5 tipů na fashion muzea, která musí navštívit každý milovník módy

5 tipů na fashion muzea, která musí navštívit každý milovník módy

Všichni se zřejmě shodnou na tom, že cestování je především o výletech na zajímavá místa, poznávání památek a ochutnávání místních specialit. Milovníci módy však jistě ocení možnost návštěvy muzeí, která pořádají výstavy zamřené na odívání.

Fashion muzea se nacházejí po celém světě, proto jistě nebude problém v rámci dovolené některá z nich navštívit. Která světová muzea módy si rozhodně nenechat ujít?

Za zajímavými výstavami módy není nutné jezdit daleko, jelikož jen v Evropě se nachází hned několik fashion muzeí světového významu. I ti, kteří z nějakého důvodu nemají nárok na dovolenou, si tak mohou udělat příjemný víkendový výlet do zahraničí a užít si trochu kultury. A pokud místo výletu z toho bude delší dovolená, tak o to lépe a možností je dostatek pro kulturní zážitek a odpočinek.

V případě cesty do vzdálenějších destinací se hodí vědět, jakými pravidly se řídí výměna starého pasu za nový, aby dovolenou nepřekazily případné nepříjemnosti při cestování nebo na letišti. Při odbavení na letišti mohou problémy se starým pasem potrápit. Jestliže je v plánu delší let, je také dobré mít přehled o tom, co vše je možné vzít na palubu letadla. Například jídlo do letadla vzít lze, nicméně všechno jídlo na palubě letadla má svá pravidla.

Armani/Silos (Milán)

První povinnou zastávkou každého fashion nadšence je Milán, město módy. Zde se nachází řada galerií a muzeí, včetně muzeí zaměřených na oblékání. Jedním z nich je Armani/Silos, muzeum světově proslulého návrháře Georgia Armaniho. K vidění je zde zhruba 600 návrhů vytvořených během posledních 40 let. Muzeum bylo otevřeno v roce 2015 a nachází se v módní čtvrti Tortona ve staré sýpce, kterou v 50. letech postavila společnost Nestlé. Prostory muzea se rozkládají na čtyřech podlažích o celkové rozloze 4 500 metrů čtverečních a jejich součástí je také kavárna a digitální archiv, který osvětluje Armaniho profesní zkušenosti.

Milán určitě není jediným zajímavým místem severní Itálie. Turisté, kteří sem vyrazí autem, mohou po prozkoumání města navštívit také další zajímavé destinace. Za návštěvu stojí například nepříliš vzdálená města Verona, Bolzano nebo Ferrara. Města jako Verona nebo Bolzano nabízí spoustu outletů s krásnou módou za skvělé ceny. A půjde o modely, které v česku budou originální a je možné v nich pěkně zazářit.


Zdroj: icesty.cz

Anna Wintour Costume Center (New York)

Anna Wintour Costume Center je součástí Metropolitního muzea umění na Manhattanu. Anna Wintour je již od roku 1988 šéfeditorkou americké redakce časopisu Vogue, proto není pochyb o významu vystavených děl. Každoročně tato instituce pořádá výstavy na různá témata. Výstavy v prostorách této instituce a následující večírky patří mezi nejočekávanější události v New Yorku. Za zmínku stojí také skutečnost, že právě Metropolitní muzeum každý rok pořádá ohromující módní přehlídku Met Gala.

Museo Salvatore Ferragamo (Florencie)

Toto muzeum je věnované historii firmy Ferragamo a samozřejmě i životu a tvorbě jejího zakladatele. K vidění jsou oděvy, doplňky, látky, knihy, periodika a fotografie. Jak je z popisu patrné, výstava se zabývá často diskutovaným vztahem mezi módou a uměním.

Musée Yves Saint Laurent (Paříž)

Musée Yves Saint Laurent v Paříži vystavuje dílo stejnojmenného legendárního návrháře. Návštěvníci uvidí luxusní kolekce a zjistí, jak vzniká haute couture móda krok za krokem.

Značka Yves Saint Laurent si získala nesčetně příznivců z řad celebrit. Pro příklad lze zmínit herečku Catherine Deneuve, modelku Gigi Hadid nebo podnikatelku Chiaru Ferragni.

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram