dnes je 19.09.2021 a svátek má Zita

3 podzimní recepty aneb V hlavní roli dýně

Přidat na Seznam.cz
Podzim se nám ukazuje v plné síle. O víkendech jsme si užívali venku krásného počasí, ale s příchodem ranní jinovatky se choulíme raději v rodinném krbu domova. Zpestřete si sychravé období lahodným jídlem, které vás zahřeje. V hlavní roli dýně!
Recepty s dýní

Co se vám vybaví pod typickou podzimní surovinou? Nám rozhodně dýně! Nejen, že slouží jako okrasná designová dekorace, ale také skvěle chutná. A ještě více než chutná, je zdraví prospěšná! Obsahuje draslík, hořčík, železo či vitamíny ze skupiny B nebo C. Pomáhá k normálnímu stavu ledvin, slinivky, nervového či imunitního systému.

A co si takhle složit celodenní jídelníček s onou královnou tykvovité zeleniny? Pojďme na to!

Snídaně, svačinka či dezert 

Dýňové muffiny

Co budete potřebovat?
- 4 lžíce třtinového cukru
- menší hrneček bezlaktózového mléka
- 1 balíček skořicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 8 lžic slunečnicového oleje za studena lisovaného
- 250 g špaldové mouky
- 1 malou dýni hokkaido
-  2 vejce
-  čokoládu na dozdobení

Jak na to?

Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na malé kostičky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby na zhruba 10 – 15 minut při 250 °C. Poté ji necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud se vám bude dýně špatně mixovat, můžete přidat trošku vlažné vody či mléka pokojové teploty. Jakmile máme pyré hotové, připravíme si těsto. Do mísy vložíme třtinový cukr spolu se skořicovým, které smícháme s olejem a žloutky. Směs pořádně vyšleháme. Přidáme mléko a postupně vmícháváme mouku po malých dávkách. Jakmile je těsto zpracované, přidám mletou skořici, pyré a opět vyšleháme. Jako poslední přidáme kypřicí prášek a do těsta opatrně zapracujeme vyšlehané bílky.

Těsto nalijeme do formiček na muffiny, povrch posypeme nastrouhanou čokoládou a necháme péct v troubě přibližně 25 - 30 minut na 180 °C v předehřáté troubě. Zkontrolujeme špejlí, zda se těsto nelepí a pokud ne, můžeme slavnostně vyndat z trouby!

Oběd a večeře

Dýňová polévka s lehkým nádechem pikantnosti

Co budete potřebovat?
- 1 máslovou dýni
- 3 brambory
- polovinu malého zázvoru
- 200 - 250 ml kokosového mléka
- 2 kostičky zeleninového vývaru Würzl
- sušený medvědí česnek
- pepř
- himalájskou sůl

Jak postupovat

Oloupanou a vydlabanou dýni spolu s oškrábanými brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Necháme přivést k varu, přidáme zeleninový bujon a zázvor a necháme zeleninu vařit do změknutí. Poté vmícháme kokosové mléko a necháme chvíli povařit. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme koření dle chuti a můžeme podávat. Dozdobíme krutony, opraženými dýňovými semínky, zakysanou smetanou a balsamikem. Kreativita vítána!

Dýňové noky se sýrovým podtónem

Budete potřebovat?
- 1 dýni hokkaido
- pepř
- himalájskou sůl
- parmazán
- olivový olej
- 200 -250 g špaldové mouky
- smetanu na vaření
- sýr na omáčku dle chuti

Jak postupovat

Vyskládejte na plech oloupanou a vydlabanou dýni nakrájenou na kostičky, polijte olejem, opepřete a osolte. Dýni promíchejte a vložte do trouby na přibližně 45 minut při 200 °C. Upečenou dýni přesuňte do mísy a pořádně vidličkou rozmačkejte najemno. Nechte poté ještě 10 minut stát. Na dýňové pyré prosejte mouku, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a prohněťte, aby vám vzniklo měkké těsto. Poté ho vyválejte na lince posypané moukou a rozdělte ho na 4 díly. Každý z nich pořádně vytvarujte do 30 cm dlouhého hada. Ten pak rozkrájejte na 3cm kousky. Do každého vtiskněte vidličku a vložte noky postupně do osolené vroucí vody. Vaříme je do doby, než vyplavou na povrch a poté ještě zhruba 2 minuty necháváme povařit. Noky jsou hotové!

V hrnci necháme povařit smetanu a přidáme jakýkoliv sýr, který máte rádi. Necháme rozvařit a můžeme podávat!

Dobrou chuť!

Zdroj: pinterest.com; @zanetapodlahova

Přidat na Seznam.cz
MÓDA V KUCHYNI ZDRAVÉ RECEPTY DÝNĚ DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Související články

DESPERADOS JE INSPIRACE NEJENOM PRO ČESKÉ UMĚLCE

Unikátní pestrobarevné malby tří českých výtvarníků promítnuté na průhledné plexisklo zachytila kamera. Ochucená piva Desperados vyostřená tequilou podněcují temperament i svobodu osobnosti.

Celý článek

Dopřejte si luxusní start dne: Brunch je jasnou volbou pro letní víkendy a dovolenou

Probudit se do vlahého srpnového dne a nechat se příjemně šimrat mírnými paprsky slunce. Mít dost času, užít si jich, než se síla letního žáru projeví naplno. Kouzlo ničím nerušených okamžiků si přímo říká o přípravu dokonalého brunche .

Celý článek

Vařte zdravě a chutně s multifunkční horkovzdušnou fritézou 9v1

Multifunkční kuchyňské pomocníky, kteří nám šetří nejen čas, ale také místo v kuchyni, v dnešní uspěchané době zejména oceníme. S horkovzdušnou fritézou 9v1 bude vaření opravdový zážitek pro začátečníka i ostříleného kuchaře.

Celý článek

Šéfkuchař Ondra Slanina a komička Adéla Elbel vydávají společnou kuchařku

Novinkou na trhu je unikátní kuchařka pro celou rodinu s výmluvným názvem Adéla ještě nevečeřela. Byla vytvořena pro inspiraci pokročilým kuchařům i na pomoc začátečníkům.

Celý článek

Nejlepší podzimní dekorace do vašeho obydlí

Dny se krátí a je chladnější počasí, to znamená jediné – ten pravý podzim je už s námi. Zůstává otázkou, zdali jste si už připravili podzimní dekoraci? Pokud ne, pojďte se s námi podívat na zajímavé tipy pro vaše domovy. 

Celý článek

Středomořská atmosféra v Hliněné Baště

Hliněná Bašta se těší na babí léto. Prostorná terasa u rybníčku obklopeného kolem dokola vzrostlými stromy, lehký větřík i zurčení vody z potůčku umocňují dokonalé kulinární zážitky, kterými je Hliněná Bašta pověstná.

Celý článek

Kam vyrazit o víkendu na snídani?

Víkendová snídaně, oběd nebo večeře. Je jedno na jak dlouho se vám to protáhne, protože pro vás máme několik skvělých míst, kde zaručeně vydržíte celý den.

Celý článek

Jarní smoothie recepty

Vitaminová bomba v podobě smoothie je oblíbenou svačinkou v teplých měsících. Přinášíme vám 6 nejlepších zdravých receptů, které si může udělat každý. Na co se můžete těšit? Nastartují imunitu, a navíc skvěle chutnají!

Celý článek