60 let od vzniku Barbie: Prestižní módní panel v USA vzdá 3. června panence hold

60 let od vzniku Barbie: Prestižní módní panel v USA vzdá 3. června panence hold

Ikonická hračka oslaví významné kulatiny a americký panel CFDA udělí Barbie speciální cenu za přínos módě. Jak se změnila panenka od 60. let minulého století?

Spolupráce s návrháři i modelkami 

Celosvětově nejznámější hračka, která ovlivnila dětství mnoha generací, je panenka Barbie. Původně jen panenka, ale časem se změnila kreativitou návrhářů i na vlivnou influencerku. Barbie má tisíce podob. Od svého vzniku v roce 1959 v Americe, kde vznikla pod rukama podnikatele Rutha Hadler, byla prodávána značkou Mattel na každém kontinentu. Za několik desetiletí se slavné panence podařilo spolupracovat se 75 návrháři a modelkami. 

Účes se měnil, postava zůstávala

Barbie se dočkala mnoha různých podob. S časem se měnila i její barva vlasů, kůže a styl. Stejně jako návrháři i panenka šla s trendy. Zajímavé je, že se její obličej pomalu vyvíjel od jednoduššího tvaru po komplexnější detailní úpravu s moderním make-upem. Panenka se měnila podle současného ideálu krásy. Dnes je jich na stovky. Barbie měnila svůj kratší účes od 60. let minulého století až po vlasy dosahující ke kotníkům. Pohádkové verze ve stylu princezny jsou stále nejoblíbenější u malých holčiček. Postava ale vždy zůstávala stejná. 

Feministky Barbie nemají rády

Dokonalé proporce panenky, kterých je nemožné dosáhnout v reálném životě, byly a jsou debatovaným tématem feministek. Podle nich je Barbie také prezentována jen jako bílá žena, a to vylučuje ostatní etnické skupiny. Podle feministického hnutí nemá Barbie pozitivní vliv na mladé publikum. Přesto však Barbie měla obrovský vliv na módu a kulturu. Panenka inspirovala a byla inspirována módou, což je hlavním podnětem k ocenění nejvýznamnějším módním panelem v Americe: CFDA. Dne 3.června se panenka oficiálně dostane do síně slávy.

Barbie bude ve skvělé společnosti

V předešlých letech byly ve stejné kategorii oceněny Michelle Obama a novinářka Gloria Steinem. Symbol růžové síly v podobě Barbie žije dál a důkazem je i MET Gala kostým zpěvačky Kacey Musgraves, ve kterém vypadala jako živá Barbie. Zajímavé je i zpodobnění dnešní verze panenky. Polovina instagramových modelek se snaží vypadat právě tak. 

Zdroj; pinterest.com, vogue.com, cfda.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram