dnes je 24.04.2019 a svátek má Jiří

3 recepty z blahodárné cukety

Přidat na Seznam.cz
Cuketa, módní záležitost ze světa zeleniny. Ptáte se proč? Díky její neutralitě lze recepty z této suroviny připravit na tisíc způsobů, přitom rychle, chutně a především zdravě!

Cuketa blahodárně působí na naši psychickou pohodu. Obsahuje totiž velké množství vitamínů ze skupiny B, které pozitivně působí na nervovou soustavu. Je samozřejmě důležité konzumovat surovinu pravidelně, zahrňte ji do svého jídelníčku minimálně 4x za týden.

Pokud nejste spokojení se svou postavou, cuketa vám pomůže shodit pár přebytečných kil. Bojuje proti otokům, zavodnění a urychluje metabolismus. Navíc díky velkému obsahu vody a draslíku tělo detoxikuje a odvádí z něho škodlivé látky. Mimo jiné také čistí ledviny. Cuketa se zařazuje do diet nejen za účelem hubnutí, ale především za účelem uzdravení střev. Je vhodná pro lidi trpící histaminovou intolerancí či Crohnovou chorobou.

Udělejte si cuketový den! Máme pro vás připravenou svačinku, oběd i večeři.

Cuketové placičky
na svačinku

Ingredience:
1 větší cuketa nebo 2 menší
3 vejce
2-3 stroužky česneku
Kukuřičná strouhanka nebo bezlepková mouka
Trochu sýru (dle chuti)
Himalájská sůl, pepř, medvědí česnek, směs bylinek dle chuti (rozmarýn, tymián, oregano, libeček, šnytlík,..)
Řepkový olej za studena lisovaný

Postup:

Cuketu nastrouháme na hrubo, přidáme vejce, česnek, trochu sýru, směs bylinek, opepříme, osolíme. Směs vyhněteme a podle konzistence těsta přidáme množství kukuřičné strouhanky či bezlepkové mouky. Směs by neměla být úplně řídká ani příliš tuhá. Jakmile máme těsto hotové, rozehřejeme pánev, která nemá přilnavý povrch, přidáme řepkový olej a můžeme zvesela opékat. Jakmile bude mít placička z každé strany zlatavou barvu, je to známka toho, že je již hotová.

 

Bazalkové rýžové nudle s cuketou a mátou
na oběd

Co budete potřebovat:
1 velkou cuketu či 2 menší/střední
2 menší bílé papriky
1 červenou kapii
Jarní cibulku (1 stonek)
Lístky máty (cca 30 ks)
Tlusté rýžové nudle
Řepkový olej za studena lisovaný
Bazalkové pesto
Medvědí česnek, himálajskou sůl, pepř

Jak postupovat:

Rozehřejeme olej na pánvi a osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme cuketu nakrájenou na menší kostičky, taktéž i papriky. Osolíme, opepříme a přidáme medvědí česnek. Mezitím si uvaříme rýžové nudle, které necháme povařit 2 – 3 minutky. Jakmile jsou nudle hotové, zamícháme do nich bazalkové pesto. Takto připravené nudle smícháme se zeleninovou směsí, a nakonec přidáme nakrájené mátové lístky a necháme ještě minutku povařit. Jídlo je hotové za pár minut.

 

Cuketový krém s olivovým olejem, krutónky a parmezánem
na večeři

Ingredience:
2 velké cukety
Jarní cibulka (1 stonek)
2 brambory
2 stroužky česneku
2 kostky BIO zeleninového bujonu Würzl
Bezlepková mouka
Himalájská sůl, pepř, oregano, medvědí česnek
Parmazán
Celozrnná houska
Olivový olej

Postup:

Nakrájíme cuketu, jarní cibulku, brambory a česnek. Vložíme do osolené vody a přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, přidáme bujon, bylinky, pepř a sůl a necháme vařit přibližně 10 – 15 minut. Mezitím si osmažíme na olivovém oleji celozrnnou housku nakrájenou na kostičky. Po dovaření zeleniny směs rozmixujeme do hladka. Pokud je polévka řidší, přidáme mouku a pořádně promícháme, nebo znovu rozmixujeme. Hotovou polévku ozdobíme krutónky, pokapeme olivovým olejem a přidáme trochu nastrouhaného parmezánu na chuť. 

Zdroj: Instagram @zanetapodlahova; pinterest.com

Přidat na Seznam.cz
MÓDA V KUCHYNI ZDRAVÉ RECEPTY ZDRAVÍ A KRÁSA CUKETA HISTAMINOVÁ INTOLERANCE

Související články

Jarní líčení: to musíte mít 4 báječnosti Ere Perez

Že o dekorativní kosmetice Ere Perez dnes slyšíte poprvé? To vám málem unikla možnost obohatit svou zkrášlující rutinu o báječné kousky líčidel a make-upů.

Celý článek

Asijská restaurace Chilli & Lime: Rozkvetlá zahrada plná lahodných chutí

Jste milovníci asijské kuchyně, ale stále jste nenašli tu „pravou“? Nová restaurace Chilli & Lime v samotném centru Prahy vás uchvátí, to vám slibujeme!

Celý článek

Trend matné rtěnky

Krása, lehkost, preciznost. To vše nabízejí zmatňující rtěnky - velký hit kosmetického světa. Vyzkoušeli jsme je pro vás a zamilovali se do nich. Čím jsou tak úžasné?

Celý článek

Restaurace, která zkvalitní a obohatí váš život i díky vegetariánskému menu, sídlí v Praze

​Nemohli jsem odmítnout pozvání do pražské restaurace FoodLab na degustační vegetariánské menu. A jak to dopadlo?

Celý článek

Co stojí za výrobou parfému? Rozhovor s jedním z mála „nosů“ na světě

Nos. Povolání, kterého jsou hodny pouze výjimeční lidé a mají ten nejlepší čich. Jedním z mála nosů na světě je Hanna Marie Tomášková, tvůrce vůní a 100% čistých přírodních éterických olejů.

Celý článek

Sladké pečení? Jde to i zdravě aneb V hlavní roli špalda

Místo bílé mouky špaldová, rafinovaný cukr nahraďte třtinovým a kakao vyměňte za karob. Přidejte ovoce, semínka či kokos a zdravý recept připravíte v cuku letu. Pojďme na to!

Celý článek

Když o sebe pečovat, tak jedině s bio kosmetikou

Milujeme přírodu, milujeme samy sebe a je pro nás nedílnou součástí tyhle dvě věci propojovat. Proto i krásu spojujeme s přírodou a bio kosmetikou.

Celý článek

Sedmero čajů nejen pro krásnou pleť

Chcete, aby vaše pokožka a tělo byly v dobré kondici? Dopřejte si víc než jeden šálek čaje z přírodních léčiv a brzy uvidíte pozitivní změny.

Celý článek