5 TIPŮ PRO VÝBĚR TOHO SPRÁVNÉHO SAKA

5 TIPŮ PRO VÝBĚR TOHO SPRÁVNÉHO SAKA

Sako je v šatníku stálicí a jedním z nejpotřebnějších kousků, který se dá využít pro každou situaci, ať formální, nebo volnočasovou. Provedeme vás pěti jednoduchými tipy pro výběr správného saka přímo pro vás.

Přesně padnoucí ramenní vycpávky

Svou pozornost věnujte ramenním vycpávkám. Ty by měly sedět přesně na vašich ramenech a boční šev by měl přímo kopírovat ohyb, kde se překlopují do paže. Pokud šev přesahuje přes rameno a rukáv se tak u něj krabatí, sáhli jste po větší velikosti, než doopravdy potřebujete. Pokud naopak šev sklouzává příliš ke krku, zkuste sako o číslo větší.


Zdroj: se svolením Metropole Zličín

Zapněte jej

Možná zní tato rada banálně, ale někteří lidé opravdu zapomínají vyzkoušet si sako také zapnuté. Vy tu chybu ale nedělejte, sako si zkuste zapnout a zkontrolujte, že se látka okolo knoflíků nestahuje příliš dozadu, nebo že zapnuté příliš nepne. Pokud tomu tak je, je malé a je lepší zkusit o číslo větší. Pokud se vám mezi zapnuté sako a tělo vejdou obě dlaně, je naopak až příliš velké. Bude na vás působit mohutně a rozšiřovat vás, což od perfektního saka určitě nechcete!


Zdroj: se svolením Metropole Zličín

TIP stylistky: Většina z nás má i při správné délce rukávu tendenci si je vyhrnovat. A to je dobře! Tímhle malým trikem totiž opticky zeštíhlíte postavu a protáhnete ruce. A jestli vás nebaví, že si rukávy žijí vlastním životem a pořád sklouzávají zpátky dolů, stačí vzít dvě obyčejné gumičky do vlasů (ideálně v barvě saka), navléknout je na začátek rukávu a vyhrnout do požadované výšky. Gumička vám rukáv bude držet na jednom místě a váš outfit tak dovedete k dokonalosti. 

Límec, který neškrtí

Dokonale padnoucí límec by měl přesně rámovat vaši spodní část krku. Pokud se límeček od krku příliš odchyluje, sako na vás bude zbytečně plandat a elegance je pryč. Pokud máte ale opačný problém a až moc vás škrtí, určitě si běžte pro větší velikost. Nezapomínejte, že sako by vám mělo být hlavně pohodlné.

Rukávy až k zápěstí

U pánského saka by měl rukáv končit o něco výše než zápěstí, aby bylo možné vidět manžetu košile. To ale, alespoň ve většině případech, neplatí u dámského saka. Tam se délka rukávu může nechat totožná jako délka košile, tedy až k ohybu zápěstí. Pokud se ale chcete pochlubit novými hodinkami, klidně si nechte délku rukávu o něco zkrátit podle pánských pravidel.


Zdroj: se svolením Metropole Zličín

Podšívka: není vidět, ale pozor na ni

I když není vidět, neznamená to, že by pro ni neplatila pravidla. Stejně jako svrchní látka, i podšívka by se neměla mačkat ani nikde příliš hromadit. Pokud při oblečení saka máte pocit, že vás zevnitř táhne a nejde nijak narovnat, sako je příliš malé. Zkontrolujte také spodní lem, který by měl zůstat rovný. Pokud se začne vlnit nebo vtáčet dovnitř, opět to znamená, že jste sáhli po malé velikosti. Pokud se vám naopak podšívka při oblečení začne na nějakém místě hromadit, což nastává zejména při pohybu, sako je na vás moc velké. Podšívka nošením dostane samozřejmě zabrat, ale odhalit ji roztrženou očím veřejnosti, to je opravdové faux pas. 

TIP stylistky Metropole Zličín: Pokud se chystáte na nákup prvního saka, určitě začněte u černého. Je to nestárnoucí klasika, která se vám bude hodit k většině formálních outfitů, ale využijete ji i ve volnočasovém šatníku. Hledejte lehce projmuté jednořadé sako, které končí 2 až 3 prsty pod linií boků. Takové totiž hravě sladíte s kalhotami, sukněmi i šaty a věřte, že jej nedáte z ruky.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram