5 rad, jak správně pečovat o zimní obuv

5 rad, jak správně pečovat o zimní obuv

 Na zimní obuv působí déšť, sníh, ale třeba i sůl a další posypové látky. Aby vám boty bez problémů a v krásném stavu vydržely po několik sezón, je potřeba vědět, jak o ně správně pečovat. S tím vám pomůže těchto 5 rad.

Každý materiál vyžaduje jinou péči

Když si pořídíte zimní boty, zjistěte si informace o konkrétním materiálu, z jakého jsou vyrobeny. Pravidla správné péče se totiž liší. Aby byly vaše snahy efektivní, musíte vědět, co děláte a zda tím botám opravdu pomůžete. Například kožené boty vyžadují krém, který však v případě péče o semiš vůbec nevyužijete. Pokud si chcete být opravdu jistí, nechte si doporučit vhodný ošetřující přípravek od specialisty.

Kožené zimní boty při správné péči vydrží dlouho

Kůže je skvělým materiálem a pro výrobu bot se používá již mnoho let. Hladká kůže má i luxusní vzhled, který však vydrží jen při správné péči. Kožené zimní boty pravidelně čistěte vlhkým hadříkem a po očištění naneste krém určený pro konkrétní druh kůže. Lepší jsou bezbarvé krémy, u nichž nehrozí riziko, že změní původní odstín boty. Výjimkou jsou sytě černé boty, u kterých chceme zachovat sytost perfektní černé barvy. Po krému můžete výsledek dotáhnout k dokonalosti v podobě lesku na boty.

Pro krásné semišové boty

Pořídit si zimní semišové boty je tak trochu výzva. Musíte se totiž věnovat jejich údržbě a dávat pozor na tento citlivý materiál. Na druhé straně však nejde o nic složitého a když si osvojíte základní pravidla, boty vám vydrží dlouho krásné. Důležitá je správná a častá impregnace, aby nedocházelo k poškození vodou. Z toho vyplývá i to, že na čištění se nepoužívá voda. Pro odstranění nečistot se používají pryžové nebo krepové kartáčky. Pořídit si můžete i speciální gumu, která nepoškozuje specifickou strukturu semiše.

 

Pozor na sůl

Posolené chodníky dávají botám zabrat. Když si nedáte tu práci a sůl neočistíte, mohou se objevit nevzhledné mapy. Postačí otření vlhkým hadříkem. V případě, že chcete, aby vaše zimní boty vypadaly stále stejně dokonale jako těsně po koupi, můžete investovat do speciálních čisticích přípravků proti soli. Alternativou je výroba domácí pomoci v podobě vody s octem ve stejných poměrech.

Aplikace impregnačního přípravku

Hned po koupi nových bot a pravidelně před začátkem nové sezóny je dobré nanést na zimní boty speciální impregnační přípravek.

Nejčastěji je ve formě spreje, který vytvoří ochrannou vrstvu pro zabránění vniku vody dovnitř boty. Obzvlášť velkou pozornost věnujte impregnaci sněhulí a zimních bot určených přímo do sněhu a nepříznivého počasí.

Už víte, jak se co nejlépe starat o zimní boty, takže zbývá jediné. Podívejte se na e-shop Eobuv.cz a vyberte si ty pravé.

 

Zdroj: Eobuv.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram