5 módních kousků, které se staly nadčasovými

5 módních kousků, které se staly nadčasovými

Minimálně několik desítek let nás dělí od chvíle, kdy světlo světa poprvé spatřily kousky, které dnes považujeme za samozřejmé.

1. MALÉ ČERNÉ

Pochází od proslulé Coco Chanel. Výrazně je svým nošením proslavila Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho a také Princezna Diana. Nezáleží na střihu, měly by však být maximálně do roviny kolen. Jinak už by přece nebyly malé. Nosit se dají do práce, do města, do divadla, na plesy i na párty. Multifunkčnost malých černých šatů je vyhoupla na přední příčku mezi nejsnadněji kombinovatelný a potažmo i nositelný kus oblečení.

2. TENISKY

Nejdříve opravdu za účelem obuvi pro hráče tenisu, dnes (stejně jako džíny) naprosto neodmyslitelná část botníku všech věkových kategorií. Tenisky mají několik variant, ta původní však stále převládá – textilní bota s gumovou podrážkou. Conversky, Niky, Adidasky a veškeré další boty pro sport i volný čas vychází ze stejného konceptu. A lidé je milují čím dál tím víc.

3. TVÍDOVÝ KOSTÝMEK

Nepřišel s ním nikdo jiný než sama Coco Chanel a její značka, dnes pod vedením Karla Lagerfelda, stále drží tradici v jejich návrzích a kolekci co kolekci představuje tvídové kostýmky v tradiční i moderní podobě. Kostýmek z padnoucího saka a sukně ke kolenům nebo delší vyrobený z pevného materiálu jménem tvíd dnes oblékají úspěšné ženy (a co do módy klasičky) napříč zeměmi.

4. DŽÍNY

Džíny začal v sedmdesátých letech devatenáctého století vyrábět Levis a po dlouhou dobu zůstávaly ryze pracovním oděvem, a to pouze v Americe. Vyráběly se ze silné elastické látky denim a jméno dostaly podle místa, kde docházelo k jejich překládání – Janově (francouzsky Gênes). Země jejich původu v nich po válce našla ideální volnočasový oděv. Do kolekcí návrhářů se dostaly ještě o pár let později a dnes bez nich nikdo nedá ani ránu. Džíny jsou považovány za jeden z nejzákladnějších kousků šatníku mužů, žen i dětí.

5. TRENCHCOAT

Pro dlouhý nepromokavý kabát začalo být používáno jméno Burberry, podle jedné z nejstarších společností, která pláště do deště vyrábí. (Jako burberry se také označuje nepromokavá látka sama o sobě, je chráněna patentem.) Ta nejdříve dodávala pláště armádě, později i arktické expedici. Dnes se bavíme o ryze klasickém oblečení ze světlé plachtoviny podšité nejčastěji károvaným vzorem s jednořadým i dvouřadým zapínáním už i v několika délkách.

pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram