Asi už jste to slyšela, ale na Instagramu opravdu nevidíme realitu

Asi už jste to slyšela, ale na Instagramu opravdu nevidíme realitu

Dělají to všichni. A kdo ne, nemá ty stovky a tisíce srdíček. Pokud jste si do dneška myslela, že většina lidí opravdu žije fotogenický život (a jen někteří ho předstírají), dovolte nám, abychom vás přesvědčili, že ten poměr je ve skutečnosti právě naopak. 

Instagram začínal s vizí, aby na něj lidé umisťovali fotky ze svého života. Jeho myšlenka nespočívala ve zveřejňování momentek (jako na Snapchatu) a také neměl působit jako sociální síť se vším všudy. S touhou masově se rozšířit a dostat se na úplný vrchol se časem změnil. Přidal funkci sdílení momentek (kterou přebral Snapchatu), možnost psaní si soukromých zpráv a příspěvky lidí, které sledujete, vám proložil reklamou. Zkazil se. Teď ale pomineme aplikaci samotnou a podíváme se na příspěvky, které zde lidé napříč kontinenty sdílí. Průzračně tyrkysové moře, vylidněné čisté pláže, ranní kávy ze Starbucksu, nákupy u Diora a Victoria's Secret, vytónovaná břicha, sportovní tenisky, zamilované páry ležící ve vaně, kytice desítek rudých růží, precizní makeupy, tříchodové exotické večeře, luxusní hodinky, barevná smoothie a... zbytek si sama dokážete doplnit. Díky takovýmto příspěvkům se stal Instagram mnohým.

V první řadě dokonalým. Stejně jako životy lidí, kteří na něj umisťují své fotky. Potažmo také velmi inspirativním místem, hnacím motorem za lepším životem a nádherným prostorem plným úžasných věcí, luxusního životního stylu a fungujících vztahů. A dál? Místem, které ve vás může probouzet deprese, komplexy, ničit vaše sebevědomí a dodávat vám pocit, že všechno kolem vás je dokonalé. Jen vy nejste. Tedy za předpokladu, že nepatříte mezi ty uživatele, kteří fotí "dokonalé" fotky a sbírají na ně tisíce vyjádření zalíbení. Pokud k sobě budeme upřímní, ne nejste dokonalá. Jenže stejně tak není ani jedna z těch skvělých amerických blogerek, francouzských modelek a britských studentek, které sledujete a denně vzdycháte nad jejich elegantními příspěvky. Nejsou dokonalé ony samy ani jejich život. Přítel. Pes. Jídelníček. Postava. 

Instagram funguje na bázi sdílení vybraných okamžiků ze života lidí a pro spoustu z nich je také jakousi prezentací volně dostupnou komukoli. Takže je pochopitelné, že na něj nepřidávají špinavé oblečení, neuklizený byt nebo špagety s omáčkou z konzervy. Zároveň ovšem nemůžete věřit všemu, co na něj vaši známí nebo i absolutně cizí lidé na druhém konci zeměkoule přidávají. Najdou se takové ženy, které ráno opravdu snídají smoothie a chodí si zaběhat, ale ty většinou nemají čas to několikrát týdně sdílet na Instagramu. A existují opravdu ty, jejichž postavy jsou perfektně vypracované, ale nemá smysl se za tím hnát také. Většinou nevíte, kolik hodin denně v posilovně dotyčná stráví, kolik let na sobě pracuje a jestli vůbec dělá něco jiného. Stejně tak nevěřte tomu, že lidé opravdu jedí tak zdravě, jak to tvrdí jejich čtvercové koláže a žijí tak skvělé partnerské životy, jako se snaží dokázat krabičky od Tiffanyho (v zahraničí) a z Pandory (v Česku). Ostatně kolikrát se lidé snaží dokonalým Instagramem přesvědčit sami sebe, že žijí takový život, jaký by si přáli. Zatímco žijí úplně průměrně a jen schovávají jednu taštičku z Victoria's Secret, aby jí mohly párkrát přidat na zátiší fotky, zatímco jejich spodní prádlo vůbec nenosí. O tom Instagram je. O tom, že už dávno není reálný.

Bohužel. 

digitaltrends.com ; dailymail.co.uk

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram