme si těsto. Do mísy vložíme třtinový cukr spolu se skořicovým, které smícháme s olejem a žloutky. Směs pořádně vyšleháme. Přidáme mléko a postupně vmícháváme mouku po malých dávkách. Jakmile je těsto zpracované, přidám mletou skořici, pyré a opět vyšleháme. Jako poslední přidáme kypřicí prášek a do těsta opatrně zapracujeme vyšlehané bílky.

Těsto nalijeme do formiček na muffiny, povrch posypeme nastrouhanou čokoládou a necháme péct v troubě přibližně 25 - 30 minut na 180 °C v předehřáté troubě. Zkontrolujeme špejlí, zda se těsto nelepí a pokud ne, můžeme slavnostně vyndat z trouby!

Oběd a večeře

Dýňová polévka s lehkým nádechem pikantnosti

Co budete potřebovat?
- 1 máslovou dýni
- 3 brambory
- polovinu malého zázvoru
- 200 - 250 ml kokosového mléka
- 2 kostičky zeleninového vývaru Würzl
- sušený medvědí česnek
- pepř
- himalájskou sůl

Jak postupovat

Oloupanou a vydlabanou dýni spolu s oškrábanými brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Necháme přivést k varu, přidáme zeleninový bujon a zázvor a necháme zeleninu vařit do změknutí. Poté vmícháme kokosové mléko a necháme chvíli povařit. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme koření dle chuti a můžeme podávat. Dozdobíme krutony, opraženými dýňovými semínky, zakysanou smetanou a balsamikem. Kreativita vítána!

Dýňové noky se sýrovým podtónem

Budete potřebovat?
- 1 dýni hokkaido
- pepř
- himalájskou sůl
- parmazán
- olivový olej
- 200 -250 g špaldové mouky
- smetanu na vaření
- sýr na omáčku dle chuti

Jak postupovat

Vyskládejte na plech oloupanou a vydlabanou dýni nakrájenou na kostičky, polijte olejem, opepřete a osolte. Dýni promíchejte a vložte do trouby na přibližně 45 minut při 200 °C. Upečenou dýni přesuňte do mísy a pořádně vidličkou rozmačkejte najemno. Nechte poté ještě 10 minut stát. Na dýňové pyré prosejte mouku, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a prohněťte, aby vám vzniklo měkké těsto. Poté ho vyválejte na lince posypané moukou a rozdělte ho na 4 díly. Každý z nich pořádně vytvarujte do 30 cm dlouhého hada. Ten pak rozkrájejte na 3cm kousky. Do každého vtiskněte vidličku a vložte noky postupně do osolené vroucí vody. Vaříme je do doby, než vyplavou na povrch a poté ještě zhruba 2 minuty necháváme povařit. Noky jsou hotové!

V hrnci necháme povařit smetanu a přidáme jakýkoliv sýr, který máte rádi. Necháme rozvařit a můžeme podávat!

Dobrou chuť!

Zdroj: pinterest.com; @zanetapodlahova

Přidat na Seznam.cz
MÓDA V KUCHYNI ZDRAVÉ RECEPTY DÝNĚ DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Související články

Kavárny v Praze

Praha: město bister a kaváren. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší pro víkendový brunch

Alespoň o víkendu se zastavte a vychutnejte si královskou snídani ve více než příjemném interiéru. Vybrali jsme pro vás 5 nejlepších míst, kam stojí za to zajít na víkendový brunch.

Celý článek

Pět zajímavostí o čajích, o kterých možná ani nevíte

Čaj je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě. Víte, že čaj je dobrý i jako hnojivo pro kytky? Zkusili jste už čaj s mlékem? Nejste první, ale to ani Angličané...

Celý článek

Zima přináší chuť péct, co zkusit bezlepkové citrónové muffiny

Chladné počasí přináší touhou se více zdržovat doma a vytvořit si tu správnou sváteční atmosféru. Máte chuť péct? Co zkusit výborné bezlepkové muffiny s citronem?

Celý článek
Móda v kuchyni

Bábovka: Tradičně netradiční moučník

Bábovka. Rychlý sladký moučník, který provoní o víkendu kuchyni hned několika domácnostem. Toto sladké pečivo je oblíbené nejen díky snadné přípravě, ale také vzhledem k mnoha variantám zpracování. Největší oblibě se však těší mramorová bábovka. Dvoubarevnost baví i nás, ale s ozvláštněným přídavkem. S cuketou!

Celý článek

Kristina Nemčková - rozhovor o úspěšné kuchařce i o módě

Kristina Nemčková nám utkvěla v paměti především jako vítězka populárního pořadu MasterChef. V jejím věku šlo o nevídaný úspěch a my jsme její kariéru začali se zájmem pozorovat. A teď jsme nadšeni z její skvělé kuchařky #UPGRADE.

Celý článek

Nové stolování od značky Dior ocení zejména lidé ve znamení Panny

Letní kolekce kreativní návrhářky Dior Maison, Cordelie de Castellane představuje několik stolovacích prvků, které ocení zejména lidé ve znamení Panny.

Celý článek

INSPIRACE: 11 podzimních svatebních dortů, které byste měli vidět

Nebudeme si nic nalhávat, netradiční svatební dorty nás upřímně baví! A cukráři a umělci, kteří je tvoří jsou v pravém slova smyslu designéry. Které byste si neměli na podzim 2019 nechat ujít?

Celý článek

Vyhrajte lístek na Colours of Ostrava s Tsampou ProTibet!!!

Pochutnat si – udržovat linii – nehladovět. A ještě tím pomáhat na druhé straně světa! Připadá Vám to nemožné? Vyzkoušejte tsampu – tradiční tibetské jídlo, které k nám přináší nezisková organizace MOST ProTibet. Vymyslete svůj vlastní recept a vyhrajte lístek na Colours of Ostrava!

Celý článek