dnes je 01.06.2020 a svátek má Laura

3 recepty z blahodárné cukety

Přidat na Seznam.cz
Cuketa, módní záležitost ze světa zeleniny. Ptáte se proč? Díky její neutralitě lze recepty z této suroviny připravit na tisíc způsobů, přitom rychle, chutně a především zdravě!

Cuketa blahodárně působí na naši psychickou pohodu. Obsahuje totiž velké množství vitamínů ze skupiny B, které pozitivně působí na nervovou soustavu. Je samozřejmě důležité konzumovat surovinu pravidelně, zahrňte ji do svého jídelníčku minimálně 4x za týden.

Pokud nejste spokojení se svou postavou, cuketa vám pomůže shodit pár přebytečných kil. Bojuje proti otokům, zavodnění a urychluje metabolismus. Navíc díky velkému obsahu vody a draslíku tělo detoxikuje a odvádí z něho škodlivé látky. Mimo jiné také čistí ledviny. Cuketa se zařazuje do diet nejen za účelem hubnutí, ale především za účelem uzdravení střev. Je vhodná pro lidi trpící histaminovou intolerancí či Crohnovou chorobou.

Udělejte si cuketový den! Máme pro vás připravenou svačinku, oběd i večeři.

Cuketové placičky
na svačinku

Ingredience:
1 větší cuketa nebo 2 menší
3 vejce
2-3 stroužky česneku
Kukuřičná strouhanka nebo bezlepková mouka
Trochu sýru (dle chuti)
Himalájská sůl, pepř, medvědí česnek, směs bylinek dle chuti (rozmarýn, tymián, oregano, libeček, šnytlík,..)
Řepkový olej za studena lisovaný

Postup:

Cuketu nastrouháme na hrubo, přidáme vejce, česnek, trochu sýru, směs bylinek, opepříme, osolíme. Směs vyhněteme a podle konzistence těsta přidáme množství kukuřičné strouhanky či bezlepkové mouky. Směs by neměla být úplně řídká ani příliš tuhá. Jakmile máme těsto hotové, rozehřejeme pánev, která nemá přilnavý povrch, přidáme řepkový olej a můžeme zvesela opékat. Jakmile bude mít placička z každé strany zlatavou barvu, je to známka toho, že je již hotová.

 

Bazalkové rýžové nudle s cuketou a mátou
na oběd

Co budete potřebovat:
1 velkou cuketu či 2 menší/střední
2 menší bílé papriky
1 červenou kapii
Jarní cibulku (1 stonek)
Lístky máty (cca 30 ks)
Tlusté rýžové nudle
Řepkový olej za studena lisovaný
Bazalkové pesto
Medvědí česnek, himálajskou sůl, pepř

Jak postupovat:

Rozehřejeme olej na pánvi a osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme cuketu nakrájenou na menší kostičky, taktéž i papriky. Osolíme, opepříme a přidáme medvědí česnek. Mezitím si uvaříme rýžové nudle, které necháme povařit 2 – 3 minutky. Jakmile jsou nudle hotové, zamícháme do nich bazalkové pesto. Takto připravené nudle smícháme se zeleninovou směsí, a nakonec přidáme nakrájené mátové lístky a necháme ještě minutku povařit. Jídlo je hotové za pár minut.

 

Cuketový krém s olivovým olejem, krutónky a parmezánem
na večeři

Ingredience:
2 velké cukety
Jarní cibulka (1 stonek)
2 brambory
2 stroužky česneku
2 kostky BIO zeleninového bujonu Würzl
Bezlepková mouka
Himalájská sůl, pepř, oregano, medvědí česnek
Parmazán
Celozrnná houska
Olivový olej

Postup:

Nakrájíme cuketu, jarní cibulku, brambory a česnek. Vložíme do osolené vody a přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, přidáme bujon, bylinky, pepř a sůl a necháme vařit přibližně 10 – 15 minut. Mezitím si osmažíme na olivovém oleji celozrnnou housku nakrájenou na kostičky. Po dovaření zeleniny směs rozmixujeme do hladka. Pokud je polévka řidší, přidáme mouku a pořádně promícháme, nebo znovu rozmixujeme. Hotovou polévku ozdobíme krutónky, pokapeme olivovým olejem a přidáme trochu nastrouhaného parmezánu na chuť. 

Zdroj: Instagram @zanetapodlahova; pinterest.com

Přidat na Seznam.cz
MÓDA V KUCHYNI ZDRAVÉ RECEPTY ZDRAVÍ A KRÁSA CUKETA HISTAMINOVÁ INTOLERANCE

Související články

Martina Marková radí jak na cvičení doma. Odhalila i své nejoblíbenější recepty

Pětkrát se stala mistryní ČR v tanci, byla označována jako nejhezčí tanečnice historie StarDance a založila svou firmu BodyHunters. To je úžasná Martina Marková, která si na nás udělala čas, i když neví kam dřív skočit. Odhalila nám své tipy a triky nejen ohledně cvičení ale také stravy
 

Celý článek

Bio okénko: Dekorativní kosmetika, která neškodí zdraví

Netoxická krása aneb kosmetika v souladu s přírodou jsou tím, co ženy v posledních letech čím dál více vyhledávají. I nás tento směr baví, proto přinášíme malé bio okénko do světa kvalitnější a pro zdraví sympatičtější kosmetiky.

Celý článek

Jak na domácí pedikúru

Se stále zavřenými salóny jsme museli spoustu péče o své tělo vzít do vlastních rukou, a to doslova. Jednou z těchto činností je i pedikúra. Máme pro vás několik tipů, jak rychle docílit krásných chodidel i z pohodlí domova.

Celý článek

Jak vybrat kvalitní dezinfekci vhodnou pro děti i pro citlivou kůži?

Antibakteriální či dezinfekční gely jsou běžnou součástí aktuálních dní. Jak ale rozeznat, jaká dezinfekce je kvalitním výrobkem splňujícím přísné požadavky a které výrobky viry při mytí rukou nezničí? Stejně tak nás zajímalo, které dezinfekce jsou vhodné pro citlivou kůži dětí i dospělých trpících kožními problémy.

Celý článek

Sebevědomí a skvělá postava i když nemáte čas? Vyzkoušejte ketodietu, při které nebudete hladovět!

Zhubnout trvale v relativně rychlém čase je v dnešní době určité sci-fi. Hlídat si stravu, sportovat, a ještě se starat o chod domácnosti, děti a manžela, může být nad naše síly. Jsou však způsoby, jak si hubnutí usnadnit. Znáte ketodietu?

Celý článek

Víte, jak správně vybírat konopné produkty a na co se zaměřit? Poradíme vám!

Základem bude čtení etiket, protože i když obal slibuje perfektní výsledky, ne vždy tomu odpovídá složení. Pojďte se společně s námi malinko vzdělat nad tématem výběru vhodných konopných produktů.

Celý článek

Sladké pečení s jablky a mrkví

Zapomeňte na klasické recepty a pojďte s námi experimentovat. Máte rádi bábovku? Co takhle do přidat trochu šťavnatých jablek pro lepší chuť? Jaro je plné i sladké mrkve, tak toho pojďme využít, aby si pochutnali všichni z rodiny.

Celý článek

MARKS & SPENCER PODPOŘIL ONKOLOGICKÁ CENTRA VELIKONOČNÍM SORTIMENTEM

Vzhledem k současné nelehké situaci, která je náročná zejména pro nemocné a zdravotníky, se společnost Marks & Spencer rozhodla darovat významným českým onkologickým centrům velikonoční sortiment potravin.

Celý článek